Robot süpürgeler yıldızlı günlerini yaşıyor. Özellikle pandemiyle birlikte yakalanan ivme pazarın 3 milyon adetleri aşmasına neden oldu. 50’den fazla marka pazarda rekabet ediyor. Teknoloji yarışı yaşanan robot süpürgelerde ise asıl konuşulan birer ev ajanı olup olmadıkları... 2022’de Amerika’da yaşanan bir olay ‘Robot süpürge evlerdeki kişisel görüntüleri dışarı veriyor mu’ sorusunu gündeme getirdi. Biz de işin perde arkasını uzmanına sorduk...
#Robot SüpürgeCharGPT ile dünyayı altüst eden OpenAI'ın CEO'su Sam Altman'ın kurucusu olduğu kripto para Worldcoin ve Tools for Humanity pek çok ülkede resmen faaliyete geçti. Kurucular dünyayı değiştirmeyi vadediyor ancak sistemin işleyişi özellikle kişisel verilerin gizliliği konusunda çok ciddi endişelere yol açıyor. Hem projeye hem de tartışmalara biraz daha yakından baktık...
#Worldcoin13 yaşındayken elektronik sigara kullanmaya başlayan 19 yaşındaki ABD'li genç 4 kez akciğer sönmesi yaşayıp günlerce hastanede kaldıktan sonra kötü alışkanlığından kurtuldu. Elektronik sigaranın zararları konusunda farkındalık yaratmak isteyen gencin açıklamaları bugün ABD basınında kendine geniş yer buldu.
#Elektronik SigaraDünya aylardır Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı korku içinde izliyor. Ukrayna'daki savaş son sürat devam ediyor. Ancak Ukrayna'dan binlerce kilometre ötede de bir çatışma ihtimali bulunuyor. Çin - Tayvan gerilimi devam ederken Kore Yarımadası'nda da tansiyon 'saldırırız' uyarısı sonrası zirve yapmış durumda.
#Kuzey KoreTürkiye'nin Otomobili Girişim Grubu, yerli ve milli otomobil olan Togg'un ilk teslimatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yapıldı. MIT Technology Review, Türkiye'nin elektrikli otomobil projesini mercek altına aldı ve dikkat çeken bir analiz yayınladı...
#TOGGBulunduğum bütün platformlarda Türk savunma sanayisinin geldiği önemli seviyeyi anlatırken, geçmişin kahramanlarını ve kıymetli deneyimlerini de sizlerle paylaşmaya gayret ediyorum. Bugün yerli ve milli olmanın tanımı yapılırken İbrahim Bodur’u bir kez daha hatırlayalım istiyorum. Neler yaptığını görmek adına Kale Havacılık ve Kale Arge’ye gittim. Gördüklerimden sonra tek tereddüdüm oldu; ya gördüklerimi yeterince aktaramazsam... Düşünsenize gittiğim yer, Lockheed Martin şirketinin 1997’den beri ABD dışında yer alan en üst seviyedeki tedarikçisi, F-35 projesinde ABD dışında direk tedarikçi olarak seçilen ilk Türk firması ve 2006 yılında uçan ilk prototip F-35 üzerinde bulunan tek Türk parçasının üreticisi.
#Kale HavacılıkCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da Gençlik Buluşması programında önemli açıklamalarda bulundu. Seçim tarihi için mesaj veren Cumhurbaşkanı Erdoğan "İnşallah mayıs bir başka olacak. Bu bahar bir başka bahar olacak. İnanıyorum ki siz gençlerimizle birlikte biz sandıkları bu defa çok farklı bir şekilde patlatacağız" dedi. 'Tek faşizmi olan bu zihniyet, gel deyince gelecek konuş deyince koşacak bir aday arıyorlar, bulamıyorlar' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bunlar artık sürümden kalkmış olan güncellemesi bile yapılamayan 1990'ların siyaset formatında kalmış tiplerdir. Vaatleri de eski Türkiye'ye dönmektedir" açıklamasını yaptı. Seçim için 10 Mart'ta da işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan "Resmi olarak Cumhurbaşkanın burada bir yetkisi var. 10 Mart'ta bu yetkimizi kullanacağız. 60 gün süre var. O süreyi de YSK değerlendirecek" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYapay zekâ destekli akıllı cihazlar sundukları kolaylıklarla artık hayatımızın her alanındalar. Ancak geçtiğimiz günlerde yaşanan robot süpürge skandalı gibi olumsuz gelişmeler, bize "Güvende miyiz?" sorusunu sorduruyor. Uzmanlar ise hiçbir akıllı cihaza yüzde 100 güvenmememiz gerektiğinin altını çiziyor. İşte detaylar...
