Tarım Bakanlığı taklit ve tağşiş listesi paylaşıldı. Listede yer alan ürünlerin ardından tek tırnaklı eti gündemde yer almaya başladı. Anlık ve sürekli olarak güncellenecek olan; Tarım Orman Bakanlığı taklit-tağşiş yapılan gıdalar ile sağlığımızı tehlikeye düşürebilecek gıdalar yayınlandı. Kamuoyu duyurunsa, "Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından titizlikle yürütülmektedir." açıklamalarına yer verildi. İşte güvenilir gıda Tarım Orman Bakanlığı taklit-tağşiş yapılan gıdalar ile sağlığımızı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesi!
#TağşişTek tırnaklı eti, tek tırnaklı hayvanlardan elde edilen et anlamına gelir. Tek tırnaklı hayvanlar, adından da anlaşılacağı üzere, ayaklarının uç kısmında yalnızca bir tırnak bulunan hayvanlardır. Bu hayvanlar, evcil veya yabani olarak farklı coğrafyalarda yaşayan türleri içerir. İşte, tek tırnaklı hayvanlar hakkında detaylı bilgiler
#Tek TırnaklıAdana'da sulama kanalında kesilmiş halde at ve eşek eti kalıntıları ile kemiklerinin bulunması tedirginliğe neden olurken, uzmanlar uyarıda bulundu. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, "Vatandaşlar, veteriner hekim tarafından denetlenmiş ve mühürlenmiş eti almalılar" derken; Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur ise "Et kendini belli eder. At eti sulu olur. Pişirdiğinizde suyu mangalı söndürür" diye konuştu.
#At EtiAdana'da sulama kanalında kesilmiş halde at ve eşek eti kalıntıları ile kemiklerinin bulunması tedirginliğe neden olurken, uzmanlar uyarıda bulundu. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, "Vatandaşlar, veteriner hekim tarafından denetlenmiş ve mühürlenmiş eti almalılar" derken; Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur ise "Et kendini belli eder. At eti sulu olur. Pişirdiğinizde suyu mangalı söndürür" diye konuştu.
#At EtiEt ve tavuk dönerde hile ya da tağşiş yapan işletmeler tüketicinin hem sağlığına hem de cebine zarar veriyor. Bazı tavuk döner işletmeleri 100 gram fiyatına 50 gram verip, içeriğinde de tavuk derisi kullanıyor. Et dönerde ise hileci işletmeler et dönerin içine kıyma, kırıntı et, sakatat hatta tek tırnaklı eti koyabiliyor. Üstelik bunları tadımla anlamak mümkün değil.
#Tavuk DönerTarım ve Orman Bakanlığı, 91 firmaya ait 113 taklit ve tağşişli ürünü tek tek açıkladı. Döner ve sucukta at eti, pişmiş lahmacunda kalp, böbrek, karaciğer, taşlık gibi sakatat, bazı çikolatalarda da ilaç etken maddesine rastlandı.
#GazetehaberleriTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 81 ildeki oda ve borsalara, üretimini yaptıkları gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalar için disiplin değelendirmesi yapmaları için talimat gönderdi. Oda ve borsalar bünyesindeki disiplin kurulları, ürettikleri ürünlerde hile yapan, standartlara uymayan üretici ve satıcı firmalara önce uyarı daha sonra para cezası verebilecek.
#Rifat HisarcıklıoğluGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ürünlerinde hile yapan firmaların isimlerini kamuoyu ile paylaştı. Bakanlığın açıkladığı listede, birçok firmanın dana eti ve kırmızı et diyerek vatandaşlara domuz eti ya da tek tırnaklı hayvan yani at ve eşek eti yedirdiği ortaya çıktı. İşte bakanlığın açıkladığı o firmalar...
