Tifo hastalığı yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açan ve ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Etken mikroorganizma genellikle Salmonella typhi isimli bakteridir. Enfeksiyon sıklıkla kontamine yiyeceklerden ve içme suyundan bulaşır ve el yıkamanın daha az olduğu yerlerde daha yaygındır. Peki Tifo hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#TifoBulaşıcı bir hastalık olan tifo, insanlara su ve yiyecek yoluyla geçiyor. Tifo, özellikle temiz su sıkıntısının yaşandığı Güney Asya ve Afrika'da oldukça yaygın şekilde görülüyor. 'Salmonella Typhi' adındaki bir bakterinin yol açtığı tifo hastalığı, halk arasında 'kara humma' olarak da biliniyor. Peki, tifo nedir? Tifo hastalığının belirtileri neler?
#Tifo Nedir?Aydın Doğan Ödülü’ne değer görülen Türkiye’de figür resmin özgün ismi Neş’e Erdok, “Resim yapmak için yalnızlık önemlidir. Hayatım boyunca yalnız yaşadım. Resim yapmak benim için varlık sorunuydu. Bizde değişmeyen bazı evlilik biçimleri var. O zaman resim yapamazsınız, resim hobi olarak kalır” diyor.
#Kitap Sanat- Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Göktepe: "Devlet adamının bir işi yaparken 50 defa düşünmesi lazım. Verdiği karar sadece kendisini bağlamıyor, milleti ve gelecek nesilleri etkiliyor. Sarıkamış'tan ders çıkarılması gerekiyor"
Sağlık Bakanlığı, tesisi ‘uygun’ bulunmayan 15 damacana su markasını daha açıklamasına rağmen bu markaların hala su satışı ve üretimi yaptığını tespit ettik. Yasaklı su markalarını tek tek arayarak su siparişi verdik. Teşhir edilen markalar için yaptırım yetkisini belediyelere verdiğini açıklayan Sağlık Bakanlığı ise, gelişmeleri takip ettiğini duyurdu.
Trabzon'da 98 yaşındaki ‘Patrona Halil' lakaplı Halil İbrahim Demirkanlı'nın hayat hikayesi duyanları şaşırtıyor. Demirkanlı sağlıklı yaşam için gerekenleri sıralarken, '60 yaşındayken bile kar, fırtınada denizde yüzüyordum. Gençler spor yapsınlar. Fuzuli işleri bıraksın. Sağlıklı yaşamak istiyorsalar spor yapacaklar. Yemeklerine dikkat etsinler. Sigara içmesinler' dedi.
#TrabzonTrabzon'da 98 yaşındaki ‘Patrona Halil' lakaplı Halil İbrahim Demirkanlı'nın hayat hikayesi duyanları şaşırtıyor. Demirkanlı sağlıklı yaşam için gerekenleri sıralarken, '60 yaşındayken bile kar, fırtınada denizde yüzüyordum. Gençler spor yapsınlar. Fuzuli işleri bıraksın. Sağlıklı yaşamak istiyorsalar spor yapacaklar. Yemeklerine dikkat etsinler. Sigara içmesinler' dedi.
#Spor2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalabileceğini belirterek, "Vahşi hayvanlarda, fare gibi kemirici hayvanlarda weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir" dedi.
#Deprem Bölgesiİngiliz kraliyet ailesi üyelerinin hayatları kadar takıları da milyonlarca kişinin dikkatini üzerinde topluyor. En basit bir görevde bile kendine özel anlamı olan küpeler, kolyeler, yüzükler hatta taçlar. Özellikle de o taçlar belirli etkinliklerde aile üyeleri tarafından kullanılıyor. Bu aksesuarların her biri kelimenin tam anlamıyla göz kamaştıran türden. Peki ya aile üyelerinin, özellikle kadınların bazı takıları ve değerli taşları kullanmaktan özellikle kaçındığını biliyor musunuz? Gelin bu konuya biraz yakından bakalım.
