Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2020 17:12

Eğer 10 yılı aşkın bir dönemde yapılmadıysa hamilelikte yapılması önerilen aşılar arasında yer alan tetanoz aşısı, anne adayına belirli şart ve koşullarda enjekte ediliyor. Eğer anne hayatı boyunca tetanoz aşısı olmadıysa önlem olarak ilk üç ay sonra bu aşıyı yaptırabiliyor. İşte, hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır sorusu ile ilgili Uzman Doktor Gündüz Tezmen'in önerileri

Haberin Devamı

Özellikle gebeliğin ilk üç ayı çok daha önemlidir. Bu sürede bebeği etkileyebilecek her türlü etkenden uzak durmak önemlidir. Bunlar arasında aşılar da söz konusu edilebilir. Tüm ilaçlar gibi aşılar da, aksi ispatlanmadığı sürece bebek için zararlı olarak kabul edilir. Ancak bebeklerde, yeni doğan döneminde tetanos hastalığı da ölümcül sonuçlar verebilir. Bu nedenle işin en doğrusu, anne adaylarının, gebe kalmadan önce her türlü aşıyı tamamlatmasıdır. Böylece gebelik süresince annenin, bebeği de etkileyebilecek bir hastalık geçirmesi önlenebileceği gibi, anneden geçecek bağışıklıkla bebeğin, doğumdan sonra da bir süre korunması mümkün olabilecektir.

Tetanos aşısına dönersek, şimdiye kadar yapılan çalışmalar, tetanos aşısının bebeğin sağlığı açısından risk yarattığı yolunda bir bulgu ortaya koyamadı. Herşeye rağmen gebeliğin ilk üç ayında aşı yapılması önerilmiyor. Eğer anne adayı daha önce hiç tetanos aşısı olmadıysa ve özellikle doğum hijyenik olarak ideal ortamlarda yapılamayacaksa, ilk üç aydan sonra üç kez aşı yapılması uygundur. 

Haberin Devamı

Anne, tetanos aşısını 10 yıldan daha eski bir dönemde yaptırdıysa, ilk üç aydan sonra bir doz aşı yapılabilir.

BAKMADAN GEÇME!