Bugüne kadar profesyonel rehber, seyahat yazarı, tarihçi ve televizyon programcısı kimliğimle 142 ülkeyi gezme şansım oldu. Tarihinden, doğasından, sanatından, mimarisinden etkilendiğim rotalar gördüm. Turizme emek veren bir gözle baktığım için farklı kategorilerde birçok otelde kaldım. Bugün bu oteller içinden en beğendiklerimi anlatmak istiyorum. Bu satırların, bir hayalin peşinden doğru adımlar atarak neler yapılabileceğini göstereceğini, bana olduğu kadar, sizlere de ilham olacağını düşünüyorum.
#Saffet Emre TonguçAvrupa’nın popüler adreslerine alternatif olacak bir seyahat destinasyonu arayanlar için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen yakın çevremizdeki ülkeler biçilmiş kaftan. Üstelik daha düşük bütçeyle tatil yapılabilen bu ülkelerin çoğu kış aylarında karla birlikte harika manzaralara bürünüyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza, "Kışın gidilecek en güzel vizesiz ülkeler hangileri?" diye sorduk. İşte yorucu ve bitmek bilmeyen prosedürler, ek masraflar ve "Vize onayı geldi mi gelecek mi?" diye uzun bekleyişlere gerek kalmadan yola çıkılacak adresler...
#Rota6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmaz10 Kasım Cuma son ders zili çaldığında, hafta sonlarıyla beraber toplam 9 gün sürecek ilk ara tatil resmen başlayacak. İlköğretim ve lise öğrencilerinin dönem ortasında vereceği bu kısa molayı ailece geçirilecek unutulmaz anılarla dolu, ömür boyu hatırlanacak bir seyahat fırsatına dönüştürebiliriz. Jürimiz çocuklarla kaliteli vakit geçirirken yeni deneyimler yaşayıp yeni yerler ve kültürler keşfedebileceğimiz yurtiçi ve yurtdışından öneriler verdi.
#Pınar TAHİRLERYaz tatili için yüksek faturalarla karşılaşmak istemeyenler erken rezervasyon fırsatlarına yoğun ilgi gösterdi. Bu yaz fiyatlarda ciddi artışlar olacağını söyleyen sektör temsilcilerine göre erken rezervasyonlarda geçen yıla göre yüzde 30 artış var.
#Tatilİlk ve ortaöğretimde eğitime 14 Kasım Pazartesi’den itibaren bir hafta ara verilecek. Cuma son ders zilinden sonra başlatırsanız tatil tam 9 gün! Hem yakın hem uzak yurtdışı tatil rotaları için oldukça uygun bir dönem. Jürimize sorduk Paris’ten Filibe’ye birçok ülkeden çocuk dostu şehirler önerdiler; müzeler, tema parkları, lezzet durakları gezgin aileleri bekliyor.
#SeyahatÖnümüzdeki pazar, 8 Mayıs, Anneler Günü… Eğer anneniz sizinle tatil yapmayı seviyorsa ona verebileceğiniz en güzel hediye, yepyeni bir rota olabilir. Jürimiz farklı zevk ve beklentideki anneler için seyahatler planladı… Gurme anneler lezzetin peşinde Kopenhag’a doğru yolculuğa çıkıyor, yorgunluğunu şifalı termal sularda atmak isteyenlerse Afyon’a…
#HürriyetO, işiyle tatili karıştırmayı seven sanatçılardan. Bazen yalnız, bazen arkadaşlarıyla bol bol geziyor. Seyahatin yeni şeyler öğrenmek ve üretmek için vazgeçilmezi olduğunu söylüyor. Murat Dalkılıç’la yolculuk maceralarını, merak ettiği ülkeleri, kentleri ve yeni bir yer görmenin hayatındaki önemini konuştuk.
#HürriyetBu yılın seyahat trendleri artık aşının da yaygınlaşmasıyla salgın ekseninden iyice çıkıyor... Gideceğimiz tatili hangi kriterlere göre seçeceğiz, hangi teknolojik uygulamaları kullanacağız, konaklayacağımız yerlerden beklentilerimiz neler, doğada karavanla, bisikletle yolculuklar devam edecek mi? 2022’de seyahat alışkanlıklarımızı etkileyecek, öne çıkan trendleri işin uzmanlarına sorduk...
#HürriyetÇin takviminde ayın hareketleri kaynak alındığından, yılbaşının tarihi her yıl farklılık gösteriyor. Çin Yeni Yılı Anakara Çin, Hong Kong, Makao, Tayvan, Singapur, Tayland, Kamboçya, Endonezya, Malezya, Mauritius ve Filipinler gibi önemli Çinli nüfusun bulunduğu ülke ve bölgelerde kutlanılır. Peki, Çin yeni yılı nedir? Çin yeni yılı ne zaman kutlanır?
#Çin Yeni YılıŞu ana kadar 83 ülke gezen ve hedefi tüm ‘dünya’ olan eğitmen, girişimci ve gezgin Perçin İmrek’le konuştuk. Özbekistan, Tacikistan gibi turistik olmayan yerleri ayrı seven İmrek “Kendimi en yakın hissettiğim yerlerse Akdeniz ve Latin ülkeleri” diyor...
#Perçin İmrekAşılama oranlarının hızla artması ve normalleşme adımları ile birlikte pek çok kişi pandeminin artık biteceğine dair ümitli. Ancak hala aşılanmayan, sırası geldiği halde aşı olmayan kişi sayısı da oldukça fazla. Öte yandan delta varyantının tüm dünyada vakaları tırmandırdığı da bir gerçek. Peki 4'üncü dalga gelecek mi? Aşı oranımız bizi dalgalardan korur mu?
#KoronavirüsYeni tip koronavirüs, ilk kez Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentindeki deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görüldü ve sebebi anlaşılamayan "gizemli solunum rahatsızlığı" şikayetiyle ilk hasta 17 Kasım 2019'da hastaneye başvurdu.
#Koronavirüs Salgını