#İngiliz Kraliyet AilesiDünya koronavirüs ile yavaş yavaş vedalaşırken Kuzey Kore'den gelen haberler ile sarsılmış durumda. Yeni bir salgın hastalığın görüldüğü ülkede vaka sayılarındaki artış sonrası karantina kararı geldi. İşte yüzlerce kişiyi etkileyen hastalık ile ilgili bilinenler...
#Kuzey KoreDünya koronavirüs ile yavaş yavaş vedalaşırken Kuzey Kore'den gelen haberler ile sarsılmış durumda. Yeni bir salgın hastalığın görüldüğü ülkede vaka sayılarındaki artış sonrası karantina kararı geldi. İşte yüzlerce kişiyi etkileyen hastalık ile ilgili bilinenler...
#Kuzey Koreİngiltere’de 60’tan fazla çocukta salmonella virüsü tespit edildi. Salgının nedeni çikolata! Ülkemizde daha çok pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynirle bulaşan bir hastalık olarak tanınsa da çikolatadan kaynaklanması ve çocuklarda yayılması kafaları karıştırdı. Biz de enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman’a hastalığın belirtilerini ve nasıl korunabileceğimizi sorduk.
#SalmonellaGünümüzde çok sayıda bulaşıcı hastalık olduğu bilinmektedir. Bu bulaşıcı hastalıkların sayısı eskiye göre azalsada halen devam eden bulaşıcı hastalıklar olduğu görülmektedir. Bulaşıcı hastalıklara yakalanmamak için korunma yollarını denemek gerekmektedir. Bulaşıcı hastalıklar nelerdir ve nasıl bulaşır? Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Bulaşıcı HastalıklarKızamık sadece kızamık değilmiş... Son yıllarda aşı karşıtlığı nedeniyle hortlayan kızamık, dünyadaki bilinen en bulaşıcı virüslerin başında geliyor. Üstelik kızamığın başka hiçbir virüste olmayan çok sinsi, çok tehlikeli ve oldukça öldürücü bir etkisi var: Bağışıklık amnezisi. Bilim insanlarının bile 'nasıl'ını açıklamakta zorlandıkları bu durumdan kaçınmanın yolu ise çok ama çok basit: Aşı.
#Kızamık11 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan belsoğukluğu kapma ihtimali sizce nedir? Aslında böyle bir ihtimalin var olduğunu dahi düşünemezdik, ta ki gerçek olana kadar. Öte yandan uzmanlar havuzların, kaplıcaların ve hatta hamamlar, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarının belsoğukluğu da dahil pek çok hastalık riski taşıdığını söylüyor. İşte Avusturalyalı ailenin termal havuz ziyareti sonrası başına gelen talihsiz hikaye ve hepimizin karşı karşıya olduğu riskler...
#Gonore Bakterisi'Aşı diye beynimize çip takıyorlar... Hepimizi robotlaştıracaklar... Bizi kısırlaştıracaklar...' Komplo teorileri bitmek bilmiyor. Hayal gücünü zorlayan cümleler... Peki, bu aşı karşıtlığı yeni mi? Covid-19'la mı hayatımıza girdi? İşte aşı karşıtlığının 200 yüzyıllık tarihçesi ve ibretlik örnekler...
#Salgın HastalıkTEKİRDAĞ'da Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, Marmara Denizi'ndeki müsilaj nedeniyle vatandaşların serinlemek için havuzlara yoğun ilgi göstereceğini belirterek, kirli havuz suyunun çeşitli hastalıklara neden olduğunu söyledi.
#Tekirdağİngiltere'de dünyada ilk defa uygulanacak bir bilimsel çalışmaya imza atacak. Klinik denemelerde genç gönüllülere koronavirüs bulaştırılacak. Bu çarpıcı araştırma Kovid-19 aşı ve ilaçlarıyla ilgili çalışmalarda daha verimli veri toplamak amacıyla gerçekleştirilecek.
#İngiltere