Bolu'nun Göynük ilçesinde ağustos ayında Bolu tarihinin en büyük orman yangını çıkmıştı. Orman yangınını söndürme maliyetinin 780 milyon lira olduğu açıklandı. Bolu İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu'nun açıkladığı raporda soğutmalarla birlikte yangın söndürme çalışmalarının 1 ay sürdüğü ifade edilirken, toplamda 3 bin 400 hektar alanın zarar gördüğü belirtildi.
#BoluTarım Bakanlığı yeni taklit ve tağşiş listesini 4 Ekim Cuma günü yayınladı. Listede yer alan ürünlerin ardından tek tırnaklı eti gündemde yer almaya başladı. Anlık ve sürekli olarak güncellenecek olan; Tarım Orman Bakanlığı taklit-tağşiş yapılan gıdalar ile sağlığımızı tehlikeye düşürebilecek gıdalar yayınlandı. Kamuoyu duyurunsa, "Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından titizlikle yürütülmektedir." açıklamalarına yer verildi. İşte güvenilir gıda Tarım Orman Bakanlığı taklit-tağşiş yapılan gıdalar ile sağlığımızı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesi!
#TağşişSadece 2023’te 204 binden fazla işyeri, 560 binden fazla aradığı elemanı bulamadı. Bu durum temininde güçlük çekilen meslekler konusunu gündeme getiriyor. Peki, hangi işletmeler eleman bulmakta zorlanıyor? İşveren, neden aradığı elemanı bulamıyor ve daha da önemlisi hangi elemanlar aranıyor ki, bulunamıyor?
#MeslekTarım ve Orman Bakanlığı, beslenme beyanlarıyla ilgili yeni bir kılavuz hazırladı. Hazırlanan kılavuza göre, markalar artık gıda ürünlerinde tüketicileri yanıltabilecek karşılaştırmalar yapamayacak. Örneğin; yoğurt ile peynir, pudingle çikolata, kokolin ile çikolata, bisküvi ile dondurma ve tereyağı ile margarin gibi karşılaştırmalar yapmak yasak olacak.
#TARIM Ve Orman Bakanlığıİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, iklim değişikliği ile kuraklığın daha sık ve şiddetli meydana gelmeye başladığını, buna bağlı olarak da orman yangınlarında büyük bir artış olduğunu belirterek, "Ege Bölgesi'nde, son 10 yılda yaklaşık 6 bin 900 tane orman yangını çıkmış. Son 10 yılda Ege Bölgesi'nde, yüz ölçümü yaklaşık 850 kilometrekare olan Yalova büyüklüğünde alanımız yandı" dedi.
#İzmirHürriyet’in bireysel ve toplu köpek katliamlarına karşı iktidar ve muhalefete yaptığı “Susmayın, konuşun” çağrısı karşılık buldu. Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, görüntülerin tasvip edilemez olduğunu söyledi. AK Parti Milletvekili Vahit Kirişci, “Biz bu yasayı zararsız hayvanlar öldürülsün diye çıkarmadık” derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, “Son günlerde yaşananlar vicdana da kanuna da uymaz” dedi.
#İbrahim YumaklıSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler, yoğun tartışmaların ardından TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek 224’e ret oyuna karşı 275 oyla yasalaştı. Yasaya göre sokaklardaki sahipsiz hayvanlar barınaklarda toplanacak. Hasta ve saldırgan köpekler veteriner tarafından uyutulabilecek. Hayvanları terk edene 60 bin TL ceza verilecek. Belediyeler 2028’e kadar bakımevlerini kuracak. Bunun için belediyelere yüzde 40 Hazine desteği verilecek.
#Sokak Hayvanları DüzenlemesiSokak hayvanları yasası son durum gelişmeleri 30 Temmuz 2024 tarihinde kamuoyu tarafından takip ediliyor. Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edilirken, görüşmeler hafta sonu da devam etti. Komisyonda kabul edilen teklifle kanundaki “yakala-kısırlaştır-sal” metodu kaldırılıyor. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakımevlerine toplanması ve rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul ediliyor. Ötenazi maddesinde değişikliğe gidilirken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamada, " O teklifte sebepsiz yere bir hayvan öldürme söz konusu değil, zaten bu suçtur. Bunu çarpıtmaya hiç gerek yok” dedi. Peki, sahipsiz sokak hayvanları kanun teklifi Meclis'ten geçti mi, ne zaman yürürlüğe girecek? İşte, ayrıntılar....
