Meltem ÖZGENÇ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2021 00:50
Türk Toraks Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Türkiye’de erişkin nüfusta erkeklerde tütün ürünü kullanım oranının yüzde 44.1, kadınlarda yüzde 19.2 olduğunu belirterek, “Bu oranı endişe verici düzeyde yüksektir. 13-15 yaş arası genç nüfusta tütün kullanım oranı ise yüzde 17.9 olup, bu oran maalesef tütün endüstrisinin öncelikli hedef gruplarından biri olan gençlerde sürekli artış gösteriyor” dedi.
Koronavirüs salgın sürecinde izolasyon, kapanma kısıtlılıkları, iş kaybı korkusu, korku ve güvensizlik duygusunun sigara kullanımını arttırdığını aktaran Dilektaşlı, şunları söyledi:
ÖLÜM RİSKİ 3.77 KAT ARTIYOR“Pandemi başlangıcından bu yana tüm dünyada biriken bilgi, gözlem ve araştırma sonuçları, sigara içenlerde COVID-19’un ilerleme ve ağır hastalık gelişme riskinin 2.2 ile 2.4 kat fazla olduğunu gösteriyor. Öte yandan sigara içenlerde belirtilerin daha ağır olduğunu ortaya konuldu. Türk Toraks Derneği’nin ülkemizde çok sayıda merkez verilerini derlediği geniş ölçekli gözlemsel kayıt çalışmasında aktif sigara içimi ile COVID-19 ölüm riskinin 3.77 kat arttığını saptamıştır. Özetle, pandemi sırasında tütün kullananlar daha fazla hastalanmışlar, hastalığı daha ağır geçirmişler ve ölüm oranı daha yüksek oldu. Ayrıca, klinik gözlemlerimiz ve tıp literatürü akciğer sertleşmesi (fibrozisi) olarak adlandırdığımız kalıcı yapısal değişikliklerin de gelişebildiğini gösteriyor. Bu noktada sigara içimi, akciğer fibrozisi ile seyreden hastalıklar için yıllardır bilinen bir risk faktörü olarak da karşımıza gelmektedir. COVID-19 sonrası akciğer sekelleri ile takip edilen çok sayıda hasta var. Bu nedenle özellikle COVID-19 geçiren biri asla tütün ve nikotin ürünü kullanmamalı.”