Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yayınladığı yeni harita, bir hafta içinde pek çok ilde vaka sayısında ciddi artış olduğunu gösterdi. İstanbul’da vaka sayısı bir haftada 31 bin artarak 91 bin 383 oldu. Bilim Kurulu üyeleri durumun ciddiyetini vurguladı ve alınması gereken kişisel tedbirleri Hürriyet’e anlattı: “Kalabalık ortamlarda çift maske takın, oradan ayrılınca üsttekini çıkarıp atın. Kapalı mekanlarda başkalarıyla yan yana gelmemeye özen gösterin.”
#GazetehaberleriMevsim değişikliği sonrası, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaştığını vurgulan, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, alerjik, atopik ya da kronik rahatsızlığı bulunan hastaların özellikle dikkatli olması gerektiğini söyledi. Çelik, ”Enfeksiyon deyip geçmeyin, kronik hastalarda hayati önem taşıyor. Hastanın psikolojisi bile çok önemlidir” uyarısında bulundu.
#EnfeksiyonKulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, mevsim değişikliği sonrası, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaştığını vurgulayarak, alerjik, atopik ya da kronik rahatsızlığı bulunan hastaların özellikle dikkatli olması gerektiğini söyledi. Çelik, ''Enfeksiyon deyip geçmeyin, kronik hastalarda hayati önem taşıyor. Hastanın psikolojisi bile çok önemlidir'' uyarısında bulundu.
#Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÇelikGAZİ Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı ve Ankara İl Pandemi Kurulu üyesi Prof. Dr. Nur Aksakal, yeni normale geçişte virüsün bulaşması açısından en riskli alanların asansörler ve apartman kapıları olduğunu söyledi. Aksakal, asansör düğmelerine parmak yerine dirsekle basılmasını önerdi.
#Prof. Dr. Nur AksakalSağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de görülen ilk Corona Virüsü vakasını açıklamasının ardından dikkatler bu konuda vatandaşların uyması gereken tedbirlere çevrildi. Basit ama etkili birçok önlem uzmanlar tarafından vatandaşlara tavsiye ediliyor. Durumundan şüphelenen vatandaşların başvurduğu ilk merci ise hastanelerin acil servisleri. Acil servislerde vatandaşlar Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun belirlediği detaylı bir algoritma üzerinden muayene ediliyor ve alınan numuneler analiz ediliyor.
#Sağlık BakanlığıÇİN’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle dün akşam Türkiye’ye getirilen 61 kişi için karantina süreci başlatıldı. Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirilen 61 kişi, 14 gün boyunca kontrol altında tutulacak. Öte yandan hazırlanan hastane odalarının görüntüleri paylaşıldı.
#ÇinSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluMacahel Arıcılık Cesur Demiral’dan yeni sezon balların hazır olduğunu haber veren mesajı alınca hemen siparişimi verdim. Benim gibi sağım biter bitmez sezonluk balını alan çok. Balın meraklısı sadece bizde değil, dünyada da hayli fazla. Farklı ballar tatmak ve hasat izlemek için binlerce kilometre yol gidenler var. O zaman bu hafta biz de arıların izinde dünyayı dolaşalım.
#HürriyetRota virüsü, çocuklarda sıklıkla karşılaşılan ve ciddi ishale neden oln bir mikroorganizmadır. Özellikle de 2 yaşın altındaki çocuklarda görülen akut ishallerin nedenlerinden biridir. Peki Rota virüsü nasıl bulaşır? Rota virüsü belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? İşte konuyla ilgili merak edinlenler...
#Rota Virüsü Nasıl BulaşırCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsYaklaşık iki yıldır tüm hızıyla devam eden Covid-19’un yeni varyantı Omicron çok hızlı bulaştığı için, anne adaylarında da görülme sıklığı artıyor. Bu durumun gebelikte stresi çok daha fazla artırdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Habibe Seyisoğlu, pandemi sürecinde sağlıklı bir gebelik için basit ama etkili 10 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmicronÖksürük, halsizlik ve hafif ateş akıllara hemen o soruyu getiriyor: “Yoksa COVID mi oldum!” Sonbaharın gelmesiyle birlikte gribal enfeksiyonlardaki artış sıklıkla koronavirüsle karıştırılıyor. Virüs kaynaklı olan bu iki hastalığı kendi başımıza ayırt etmemiz mümkün değil.
#COVİDSağlık Bakanlığınca güncellenen "Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon" rehberine göre, en az iki doz aşısını yaptırmış veya son 6 ay içerisinde Kovid-19 geçirmiş kişilerin HES kodu, pozitif biriyle temas ettiğinde riskli görünmeyecek.
#Sağlık BakanlığıDünya henüz koronavirüs salgınını kontrol altına almayı başaramamışken Çin'den gelen bir haber herkesin yüreğini ağzına getirdi. Çin'in başkenti Pekin'de hayatını kaybeden bir adamda "Monkey B" (BV) virüsüne rastlandı. Hayatını kaybeden kişi, Çin'de bu virüsten kaynaklanan ilk ölüm olarak kayıtlara geçerken 'Yeni bir salgın mı başlıyor?' paniği yarattı.
#Çinİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TRT Haber canlı yayınına katıldı. Bakan Soylu, gündemdeki konulara ilişkin Aysun Torun'un moderatörlüğünde Yahya Bostan ve Melik Yiğitel'in sorularını yanıtladı. Soylu, Türkiye'nin gündemindeki organize suç örgütü tartışmalarına ilişkin "Birinci ve ikinci videoyu izledim; hedef Türkiye" değerlendirmesinde bulundu.
