Stanford’dan Boğaziçi Üniversitesi ekibine katıldı

Dünyayı değiştirecek 35 bilim insanı arasında gösterilen ünlü Türk araştırmacı Prof. Dr. Utkan Demirci, Boğaziçi Üniversitesi’nde ders verecek.

Haberin Devamı

Özellikle kanserin erken teşhisi, kısırlık ve tüp bebek alanlarında geliştirdiği yeni teknolojilerle bilim dünyasında tanınan Prof. Dr. Demirci, Boğaziçi Üniversitesi’ne öğretim üyesi olarak geliyor. Yılda altı kez belirli periyotlarla Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü ve Fizik Bölümü’ne gelecek olan Demirci, hem ders verip, hem de araştırma ekiplerinin içine girecek. Araştırmalarda Boğaziçi Üniversitesi imzasını kullanacak.

Daha önce Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinde kısırlık çalışmasıyla projeler yapan, Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Demirci, bir yıl okuduğu Boğaziçi Üniversitesi’ne bundan sonra daha fazla zaman ayıracak. Türkiye’de daha fazla yerleşik olup, yaptığı buluşları Türkiye’nin de yararına kullanacak olan bilim insanı, ülkemizde bilim dünyasına doğrudan erişip, üniversite içinde araştırma çalışma ortamını en iyi şekilde değerlendirip, geliştirmek istiyor.

Haberin Devamı

HARVARD VE MIT’DE DE ÇALIŞTI

Mühendislik eğitimini nano ve mikro teknolojilere yönlendiren ve özellikle global sağlık sorunlarının erken teşhisi üzerine çalışan Prof. Dr. Demirci, Harvard Tıp Fakültesi Bigham Kadın Hastanesi ve Harvard-MIT Sağlık Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü’nün ardından Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışmalarını sürdürdü. Halen Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Canary Kanser Erken Teşhis Merkezi’nde kendi araştırma ekibini yöneten dünyaca ünlü araştırmacı, mikro ve nano ölçekte teknolojiler üzerinde yürütülen çalışmalarla bulaşıcı hastalıklar, doğurganlık, kanser teşhisi, kriyobiyoloji (canlı dondurma bilimi) ve biyofabrikasyon (hücreyi çoğaltarak doku, organ gibi biyolojik ürünler üretilmesi için kullanılan teknik) başta olmak üzere güncel sağlık problemlerine yönelik yenilikçi çözüm önerileri geliştiriyor.

20’DEN FAZLA PATENTİ VAR

Buluşlarıyla 20’nin üzerinde patent sahibi olan Demirci, aynı zamanda tüp bebek tedavisinde sağlıklı spermleri elemeye yönelik mikroçip yöntemini geliştiren isim. Vücut sıvılarından kanserli hücreleri çok kısa zamanda belirleyen çip teknolojisi de, Prof. Dr. Demirci’nin dünyada ses getiren buluşlarından biri olarak öne çıkıyor. Kanserden epilepsiye, tüp bebekten bulaşıcı hastalıklara kadar geniş yelpazede yenilikçi çözümler üreten Demirci’nin kendi ülkesindeki öğrencilere de destek vermesi üniversitede büyük sevinçle karşılandı.

KİMDİR?

Haberin Devamı

Stanford’dan Boğaziçi Üniversitesi ekibine katıldı

- Bir yıl Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi’nde okuduktan sonra MEB bursuyla Michigan Üniversitesi’ne kabul edilen Utkan Demirci, lisansını dereceyle tamamladı. Yüksek lisansını yaptığı Stanford Üniversitesi’nden 2005’te doktora derecesi aldı. 2005-2014 arasında Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Brigham and Women’s Hastanesi ile Harvard-MIT (Massachussetts Teknoloji Enstitüsü) Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nde Biyo Akustik Mikro Elektro Mekanik Sistemler Laboratuvarı’nı kurdu ve yönetti.

2006’da AIDS üzerine yaptığı başarılı çalışmalarla MIT Technology Review Magazine tarafından biyoteknoloji alanında dünyayı değiştirecek ilk 35 bilim insanı arasında gösterildi. 2013’te de epilepsinin tanı ve tedavisinde kullanılabilecek ucuz ve etkili bir cihaz geliştirerek, Bright Future Ödülü’nü aldı.

Yazarın Tüm Yazıları