Ölüme bağlı tasarruflardan vasiyetname, miras bırakanın mirasının paylaşım esaslarını belirleyen yazılı belge veya sözlü bir beyan olup vasiyetname, son istek ve dileklerin bildirilmesinden ziyade terekenin paylaşılması unsurlarını barındırır.
#VasiyetnameTenkis davası, saklı olan payı yasal mirasçı hakkının ihlali ölçüsünde murisin yapmış olduğu tasarruftan indirimin yapılmasını sağlayan bozucu bir yenilik ortaya çıkaran dava olarak tanımlanabilir. Bu davanın amacı miras bırakan kişinin saklı olan pay oranlarını ihlal etmekte olan tasarruflarının yasal bir sınıra indirme olarak bilinir. Fakat murisin yapmış olduğu ihlal kendiliğinden hükümsüz olmamakla birlikte hakkı ihlal etmiş olan saklı pay mirasçının tenkis davası açmış olması ya da açılan davada tenkis defini ileri sürmesi gerekmektedir. Peki, tenkis davası ne zaman ve nasıl açılır, kimlere açılır? İşte, tüm detaylar.
#Tenkis DavasıKanuni mirasçılar miras bırakanın miras bıraktığı değer üzerinden miras hakkını ortadan kaldıramayacağı kişileri ifade eder. Bir diğer deyişle, kanuni mirasçıların miras bırakan kişi istemese de her daim saklı payları bulunur ve bu saklı paya istinaden mirastan belirli bir pay alırlar. Dört çeşit kanuni mirasçı vardır. Bunlar; kan hısımları, sağ kalan eş, evlatlık alınan kişiler ve evlilik dışı dünyaya gelen çocuktur. Bu kişilerin her biri hayatta kalan kişilere göre farklı oranlarda miras payına hak kazanırlar. Avukat Aslı Doğanay mirasçıların haklarını tüm bilinmeyenleri ile açıklıyor.
#Htvuzmanasor1970’li yılların Yeşilçam filmleri ve dizilerdeki gibi çocuğunuza “Seni evlatlıktan reddediyorum” diyemezsiniz. Bu bir film repliği. Türk hukukunda ‘evlatlıktan ret’ şeklinde bir hukuki düzenleme bulunmuyor. ‘Kötü evlat’, ancak cana kast gibi çok ağır bir suç işler ya da aile hukukundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmezse mirastan çıkarılabiliyor.
#YazarlarMiras konuları geçmişte de günümüzde de çözümü kesin olmayan ve neredeyse her ailede yaşanabilen sorunlar arasında yer almaktadır. Miras ilk bakışta miras bırakanın ölümü sonrası faaliyet gösteren bir hukuk dalı olarak gözükse de miras bırakanın veya mirasçıların ölümden önce de gerçekleştirebildikleri işlemler mevcuttur.
#PayHunca Kozmetik’in kurucusu Adnan Hunca’nın 13 Nisan 2017’de vefatından sonra evlilik dışı ilişkisinden doğan kızı Gonca Kalaonra ile ilk evliliğinden olan Hunca Toyer, Bahçeköy’deki villayı 27 yıl önce devralan erkek kardeşlerine tapu iptal ve tescil davası açarak paylarına düşen hisseyi talep etmişlerdi. Davaya cevap veren Hunca Kozmetik’in Yönetim Kurulu Başkanı Hunç Hunçer Hunca, kız kardeşlerin açtığı davanın reddini istedi. Bahçeköy’deki iki katlı villayı 1990 yılında kardeşi Tunçer Hunca’yla 75’er bin liraya satın aldıklarını iddia etti. Dava konusu villanın internette satışa çıkarıldığı öğrenildi.
#HuncaBu hafta da miras konusunu incelemeye geçen haftadan kaldığımız yerden devam ediyoruz. Geçen hafta 'Vasiyetname' başta olmak üzere ölüme bağlı tasarruf çeşitlerini incelemiştik. Şimdi bunların iptali ve tenkisi nasıl yapılır bunu inceleyeceğiz.
#HakCüneyt Arkın’ın kızı Filiz Cüreklibatır, mirastan mal kaçırdıkları iddiasıyla üvey annesi Betül Cüreklibatır ile kardeşleri Murat Cüreklibatır ve Kaan Polat Cüreklibatır’a dava açtı. Cüreklibatır, mirasın eşit şekilde bölüştürülmesini istedi.
#Cüneyt ArkınMiras hukuku, kişinin ölümünden sonra geride bıraktığı malvarlığı ve bu malvarlığının kimlere nasıl paylaştırılması gerektiğini düzenleyen hukuk dalıdır. Günümüzde oldukça yaygın bir sorun haline gelen terekeden doğan uyuşmazlıklar ve çözümü için başvurulan tereke tespit davaları; her ne kadar taraflarca öne sürülen bilgi ve görgüye dayanarak tereke tespiti açısından mahkemede beyanda bulunulsa da, mahkemece asıl olan terekenin resmi kaynaklardan araştırılması yöntemine başvurulacaktır. Kişinin ölümünden sonra aktif ve pasif malların tamamına tereke adı verilmektedir. Terekede bulunan aktif mallar kişinin; menkul, gayrimenkul ve para iken pasif mallar ise borçlarından ibadettir. Terekede bulunan aktiflerden pasifler çıkarılır, bu işleme ise denkleştirme denir.
#Miras HukukuBorç külfeti altındaki miras bırakanların ölümü, yakınlarını kaybetmiş olmanın acısı bir yana üç ayda mirası reddetmeyen mirasçılar sair haklarını bilmediğinden bir anda kendisini borç batağında bulabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapılmalı?
#Borç Külfeti