5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuAntalya’nın Konyaaltı ilçesinde yaşayan Ozan Kuşçu (24), arkadaşlarıyla girdiği iddia üzerine yaklaşık 700 çivinin bulunduğu tahtanın üzerine yatıp, 100 kilogramlık ağırlık kaldırdı. İddiayı kazanan Ozan Kuşçu, "Yatağın üzerine yatıp 100 kilo ağırlık kaldırdım. Çok tedirgin oldum. 1-2 defa yapmaktan vazgeçtim aslında ama iddiayı kaybetmek istemedim. Sırtımda delikler oluştu akşam da tetanos aşısı oldum" diye konuştu.
#AntalyaAntalya’nın Konyaaltı ilçesinde yaşayan Ozan Kuşçu (24), arkadaşlarıyla girdiği iddia üzerine yaklaşık 700 çivinin bulunduğu tahtanın üzerine yatıp, 100 kilogramlık ağırlık kaldırdı. İddiayı kazanan Ozan Kuşçu, "Yatağın üzerine yatıp 100 kilo ağırlık kaldırdım. Çok tedirgin oldum. 1-2 defa yapmaktan vazgeçtim aslında ama iddiayı kaybetmek istemedim. Sırtımda delikler oluştu akşam da tetanos aşısı oldum" diye konuştu.
#ANTALYAGelecekte pandemilerin daha sık yaşanabileceğini belirten Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, “Pandemi ile mücadelenin en başında aşı geliyor tabii ki. Aşı çalışmalarımıza devam etmek şartıyla çok daha kısa zamanda, hızlı refleksler vererek yeni pandemilerle savaşabiliriz” dedi.
#AşıTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, deprem bölgesinde tetanos, kızamık ve su çiçeği ile ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Azap, bölgedeki Aile Sağlığı Merkezlerinin zarar görmesi ve büyük bir nüfusun başka şehirlere göç etmesi nedeniyle çocukluk çağı aşılamalarında da aksaklıklar yaşanabileceğini kaydederek, "Aksi taktirde önümüzdeki haftalarda kızamık, suçiçeği gibi hızla bulaşan ve yayılan salgın hastalıkların yeniden ortaya çıkma riski var" dedi.
#Deprem BölgesiSağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta incelemelerde bulundu. Bakan Koca, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, "Alınan su örneklerinden 176’sı uygunsuz bulunmuştur. Bir kısmı mikrobiyolojik veya kimyasal uygunsuzluktur. Bilimsel tespitlerden hareketle gerekli önlemler alınmaktadır. Israrlı uyarımı burada da tekrarlamak istiyorum. Valilik ve kaymakamlıklar açıklama yapana kadar, şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmayalım. Su hayattır, hep öyle kalsın ve hastalık sebebi olmasın. Daha önce yaptığım açıklamalarda belirttiğim gibi, mevcut şartlar itibarıyla halk sağlığını tehdit edici bir durum şu ana kadar yoktur. Şartların gerektirdiği tedbirlere uymak bunun güvencelerinden biridir." ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an bölgede bir salgın hastalığın söz konusu olmadığını ancak, Suriye'deki kolera salgını ve sınır bölgesinden bildirilen vakaların endişe verici olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yavuz, "İçme suyu sıkıntısı giderilmiş durumda ama, temizlik ve benzerleri için kullanım suyu sıkıntısı var. Tuvalet altyapısı yetersiz. Bölgeye acilen kullanım suyu teminiyle bulaşıcı hastalıkların hızlı tespitine yönelik hızlı tanı, kit, teçhizat alt yapısı kurulmalı" dedi.
#DepremDeprem bölgesinde yaraları sarmak için çalışmalar sürerken bölgede gelişebilecek hastalıklara karşı da uyarılar geliyor. Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, yıkılan molozlara dokunulması, demir çubuklara temas edilmesi, çivi batması nedeniyle gönüllüler dahil bölgedeki herkese 1 doz tetanos aşısı yapılması gerektiğini söyledi.
#DepremTüm Türkiye'nin yüreğine ateş düşüren büyük felaketin ardından el ele verdik yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Bu süreçte bölgede zorlu koşullarda hayata tutunan afetzedelerin karşı karşıya olduğu bir tehlike daha var: Salgın hastalıklar... Hurriyet.com.tr'ye konuşan uzmanlar, afet sonrası koşullarında hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için yapılması gerekenlere dair önemli uyarılarda bulundu.
