Şile'de Osmanlı dönemi 16-17 yüzyıla ait kitabeli mezar taşları ve taşların kavukları, örülen mezarlık duvarında kullanıldığı ortaya çıktı. Tarihçi Mehmet Dilbaz'a göre, ilk etapta fark edilmeyen bu durumun duvar sıvalarının dökülmesiyle açığa çıktı.
#ŞileGaziantep'in İslahiye ilçesindeki tarihi Yesemek Heykel Atölyesi'nde devam eden kazı çalışmaları için yüzey araştırması yapan ekip, bir evin çevresine 50 yıl önce yapılan bahçe duvarında kullanılmış 'Geç Roma Dönemi'ne ait mezar taşı buldu.
#GaziantepBursa’nın İnegöl ilçesinde vatandaşlar, dere yatağında bir kısmı yüzeye çıkmış tarihi mezar taşı buldu. Haber verilmesi üzerine bölgeye gelen yetkililer tarafından taş bulunduğu yerden çıkartılarak incelenmek üzere koruma altına alındı. Edinilen bilgiye göre Çitli Mahallesi’nde ikamet köylüler, dere yatağında bir kısmı yüzeye çıkan tarihi mezar taşını fark etti.Durumun jandarmaya haber verilmesi üzerine olay yerine gelen ekipler, bölgeyi güvenlik çemberi altına aldı. Belediye ekiplerinin de dere yatağının yönünü değiştirmesi ile başlayan 5 saatlik çalışma sonucu köylüler tarafından bulunan tarihi taş, bulunduğu yerden başarılı bir şekilde çıkartıldı.Jandarma tarafından incelenmek üzere koruma altına alınan taşın, yaklaşık 6 bin yıllık ve bir kral mezarına ait olduğu tahmin ediliyor. Cihan
#DereZonguldak'ın Alaplı İlçesi'ne bağlı Durhanlı Köyü'nde Osmanlı dönemine ait 3 mezar taşı bulundu. Daha önce de Alaplı ve köylerinde tarihi mezar taşlarıyla ilgili araştırmalar yapan Ormanlı Çok Programlı Lisesi Edebiyat Öğretmeni, eğitimci-yazar Recep Çetin, Durhanlı Köyü'ndeki eski mezarlıkta 1700'lü yıllara ait, birisi şeyhe ait, 3 tarihi mezar taşı belirledi. Osmanlıca, 'Merhum Eş-Şeyh Ahmed Efendi-Ruhu için El Fatiha' yazılı mezar taşının yanındaki diğer 2 mezar taşında da yine Osmanlıca yazılar olduğu saptandı. Recep Çetin, mezar taşlarından birinin şeyhe, diğer ikisinin ise devlet adamlarına ait olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Şafak NEGÜZEL ALAPLI - Zonguldak (DHA)
#Osmanlı DönemiTokat’ın Niksar ilçesi, Kuzey Anadolu’nun en güzel yaylalarına sahip Canik Dağları’nın eteklerinde, Kelkit Ovası’ndaki Çanakçı Deresi’nin kenarına kurulmuş. Roma döneminde Neocaesera’ymış ismi. Zamanla Niksar olmuş. Anadolu’nun en büyük beyliklerinden Danişmentliler’e başkentlik yapmış.
Bodrum Antik Tiyatro’daki tarihi taş, güvenlik görevlisiyle korunmaya başlandı. Yıldız Tilbe’nin üzerine çıkmak istediği altar taşa son olarak Teoman uzanarak şarkı söyleyince yetkililer harekete geçti. Göksel’in önceki akşam Bodrum Antik Tiyatro’da verdiği konser sırasında altar taşının başında güvenlik görevlisi bekledi.
#Bodrum Antik TiyatroMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Yerel seçimlere ilişkin mesajlar veren Bahçeli, "İstanbul muradına erecek, Ankara'ya altı ok değil Altınok mührünü vuracak." dedi. Uzaya çıkan ilk Türk olan Alper Gezeravcı'yı kutlayan Bahçeli, "Bu gelişme Türk milleti için tarihi değer ve önemdedir. Bir gün gelecek uzayda daha büyük keşiflere Türk çocukları imza atacaktır. Türk milleti artık uzaydadır. Burada ben de varım demiştir. " ifadelerini kullandı.
#MHPZenginliği keşfetmekle bitmiyor çünkü bir hoşgörü kenti olan Mardin, derin kültür mirasıyla da tam bir örnek şehir. Dicle ve Fırat nehirlerinin arasındaki bereketli topraklarda kurulmuş ve Mezopotamya Ovası’na bakan sarı kalker taşından yapılmış evleriyle ünlü. Siz de ara sokaklarındaki izleri takip edip geçmişe doğru büyülü bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
#Serda Büyükkoyuncu2015 yılında eski Zeytinburnu Belediye Başkanlık Binası’nda başlayan restorasyon çalışmaları sırasında bulunan geç Roma - erken Bizans dönemine ait mozaik yapısı müzeye dönüştürüldü. Zeytinburnu Mozaik Müzesi, 'Fahreddin Paşa, Medine Müdafii' sergisi, sosyal tesis Mozaik Kafe Restoran’ın açılışı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un katılımlarıyla gerçekleşti.
#Zeytinburnu Mozaik MüzesiÇanakkale Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip olup, Roma İmparatorluk döneminde önemli bir liman kenti konumunda olan Parion Antik Kenti’nde kazı çalışmalarına devam eden kazı ekibi tarafından 350 yıllık Osmanlı Hamamı gün yüzüne çıkarıldı. Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Parion Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Kasapoğlu, “Antik kentin konumlandığı coğrafyanın günümüzdeki devamlılığı niteliğindeki Kemer Köyü’ndeki modern yapılar arasında saklı kalmış ve bu köydeki 350 yıl öncesine uzanan Osmanlı-Türk varlığının korunagelmiş en belirgin mimari tek yapısı” dedi.
#ÇanakkaleÇanakkale Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip olup, Roma İmparatorluk döneminde önemli bir liman kenti konumunda olan Parion Antik Kenti’nde kazı çalışmalarına devam eden kazı ekibi tarafından 350 yıllık Osmanlı Hamamı gün yüzüne çıkarıldı. Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Parion Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Kasapoğlu, “Antik kentin konumlandığı coğrafyanın günümüzdeki devamlılığı niteliğindeki Kemer Köyü’ndeki modern yapılar arasında saklı kalmış ve bu köydeki 350 yıl öncesine uzanan Osmanlı-Türk varlığının korunagelmiş en belirgin mimari tek yapısı” dedi.
#Osmanlı HamamıYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#Rotaİstanbul’da Başakşehir’in Şamlar Mahallesi’nde bulunan Şamlar Barajı’ndaki su kuraklığın etkisiyle çekilince yerleşkeler ve köy mezarlığı ortaya çıktı. 69 yaşındaki Mahir Gönen, “Benim dedelerim atalarımda buralı. Ben o mezarlıkta dedemin babaannesine ait mezar taşı bulmuştum." şeklinde konuştu.
#İstanbul