#Akıllı CihazDünyaca ünlü teknoloji firmasına ait robot süpürgenin çektiği, bir kadına ait mahrem görüntülerin sosyal medyaya düşmesi infiale neden oldu. Üretici firma konuya ilişkin açıklama yapsa da aynı markaya sahip kullanıcılar evlerindeki cihazların ne kadar güvenilir olduğunu sorgulamaya başladı.
#Robot SüpürgeABD’li firma DigiD8’in vaadi, gen tarama yoluyla insanlara DNA’larına varana kadar uyumlu bir eş bulmak. Böyle söyleyince tatlı tabii ama asıl hedefin genetik hastalık taşıyacak çocukların dünyaya gelmesini engellemek olduğunu duyunca, madalyonun öbür yüzü devreye giriyor. İşte uygulamanın kurucusu Prof. George Church’ün fikirleri ve kopan tartışmalar...
#Harry PotterABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘ne bağlı MIT Technology Review dergisi, geçen yıl genetiğini değiştirdiği ikizler ve geçen yaz doğmuş olması gereken üçüncü bebek ile kayıplara karışan Çinli bilim insanı He Jiankui’nin araştırmasından daha önce hiç görülmemiş belgeleri yayımladı.
#Kayıp BebekDünyaca ünlü bilim kadını ve bitmeyen kalp pilinin mucidi Dr. Canan Dağdeviren, memleketi Sivas'ın İmranlı ilçesinde katıldığı söyleşide meme kanserinde erken teşhis yapan elektronik sütyenin müjdesini verdi. Teyzesini meme kanserinden kaybettiğini söyleyen Dr. Dağdeviren, "Şu an üzerinde çalıştığımız projemiz olan elektronik sütyeni önümüzdeki yılın başında tamamlayacağımızı düşünüyorum. 5 yıl önce teyzemi 50 yaşındayken meme kanserinden kaybettik. Ona söz vermiştim. Meme kanserinde erken teşhis yapabilen bir platform yapıyoruz" dedi.
#Elektronik SütyenBelki de işe en baştan, tanımlardan başlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olması anlamına geliyor. Anayasa ve pek çok uluslararası sözleşme ile garanti altına alınmış olsa da, ne Türkiye’de ne de dünyanın herhangi bir yerinde tam bir kadın-erkek eşitliğinden söz etmek mümkün. Kâğıt üzerinde eşit olsak da pratikte bir karşılığı yok. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliği uçurumunda 140 ülke arasında 131’inci sırada. İlk ve orta öğretimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından UNESCO’nun ‘Herkes İçin Eğitim’ 2015 hedefini gerçekleştirmekte riskli bulduğu 24 ülkeden biriyiz. Gerçek bir eşitlik için yapılması gerekenleri, farklı alanlardan uzmanlara sorduk.
#8 MartElde ettikleri başarılar ve çalışmalarıyla haberlere de konu olan genç isimler, ders kitaplarında öğrencilere örnek olarak gösteriliyor. Tıpkı MIT Technology Review dergisinin her yıl yayınladığı ‘35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi’ne 2015’te seçilen Gözde Durmuş ya da 15 yaşındaki milli jimnastikçi Ayşe Begüm Onbaşı gibi.
#Ders