#DepremSağlık Bakanlığı, deprem bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklara karşı önlemler aldı. Kahramanmaraş merkezli yaklaşık 13,5 milyon kişiyi etkileyen, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından çalışmalar ekipler tarafından devam ederken; Sağlık Bakanı Koca bölgeye kuduz ve tetanos aşısının sevk edildiğini ifade etti. Aşıyla önlenmesi mümkün olan tetanos, doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunur. İnsanlara çoğunlukla hasta hayvanın derin ısırık ve tırmalaması sonucu bulaşan kuduzu önlemek için kuduz riski taşıyan temas durumlarında olanlara aşı uygulanır. Peki, Kuduz ve tetanos aşısı ne zaman yapılır, ne kadar süre korur? İşte, ayrıntılar.
#Sağlık BakanlığıSon dakika haberi... 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki Kabine Toplantısının ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
#DepremSon dakika haberi... 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, can kaybının 24 bin 617'ye yükseldiğini duyurdu.
#DepremİNŞAAT işçisi 6 çocuk babası Derviş Aslan (44), paslı bıçakla eli kesilince acil servise başvurdu. Tetanos aşısının olduğunu söylediği için kesik tedavisi yapıldı ve taburcu edildi. Ancak 3-4 gün sonra şiddetli kasılmalar ve şuuru kapalı bir şekilde tekrar acile kaldırıldı. 10 yılda bir yaptırılması gereken tetanos aşısı olmadığı için tetanos mikrobu beynini etkiledi ve ölümcül ensefalit tablosu oluştu. Şiddetli kasılma nöbeti ve solunum sıkıntısı ile Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi yoğun bakım servisine kaldırıldı. Yoğun bakım ekibinin müthiş çabasıyla 50 günlük yaşam savaşını kazanan Aslan, doktorlarını bile şaşırttı. Prof. Dr. Namigar Turgut, "Ben meslek hayatımda 33 yılımı doldurdum, 2 tane gebe tetanos vakası gördüm ve bir de bu hasta" dedi.
#İSTANBULGebelikte yapılması önerilen aşılar arasında olan tetanoz aşısı ne zaman, kaç doz ve neden yapılır anne adayları tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Ancak gebelikte tetanoz aşısı yaptırmanın belirli koşullları söz konusu. Peki, gebelikte tetanoz aşısı neden, ne zaman yaptırılır? İşte gebelikte tetanoz aşısı hakkında bilgiler...
#Gebelikte Tetanoz AşısıGebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikTÜRKİYE'de ilk kez 'adsorbe tetanos' aşısını geliştiren ekibin başında bulunan Dr. Erkan Özcengiz, Covid-19'a karşı aşı geliştirdi. Hayvan deneyleri olumlu sonuçlanan aşıda insan deneylerine geçilecek. Dr. Özcengiz, "Üretim yeri için Sağlık Bakanlığı'na başvuru yapılmıştır. Sonbahara bu aşının kullanıma hazır hale getirilmesini planlıyoruz" dedi.
#Erkan ÖzcengizTürkiye genelinde sağlık çalışanlarının aşılanması sürüyor. Sağlıkçılardan sonra vatandaşa uygulanacak aşının kapsamına, hamileler ve emziren anneler de talep etmeleri halinde dahil edilecek. Sağlık Bakanlığı, COVID-19 aşısının uygulama kurallarına da açıklık getirdi.
#GazetehaberleriTürkiye’de salgına karşı aşılamaya sayılı günler kaldı. Vatandaşın aklında da çok sayıda soru var. Hürriyet, sizden gelen COVID-19 aşısı ile ilgili soruları uzmanlara danışarak yanıtlıyor. Bugün sorulara Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan yanıt verdi...
#GazetehaberleriTÜRKİYE’de 1990’lı yıllarda aşı geliştirilmesi çalışmalarında görev alan ve ilk kez ’adsorbe tetanos’ aşısını geliştiren ekibin içinde bulunan Dr. Erkan Özcengiz, şimdi özel bir firmada Covid-19’a karşı yerli aşı geliştirmek için çalışıyor. Dr. Özcengiz, "Türkiye dünyada ilk aşı üreten ülkedir. Biz o aşı üreten jenerasyonların son halkasıyız. Sağlık Bakanlığının son yıllarda işbirliği çabaları var. ’Türkiye’de aşı geliştirilmedi’ veya ’Türkiye’de bu konuda bilgi eksikliği vardır’ sözleri doğru değildir, yanlıştır. Dünyada yapılanların aynısını yapabilecek birikimlerimiz, insan gücümüz, her şeyimiz var" dedi.
