TARIM ve gıda sektörü artık küresel ekonominin de en önemli tartışma konularından biri haline geldi. Bu olgu, dünya gündeminde daha uzun yıllar yer almaya devam edecek. Tabii bir yandan da tarım ve gıdanın günlük sorunları var. Ancak bunları her gün, her mecrada konuşuyoruz. Şimdi küresel gündemde yeni konular ortaya çıkıyor. Özellikle yeni teknolojiler, tarım ve gıdanın geleceğine damga vuracak. Bu çerçevede, günlük ve/veya konjonktürel sorunların yanı sıra, söz konusu yeni teknolojiler ve yenilikçi (inovatif) fikirleri daha çok konuşmamız, tartışmamız gerekiyor…
#1Kasımda 15’incisi düzenlenecek olan Boğaziçi Zirvesi 2024’te Hindistan’dan Amerika’ya birçok ülkeden kuruluşun lideri ağırlanacak. Zirveyi düzenleyen Uluslararası İşbirliği Platformu’nun Kurucusu Cengiz Özgencil, bugüne kadar yapılan bire bir görüşmelerde 2.7 milyar dolarlık işbirliği anlaşması imzalandığını belirterek, “Bu yıl ilgi çok büyük. Ben yıllık bazda rakamların ikiye katlanmasını bekliyorum” dedi.
#Boğaziçi Zirvesi 2024TARIM ve gıda sektörüyle ilgili tartışmalarda, beni asıl ilgilendiren konu ihracat… Diğerleri benim açımdan ikinci planda kalıyor. Daha önce de yazdım; Türkiye'nin 2023 yılı tarım, gıda ve odun dışı orman ürünleri ihracatı 26.5 milyar dolar oldu. Az da olsa, ihracatta artış devam ediyor, ancak hala potansiyelimizin çok altındayız. Türkiye, görünen bir gelecek, yani diyelim 10-15 yıllık bir vade için 50 milyar dolarlık somut bir hedef koymalı. Bu güzel ülkenin böyle bir gücü var, tarım ve gıda potansiyeli var, artık bütün dünyayı radarına koymuş, vizyoner ihracatçıları var. Peki ne eksik? söz konusu hedefin, mutlaka bir devlet politikası olarak ele alınması ve bu çerçevede bir yol haritasının hazırlanarak, kamuoyuna ilan edilmesi... Eksik olan bu…
#1Herhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütKocaeli'de TÜBİTAK Marmara Teknokent'te (MARTEK) Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı İmza Töreni'ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "İlk çağrımızda, 4 tematik alandaki 10 konsorsiyuma toplam 18 milyon TL destek sağladık. Bugün de ikinci çağrımız çerçevesinde akıllı üretim sistemlerinden, akıllı tarım, gıda ve hayvancılığa, iklim değişikliği ve sürdürebilirlikten, akıllı eğitim ve finans teknolojilerine kadar 5 tematik alanda 17 konsorsiyum projesine 55 milyon TL'nin üzerinde bütçe ile destek sağlayacağız" dedi.
#Mehmet Fatih KacırHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütHazine ve Maliye Bakanı Şimşek, “Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) mayıs ayındaki 700 baz puan seviyelerinden 400 baz puanın altına indi. Türkiye’nin risk primi neredeyse yarıya inmiş durumda, yani yatırımcı güveni geri geliyor, bu da sermaye girişine yol açacak” dedi. Şimşek, 2026 yılında enflasyonu tek haneye indireceklerini söyledi.
#Mehmet ŞimşekHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Körfez İşbirliği Konseyi-Türkiye Ekonomi Forumuna katıldı. Bakan Şimşek konuşmasında, 'Birincil önceliğimiz fiyat istikrarını sağlayıp, enflasyonu tek haneli rakamlara indirgemek. Geçiş sürecinin ardından 2024 yılı ortasından itibaren dezenflasyon süreci başlayacak ve 2026 yılında enflasyonu tek haneye indireceğiz.' dedi.
#Hazine Ve Maliye BakanıTicaret Bakanı Ömer Bolat Bolat, "Körfez İşbirliği ülkelerine baktığımızda ikili ticaret hacmimiz 2002’den 2022’ye son 20 yılda 2.1 milyar dolardan 22.7 milyar dolara yükselmiştir. Tam 11 kat ticaretimizde artış vardır." dedi.
#İSTANBULTürkiye’nin Afrika açılımı kapsamında DEİK, ‘İşimiz ticari diplomasi’ mottosu ile faaliyetlerine devam ediyor. Kamerunlu yetkililerle, Cameroon Türkiye Business Council organizasyonunda bir araya gelen DEİK Türkiye-Kamerun İş Konseyi Başkanı ve Kentyapı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Demirtaş çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
#DEİKSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu yapay zekâ çözümlerinin geliştirilmesi, bu alandaki bilgi birikiminin farklı çözümler için kullanılması amacıyla başlatılan ‘Kamu Yapay Zekâ Ekosistem’ projesi için başvuruların başladığını ve 31 Ekim’de sona ereceğini açıkladı.
#TÜBİTAKYaşar Üniversitesi, Avrupa Birliği tarafından desteklenen, gıda ve tarım alanında inovasyon ve girişimciliği teşvik etmek üzere kurulan bir topluluk olan EIT Food’a Türkiye’den üye olan ilk ve tek üniversite oldu. Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, “EIT Food ile Avrupa’daki tarım-gıda girişimcilik ekosistemine ana hattan bir bağlantı sağlanmış olacağız” dedi.
#Yaşar ÜniversitesiAvrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen, gıda ve tarım alanında inovasyon ve girişimciliği teşvik etmek üzere kurulan bir topluluk olan EIT Food’a Türkiye’den üye olan ilk üniversite Yaşar Üniversitesi oldu. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, “EIT Food ile Avrupa’daki tarım-gıda girişimcilik ekosistemine ana hattan bir bağlantı sağlamış olacağız” dedi.
#Avrupa BirliğiMuğla Ticaret Borsası yalnızca tarım, gıda ve orman ürünleri sektöründe değil; il ekonomisi içinde de etkin rol oynuyor. Çünkü daha önce de söylediğim gibi dünya çapında bir turizm merkezi konumuna gelen Muğla’da tarım sektörü bir yandan turizmi desteklerken, diğer yandan da sahip olduğu potansiyelle kendi başına sürükleyici bir ekonomik güç olarak bölge ekonomisine katkı yapıyor. İşte, Borsa’nın misyonu da burada belirgin hale geliyor: Bölgede tarımsal ticaret, sanayi ve ihracata yön vermek.
#1