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık BakanlığıAdana'da polisleri durdukları hafif ticari aracın içerisinden 1.5 ton at ve eşek eti olduğu tahmin edilen tek tırnaklı hayvan eti ele geçirirken, kasap olduğunu öne süren Nurettin S. savunmasında, "Etler bana ait, ben kendim kestim. Akrabalarıma dağıtacaktım" dediği öğrenildi.
#AdanaYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakKurban bayramıyla birlikte akıllarda takılan en önemli soru; Dana mı? Kuzu mu? sorusudur. Her ikisi de dini ritüellere göre uygun olduğuna göre Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanın cinsini ne belirliyor? Ekonomik tercihler, damak tadı, sağlık gibi sebeplerle keseceğimiz kurbanın dana veya kuzu olmasını bizler belirliyoruz.
#Bursaİstanbul’un kalbi Tarihi Yarımada’da gezecek görecek yer ne kadar çoksa lezzet adresi de o kadar çok. Size en sevdiğim yemek ve alışveriş noktalarını vermeden önce belirtmeliyim ki normal koşullarda omuz omuza kalabalığa girmemek için pek uğranmayan bölge bugünlerde oldukça sakin ve davetkâr.
#Tarihi YarımadaTürkiye’de en çok tüketilen ürünler arasında yer alan et ve tavuk dönerde hileciliğin önüne geçilemiyor. Tavuk dönerlerde ‘yağlı deri’ kısım karıştırılırken, 100 gram diye tüketiciye 50 gram döner sunuluyor. Et dönerde de ürünlere domuz eti karıştırılabiliyor. Uzmanlar bu hilelerin tadarak anlaşılamayacağı konusunda ise tüketicileri uyarıyor.
#GazetehaberleriMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideRuam hastalığı, hayvanlarda görülen ve insanlara da bulaşma riski taşıyan bir hastalık türüdür. Genellikle tek tırnaklı hayvanlarda görülen Ruam hastalığı, hayvanlardan insanlara geçebildiği gibi insanlardan da hayvanlara geçebilmektedir. Peki, Ruam hastalığı nedir ve nasıl anlaşılır? İşte, Ruam hastalığı hakkında detaylı bilgiler
#Ruam HastalığıBüyükada’da yıllardır fayton işkencesi altında olan atları bu kez de ‘ruam’ hastalığı vurdu. Sahilde ada gezginlerinin fayton sefası sürerken, insanlara da bulaşabilen ruam hastalığı tespit edilen 81 at, dün iğneyle uyutulduktan sonra ormanlık alana açılan dev mezara gömüldü. Tedavisi olmayan ruam hastalığı nedeniyle Büyükada’da hayvan giriş-çıkışı durduruldu.
#İstanbulBüyükada'da 81 atın telef olmasına neden olan ruam hastalığı, adada yaşayan vatandaşları alarma geçirdi. 'At vebası' olarak da bilinen ruam hastalığının yankıları kamuoyunda sürerken, ruam hastalığının bulaşıcı olup olmadığı merak konusu oldu. Peki, ruam hastalığı nedir belirtileri nelerdir? Ruam hastalığı insanlara bulaşır mı? İşte, hastalıkla ilgili ayrıntılar.
#Ruam HastalığıDönerin içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 25, kanatlı eti dönerinin içerdiği yağ oranı ise kütlece en çok yüzde 20 olacak. Perakende işletmelerde köfte üretiminde günlük 10 kilogram olarak belirlenen miktar kısıtlaması kaldırıldı. Mekanik yöntemlerle kanatlı hayvanların karkaslarından ayrılan etler, belirlenen kalsiyum limitlerinde olmaları ve etiketinde belirtilmeleri halinde, sadece ısıl işlem görmüş kanatlı eti ürünlerinde kullanılabilecek.
#KöfteGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçen hafta internet sitesinden son teşhir listesini yayınladı. Listede et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve enerji içeceği gibi ürünlerde taklit veya tağşiş (karışık ürün) kullandığı kesinleşen 173 firma ve bu firmalara ait 282 parti ürünü kamuoyuna açıkladı.
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı