Tedbir nafakası; boşanma davasının açılmasıyla birlikte hâkim tarafından hükmedilen ve gerekli görüldüğü hallerde dava sonucu kesinleşinceye kadar devam edebilen, tarafların boşanma sürecinde yaşam standartlarının olumsuz yönde değişmemesi açısından verilen bir nafaka türüdür. Tedbir nafakası, taraflardan birinin boşanma davası sebebiyle maddi anlamda zora düşeceği durumlarda gündeme gelir.
#Tedbir NafakasıAdalet Bakanlığı, boşanan eşe “ömür boyu” nafakaya sınır getiriyor. Bakanlık komisyonunun alternatifli çalışmasına göre, Türk Medeni Kanunu’nun 175/l maddesindeki, “yoksulluk nafakasına” 5 yıl sınırı konulacak, süreyi aile mahkemesi hâkimleri belirleyecek. Haberin detayları şöyle:
#NafakaHer yıl binlerce çift boşanıyor. Nafaka, çocukların velayeti, mal paylaşımı gündeme geliyor. Avukat Ayşe Esra Çetin kadınların hem evlilik içinde hem de boşanma söz konusu olduğunda haklarını bilmediklerini söylüyor. Kadınların yaşadığı çaresizliği gören Çetin takip ettiği davalar dışında ihtiyaç duyan kadınlara sosyal medya üzerinden yol göstermeye çalışıyor. Çetin gözlemlerini anlattı.
#BoşanmaBursa'da boşanma aşamasındaki eşi S.K.'ye her ay 'tedbir nafakası' olarak 300 lira ödeyen M.K., internetten yaptığı geçen yıl haziran ayındaki ödeme için açıklama kısmına 'sadaka' yazdı. S.K. nafakasının ödenmediğini ileri sürüp icra takibi başlattı. M.K. ise cep telefonu mağduru olduğunu belirterek karşı dava açtı. Yerel mahkeme, açıklama kısmına yazan ifadeyi göz önünde bulundurarak M.K.'nın yeniden nafaka ödemesine hükmetti.
#BursaTalak Suresi, 12 ayetten oluşmaktadır. Mekke döneminde inen sure, adını işlediği konudan almıştır. “Talâk“ boşamak demektir. Sûrede talâk ile ilgili diğer bazı hükümler konu edilmektedir. İşte Talak suresi anlamı, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu…
#TalakAile Mahkemesi, bir kavga esnasında kaynanasına “Ben oğlunu mutlu edemiyorsam sen mutlu et” diyen kadını ağır kusurlu buldu. Kadının nafaka ve tazminat talebi reddedilirken, boşandığı eşine 7 bin TL ödemesine hükmetti.
#AnkaraEvliliğin sona ermesiyle birlikte eşlerin ekonomik hayatlarında da bir değişiklik olacağı bir gerçektir. Kanunumuz boşanma sonrası maddi durumunda azalma olan veya herhangi bir geliri olmayan tarafa, diğer eş tarafından bir nafaka verilmesini öngörmüştür. Verilecek olan nafakaya boşanma sırasında tedbir nafakası, boşanma sonrasında ise yoksulluk nafakası denir ve yoksulluk nafakası herhangi bir süreye tabi tutulmamıştır.
#Ebeveynkanunuhakveyasalar