#Süleyman SoyluKayın mantarı, yenilebilir mantar türleri arasında bulunan bir mantar olarak bilinmektedir. Aynı zamanda kavak mantarı olarak da bilinmekte olan kayın mantarı görüntüsü itibari ile bilinen mantar şekline göre farklılık göstermektedir. Kayın mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Kayın mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri nelerdir? Sizin için Kayın mantarı ile ilgili bilgileri derledik.
#Kayın Mantarı NedirNipah Virüsü gündemde yer alan konuların başında geliyor. Tüm dünya koronavirüs salgını ile mücadele verirken, Nipah Virüsü ile ilgili bilim insanlarından açıklama geldi. Asya Kıtası'nda yoğun olarak bulunan Nipah virüsü, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı (miyalji), kusma ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri belirtiler ile kendisini belli ediyor. Araştırmalara göre NİV belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı bulunuyor. İşte, Nipah Virüsü ve Nipah Virüsü belirtileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#NipahNipah virüsü, tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele verirken gündeme geldi. Bilim insanlarına göre, yarasaların COVID-19, SARS, MERS, Ebola, Nipah virüsü olmak üzere salgınları ortaya çıkaran çok sayıda virüsün kaynağı olduğu düşünüyor. İlk defa Malezya ve Singapur’da 1998 ve 1999 yılları arasında görülen nipah virüsünün insanlar ya da hayvanlar için herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Zoonotik bir virüs olan bu virüsle enfekte kişilerde, akut solunum yolu hastalığı görülebiliyor. İşte, nipah virüsü (NİV) belirtileri ve hastalıkla ilgili ayrıntılar.
#Nipah Virüsü NedirSon dakika haberi... Samsun'da, koronavirüsle mücadelenin öncüsü filyasyon ekipleri, ev ev dolaşarak görev yapıyor. Sahada birçok zorluk ve sorunla karşılaşan ekipler, özellikle yan etkileri olduğu gerekçesiyle ilaçları kullanmayanların daha sonra pişmanlık duyduklarını söylüyor. Filyasyon ekibinden Özlem Sezer, "İlacı kullanmak istemeyenler, 3 gün sonra durumu ağırlaşınca ilaç istiyor. 'Keşke ilaçlarımı kullansaydım' diyen çok kişi var. Erken dönemde ilaç kullanımı, hastaneye yatış oranını da azaltıyor" dedi.
#SamsunHızlı antikor testlerinin eczanelerde satışı olmamasına rağmen çeşitli yollarla temin edildiğini ve hastaneye PCR testine gitmek istemeyen vatandaşların “Kovid miyim değil miyim” şüphesiyle iş yerlerinde hatta evlerde kullandıklarını belirten Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı ve Aile Hekimi Dr. Gürsel Özer uyarılarda bulundu. Dr. Özer, “Hızlı antikor testlerindeki negatif sonucun tek başına güvenirliği yok. Mutlaka PCR testiyle sağlaması yapılmalı. Bu testler aslında teşhis amaçlı değil, kişinin daha önceden Kovid geçirip geçirmediğinin anlaşılması için tarama amaçlı kullanılır. Bireysel kullanımı, yalancı güven duygusu ile kişinin hastalığı yaymasına sebep olabilir” dedi.
#İstanbulPandemi dönemiyle birlikte hayatımıza pek çok yeni kelime girdi. Sağlık Bakanlığı, salgınla birlikte en çok kullanılan kelimelerin daha iyi anlaşılabilmesi için A’dan Z’ye “Kovid-19 sözlüğü” hazırladı.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınının artmasında ev içi bulaş riskinin büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Birlikte yaşayan aileler arasında yüksek bulaş oranları görüyoruz. Belki de salgının büyük bir kısmını oluşturuyorlar. Maske ve sosyal mesafeyi mümkünse ev içinde de sürdürmeliyiz. ‘Zaten biz aynı evde yaşıyoruz’ sözü belki de ev içi bulaşın en önemli nedenlerini oluşturuyor” dedi.
#Koronavirüsİçişleri Bakanlığı "Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi" başlıklı yeni bir genelge yayımladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan kararlar, Bakanlık tarafından 81 ile gönderildi. Genelgeye göre, yeme içme yerleri, kahvehaneler, kuaförler, nikah, tiyatro, sinema, konser, spor salonları bugünden itibaren saat 22.00'de kapanacak. Genelgede mesai/vardiya başlangıç saatlerinin sabah 06.00’dan itibaren kademeli olarak başlatılarak, ara dinlenmesi dahil olmak üzere 06.00-15.00, 06.30-15.30, 07.00-16.00, 07.30-16.30, 08.00-17.00, 08.30-17.30, 09.00-18.00 vb. mesai/vardiya uygulamalarına geçilmesi istendi.
#Sağlık BakanlığıOsmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, son bir hafta içinde tüm Türkiye'de olduğu gibi kentte de vaka artışlarında ciddi yükselme bulunduğunu kaydetti. Dr. Özmavruz, bu vakaların artışında kent dışından gelen vatandaşların büyük bir etkisinin olduğunu belirterek, "Özellikle temaslı durumlara baktığımızda, virüse bulaşan kişilerin durumları incelendiğinde kent dışı noktalarda, cenaze düğün ya da bir gezi amaçlı ziyaretlerle virüsü alıp, ilimize getirdiklerini görüyoruz. Bu bağlamda zorunlu olmadıkça bu tür temaslardan kaçınılması da ilimiz açısından önem taşımaktadır" dedi.
#Osmaniye