#Adsorbe Tetanos AşısıEğer 10 yılı aşkın bir dönemde yapılmadıysa hamilelikte yapılması önerilen aşılar arasında yer alan tetanoz aşısı, anne adayına belirli şart ve koşullarda enjekte ediliyor. Eğer anne hayatı boyunca tetanoz aşısı olmadıysa önlem olarak ilk üç ay sonra bu aşıyı yaptırabiliyor. İşte, hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır sorusu ile ilgili Uzman Doktor Gündüz Tezmen'in önerileri
#Hamilelikte Tetanoz AşısıEdirne'de, göçmenlerin Yunanistan'a geçmek için Pazarkule Sınır Kapısı'ndaki bekleyişleri 27'nci gününde devam ederken, Yunan güvenlik güçlerinin geçişleri engellemek için düzenlediği saldırılarda bugüne kadar 3 kişi yaşamını yitirdi, 236 göçmen de yaralandı. Edirne Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, Yunan güvenlik güçlerinin çok acımasız davrandığını belirterek, "Halen hastanemizde tedavisi süren 7 yaralı mevcut olup müdahale sonrasında 236 yaralının bakımı yapıldı hastanemizde. Pazarkule'de kurulu sahra çadır hastanemizde 7 bin 800 hastaya bakıldı bugüne kadar. O atılan gazlar sonrası çadırlardaki göçmenler çocuklarını bulamıyorlar. O çocukları bulan sağlık görevlileri müdahale edip oksijen veriyorlar. Daha sonra aileleriyle eşleştirmeler yapıyoruz. O çocukların anne ve babalarını gördüklerindeki tablo çok duygusal oluyor" dedi.
#EdirneGrip, tetanos, suçiçeği… Adını son dönemlerde sık sık duymaya başladığımız, kendisi küçük ama salgınlara yol açabilecek kadar etkili virüslerin neden olduğu hastalıklar… Aslında düzenli yapılan aşılarla engellenebilen bu hastalıkların nelere neden olabileceğini ve korunmak için aşının önemini İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu anlattı.
#Su ÇiçeğiBatuhan Altun (19), 4 Aralık 2018 tarihinde gece saat 02.00 sıralarında göğsünde oluşan hafif sıyrıklar nedeniyle Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne gitti. Görevlilerin yardımıyla sedyeye yatırılan Altun’dan cam kırıkları nedeniyle kanlı olan elbiselerinin çıkarılması istendi. Batuhan Altun’un iddiasına göre görevli bir doktor, 5 saniye gibi kısa bir süre içinde Altun’u muayene edip yerine döndü. Daha sonra başka bir doktor da Altun’un yanına gelerek tedavi için yazılmış reçeteyi uzatarak taburcu olduğunu söyledi. İddiaya göre Altun, taburcu etmesine sinirlenerek doktora “Bittin sen” dedi. Hastane polisine giden doktor Ahmet Şimşek (32) kendisini tehdit ettiği iddiasıyla Batuhan Altun’dan şikâyetçi oldu.
#GazetehaberleriAnadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Koca, yerel seçimde hastanelerden yaklaşık 12 bin seçmenin sandıklara taşınacağını, bu işlemde 7 bin personel görevlendirmeyi planladıklarını bildirdi. Koca, yerli aşı geliştirme çalışmalarıyla ilgili olarak da ''Aşıda 5 yıllık süreçte yüzde 100'e yakın yerlileştirme hedefliyoruz. Bu kapsamda ağustosta difteri ve tetanos aşısı ruhsatı verilecek" dedi.
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaAnadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Koca, yerel seçimde hastanelerden yaklaşık 12 bin seçmenin sandıklara taşınacağını, bu işlemde 7 bin personel görevlendirmeyi planladıklarını bildirdi. Koca, yerli aşı geliştirme çalışmalarıyla ilgili olarak da ''Aşıda 5 yıllık süreçte yüzde 100'e yakın yerlileştirme hedefliyoruz. Bu kapsamda ağustosta difteri ve tetanos aşısı ruhsatı verilecek" dedi.
#Sağlık Bakanı