29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda birçok müze ücretsiz olarak ziyaretçilere açılacak. İstanbul'da, Cumhuriyet'in 101. yılı kapsamında başlatılan özel bir kampanya ile Gülhane Sarnıcı gibi popüler müzeler ücretsiz gezilebilecek. Peki, 29 Ekim'de hangi müzeler ücretsiz? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı detaylar
#29 Ekim MüzelerİSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yenilenen Eminönü Meydanı'nın açılışına katıldı. Törende İmamoğlu'na CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, Fatih Belediye Başkan adayı Mahir Polat ve çok sayıda partili eşlik etti. Törende Eminönü Meydanı'nın yanı sıra, Eminönü - Unkapanı arası çevre düzenlemesi, Ali Paşa Sarayı zemin altı otoparkı açılışı, Sarayburnu Arkeopark açılışı, Tekfur Sarayı Yaşam Parkı açılışı yapılırken, Reşat Nuri Sahnesi'nin de temeli atıldı.
#İstanbulİstanbul kara surlarının Orta Çağ'dan kalma 4 köprüsü yıkılmaya yüz tutmuş durumda... Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, "Bugün izleri duruyor, köprüler duruyor. Fakat ne yazık ki modern kentin dokusu içerisinde kaybolmuş durumdalar, hendekler gibi. Adeta saklı köprüler bugün" dedi.
#İstanbulBoğaz’da uzun uzun yürümeyi, deniz kokusunu içinize çekmeyi, martılara simit atmayı siz de özlediniz mi? Yanıtınız evetse, atlayın bir vapura, kurulun ‘arka açık’a... Vapur sefanızı yaparken siz sadece hangi iskelede inmek istediğinize karar verin. Oralarda neler yapılabileceğine dair öneriler de bizden.
#Gazetehaberleriİstanbul'un en tanınan semtlerinden biri Edirnekapı. Eyüpsultan ve Fatih İlçeleri sınırları içerisinde yer alıyor. İstanbul'un sur kapılarından birini oluşturur ve en önemlisi Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın isteğiyle Mimar Sinan tarafından yapılan Mihrimah Sultan Camii de burada yer alır. Bu yazımda sizleri Edirnekapı'dan Ayvansaray'a uzanan tarihin izinde güzel bir yolculuğa çıkaracağım.
#IstanbulDünyadan ve Türkiye’den önemli pek çok sanatçıya ev sahipliği yapacak 212 Photography İstanbul festivali bugün başlıyor. 18 Ekim’e kadar Yapı Kredi Bomontiada, Tekfur Sarayı Müzesi, Zülfaris Karaköy, Şerefiye Sarnıcı ve Akaretler Sıraevler gibi mekanlarde düzenlenecek festivalin konuklarından Slovakyalı sanatçı Maria Svarbova. İlhamını insanlardan alan fotoğraflarında ahenk ve dengenin uyumu üzerinde duran Svarbova, “Suyu ve suda oluşan yansımaları çok ilginç buluyorum. Su insanlar ve ruhları için bir aynadır” diyor.
#Maria SvarbovaDünyadan ve Türkiye’den önemli pek çok sanatçıya ev sahipliği yapacak 212 Photography İstanbul, 8-18 Ekim 2020 tarihleri arasında özel bir rota dahilinde 5 farklı mekanda gerçekleşecek. Merkez üssü Yapı Kredi Bomontiada olacak sergilerin bu seneki durakları arasında Tekfur Sarayı Müzesi, Zülfaris Karaköy, Şerefiye Sarnıcı ve Akaretler Sıraevler yer alıyor. Fotoğrafı evrensel bir dil olarak benimseyen festival, çok sesli, multidisipliner yapısıyla farklı bir tartışma ve buluşma platformu yaratmayı amaçlıyor.
# 212 Photography İstanbul48. İstanbul Müzik Festivali, 19 Ağustos’ta BİFO ve Vikingur Olafsson ile Harbiye Açıkhava’da gerçekleştirdiği canlı konserle pandemi döneminde klasik müzik sezonunun tarihi anlarından birine imza atmıştı. Festival, 18 Eylül-5 Ekim arasında düzenlenecek dijital edisyonunda ise günümüzün en başarılı solist ve topluluklarıyla İstanbul ve Avrupa’nın sıradışı mekânlarından tüm Türkiye’ye, hatta dünyaya seslenecek. İşte programda yer alan Kaçırılmayacak konserler...
#48. İstanbul Müzik Festivaliİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 48. İstanbul Müzik Festivali, çarşamba akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı (BİFO) konuk etti. Koronavirüs tedbirleri kapsamında bu yıl dijital ortamda gerçekleştirilen festivalin izleyicili tek konseri olan etkinlikte Patrick Hahn yönetimindeki topluluğa, İzlandalı yıldız piyanist Vikingur Olafsson eşlik etti.