#Sokak Hayvanları YasasıTBMM’de Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe giden 17 maddelik teklifin görüşmeleri tartışmalar arasında devam etti. Soruları yanıtlayan Komisyon Başkanı Kirişci, halen 105 bin kapasiteli 322 barınak olduğunu belirterek, 4 milyon sokak hayvanının konulacağı barınaklar için belediyelerin 4 yıl süresi olacağını söyledi.
#TBMMSon yıllarda tüketicileri yanıltan ambalajlarla uygun fiyata satılan eritme peynirler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlığın hazırladığı yeni peynir taslağına göre, eritme peynirlerin artık yöresel peynirleri çağrıştıracak şekilde satılmasına izin verilmeyecek. Bu peynirlerin adının yazım punto büyüklüğü en az 3 milimetre olacak. Taslak ile katkılı peynirleri de düzenleyen Bakanlık, peynirlerdeki çeşni oranını yüzde 6 ile sınırlayacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıSokak hayvanları düzenlemesi Meclis komisyonunda kabul edilirken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı asla köpek katliamının olmayacağını söyledi. Yumaklı, “Bu hayvanların sokaklardan toplanması, sahiplendirilmesi gerekir. Rehabilite edilmeleri, kısırlaştırmaları gerekir” dedi.
#İbrahim YumaklıSokak hayvanları yasa tasarısı maddeleri ve içeriği son dakika haberleri ile takip ediliyor. Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi’nin görüşmeleri Meclis'te devam ediyor. Son dakika haberine göre kamuoyunun gündeminde yer alan sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. Öte yandan AK Parti Kaynakları, sahipsiz sokak köpeği kanun düzenlemesinden ötanazi kelimesinin çıkarıldığını açıkladı. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ötenazi tartışmaları başlarken, köpekler uyutulacak mı? sorusu da öne çıkan konulardan oldu. Kabul edilen maddelere göre hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı çalışmalarıyla gerçekleşen düzenleme ile Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'ndaki 9. maddesindeki hükümler uygulanacak. Peki, Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi? Sokak hayvanları yasası maddeleri ve içeriği neler? İşte, sokak hayvanları yasa tasarısı son durum gelişmeleri...
#Sokak Hayvanları YasasıTBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda ele alınan ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi’ dün yine büyük tartışmalar içinde görüşüldü. Komisyon salonuna giden koridorlarda çok sayıda güvenlik görevlisi yer alırken, hayvansever STK’ların görüşmeleri izlediği koridordaki ekran da kaldırıldı. Hayvanseverlerin tepki gösterdiği ‘ötanazi’ kelimesi tekliften çıkarıldı.
#TBMMTBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi görüşmelerinde 5. maddede yer alan “ötenazi” ibaresi, AK Parti Grubu’nun önergesiyle metinden çıkarıldı.
#Sokak HayvanlarıHayvanseverlerin, “Belediyelere öldürme (ötanazi) yetkisi veriyor” diye karşı çıktığı teklifin görüşülmesine bugün Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda devam edilecek. Yasanın insani boyutu gibi hukuki boyutu da tartışma konusu.
#Hayvansever5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuSokak köpekleri uyutulacak mı, sorusu gündemdeki sokak hayvanları yasası son dakika haberleri ile yakından takip ediliyor. AK Parti milletvekillerin imzasını taşıyan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Vahit Kirişci başkanlığında toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşüldü. Sık sık tartışmalara sahne olan toplantıda sokak hayvanları yasası ilk 3 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi ekleniyor. Peki, sokak hayvanları yasası çıktı mı, maddeleri neler? Sokak hayvanları yasası kedileri kapsıyor mu? İşte sokak hayvanları yasası ilk 3 madde...
#Sokak Hayvanları YasasıTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sivrisineklerden bulaşan virüslerin yol açtığı Batı Nil ateşi ve Dang humması konusunda bu yıl çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yavuz, “Batı Nil ateşi var mesela, İstanbul'da 2019'da salgın yapmıştı en son. Merkezi sinir sistemini tutabilen, yani menenjite neden olabilen tehlikeli bir hastalık. Onu çok yakın takip etmemiz gerekiyor. Bir grup sivrisinekten (Culex türü) bulaşabiliyor. Yine Aedes türü sivrisinekten, ki bu tür İstanbul'da da tespit edilmiş durumda" diye konuştu.
#SivrisinekHayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi’nin görüşülmesine önceki gün saat 14.00’te başlandı. Dün sabah saat 07.46’da sonlanan görüşmede sadece 3 teklif geçebildi. Ötanazi tartışmalarının damga vurduğu görüşmelerde zaman zaman tansiyon yükseldi.
#Sokak Hayvanları