#BifoPandemi nedeniyle ertelenen 48. İstanbul Müzik Festivali, 18 Eylül - 5 Ekim tarihleri arasında dijital ortamda düzenlenecek. Ancak festivalin aylardır canlı konser hasreti çeken klasik müzikseverlere sürprizi var: The New York Times’ın “İzlanda’nın Glenn Gould’u”, Telegraph’ın ise “Klasik piyanonun yeni süper starı” diye övdüğü Vikingur Ólafsson, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde 19 Ağustos’ta Harbiye Açıkhava’da olacak.
#48. İstanbul Müzik Festivaliİstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 48’inci İstanbul Müzik Festivali, 18 Eylül-5 Ekim 2020 tarihleri arasında dijital ortamda müzikseverlerle buluşacak. ‘Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’ temasında şekillenen festival konserlerinin çekimleri İstanbul’daki ve Avrupa’nın çeşitli şehirlerindeki tarihi mekânlarda gerçekleştiriliyor.
#İstanbul Müzik FestivaliCHP ne yazık ki artık iyice kağşamış, bu garip parlamentoda dahi gerekli reaksiyonu veremiyor. Yobaz bir dernek/cemaat, her neyse, tepesinde devlet kurucusu Atatürk’ün imzası olan, neredeyse 100 yıllık bir kararnamenin iptali için Danıştay’ı ‘koçbaşı’ gibi kullanıp iptal kararı çıkarıyor. Cumhurbaşkanı 15 dakikada Danıştay ile arasındaki kuryenin getirdiği kararı, Cumhurbaşkanı kararnamesi olarak yayınlıyor.
#Yazarİstanbul Üsküdar’da 521 yıllık Kaptanpaşa Camisi’nin içinden 2015’te sökülerek çalınan 18’inci yüzyılın nadide işçilikli Tekfur Sarayı çinileri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonla ele geçirildi.
#GazetehaberleriÜlkemizde pek çok tarihi saraylar bulunmaktadır. O saraylardan biri de Tefkur Sarayı'dır. Tefkur Sarayı en çok araştırılan tarihi saraylardan biridir. Tefkur Sarayı internette ve diğer kaynaklardan da araştırılmaktadır. Peki, Tefkur Sarayı nerede? Tefkur Sarayı tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte Tefkur Sarayı'na dair tüm bilgileri sizler için derledik.
#Tefkur Sarayı Nerede?İstanbul'da bulunan Blaherne Sarayı kompleksinden günümüze kalan tek saray olan Tekfur Sarayı, Fatih İlçesi sınırları içerisinde kalan Edirnekapı semtinde yer alıyor. Bizans imparatorlarının 12. yüzyıldan itibaren kullandıkları imparatorluk sarayı Blahernai’nin bir parçası olarak uzun bir süre varlığını sürdürdü.
#Blaherne Sarayıİmzam haline gelmiş bir cümlem vardır: “İstanbul’da yaşamayın, İstanbul’u yaşayın!” Yıllardır bıkmadan usanmadan tekrarlıyorum. Çünkü bu şehir hâlâ izini bulamadığımız, göz önünde duran ama kıymeti fark edilmeyen adreslerle dolu. Gelin bugün birkaçını birlikte dolaşalım. Size içinde hem yenilerin hem eskilerin olduğu bir rota hazırladım. Şehrin yedi tepesinden birine; Edirnekapı’ya gidiyoruz. Semt, Tekfur Sarayı’nın açılmasıyla yeni bir müzeye de kavuştu.
#EdirnekapıHenüz birkaç hafta önce ziyarete açılan Tekfur Sarayı başarılı bir restorasyonun ardından çağdaş müzeciliğin İstanbul’daki öncülerinden biri olacağını hissettiriyor. Tekfur Sarayı’na çok yakın bir müze olan ve muhteşem Bizans mozaiklerini yakından görme fırsatı tanıyan Kariye Müzesi’ni gezdikten sonra sadece birkaç dakika yürüme mesafesindeki Tekfur Sarayı’na gelerek Bizans’a ait günlük yaşamı, tarihi çinilerin üretim süreçlerini, tarihi cam, çini, çanak ve çömlek eserlerini çağdaş müzecilik anlayışı çerçevesinde görebilirsiniz.
#Tekfur SarayıTarihçi-Seyahat Yazarı ve İstanbul Uzmanı Saffet Emre Tonguç, İstanbul'un dehlizleri ve sarnıçlarıyla ilgili merak uyandıran açıklamalarda bulundu. Tekfur Sarayı'ndaki bir diyaloğunu anlatan Tonguç, "Diyorlar ki Buradan Ayasofya'ya kadar tüneller var. Keşke o tünellere girme şansım olsaydı. Diyorlar ki Çemberlitaş'ın altında Hz. İsa'nın çok değerli eserleri var. Kutsal kase falan orada bulunuyor. Ayasofya'nın altındaki dehlizlerden bütün hipodromun dehlizlerine gitmek mümkün" dedi.
#Buket AydınUNESCO İstanbul Tasarım Şehri projesi kapsamında hayata geçirilen İstanbul Craft Week, 17-22 Haziran tarihlerinde atölyeler, söyleşiler, şehrin sanat, tasarım ve zanaat noktalarına gerçekleştirilecek özel gezilerle İstanbul’un ‘zanaat kültürüne’ odaklanacak.
#İstanbul Tasarım Şehri