İSTANBUL’da Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 13 Haziran-12 Temmuz 2023 tarihleri arasında, tarihi eser kaçakçılarına yönelik Esenler, Esenyurt, Sancaktepe, Bağcılar, Sultangazi, Fatih, Kartal ve Ümraniye’de operasyon düzenledi.
#Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube MüdürlüğüKaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, Ataşehir'deki birrezidansa tarihi eser baskını düzenledi. Piyasa değeri 15 milyon lira olduğudeğerlendirilen 18'i tablo 55 parça tarihi eser ele geçti. Ele geçen eserlerinNewyork ve Londra'da yaşayan zengin Arap müşterilere satılmak istendiğibelirlendi. Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, M.N adlı kişininelindeki tarihi eserleri Newyork ve Londra'daki zengin Arap müşterilere satmakistediği yönünde bir ay önce bilgi aldı. Bu bilgi üzerine harekete geçenekipler, M.N ile alıcı rolünde temasa geçti. Ataşehir'de lüks bir restoranttarandevulaşıldı. Alıcı rolündeki polisler M.N ile eserlerden birini 1 milyonliraya alma konusunda anlaştı. Polisler gerçek kimliklerini açıklayarak M.N'yigözaltına aldı. Satış gerçekleşirken, eş zamanlı başka bir ekip M.N'ninAtaşehir'de eserleri gizlediği rezidans dairesine girdi. Yapılan aramada, 20. YY ressamı Nazmi Ziya Güran ile LazarBinenbaum'a ait tabloların da arasında bulunduğu 18 tablo buldu. Aramanındevamında, 12 adet ahşap edirnekari tekniği ile yapılan eser, 2 adet Hilye-iŞerif, 2 adet ahşap sandık, rahle, bakır alem başı, bakır sahan kapağı, 2 adetbakır tepsi, 1 adet yazma eser ve 15 adet hat levha olmak üzere 55 parça esereel konuldu.
#REZİDANSKaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Ataşehir'deki bir rezidansa tarihi eser baskını düzenledi. Piyasa değeri 15 milyon lira olduğu değerlendirilen 18'i tablo 55 parça tarihi eser ele geçti. Ele geçen eserlerin New York ve Londra'da yaşayan zengin Arap müşterilere satılmak istendiği belirlendi.
#RezidansKaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Ataşehir'deki bir rezidansa tarihi eser baskını düzenledi. Piyasa değeri 15 milyon lira olduğu değerlendirilen 18'i tablo 55 parça tarihi eser ele geçti. Ele geçen eserlerin New York ve Londra'da yaşayan zengin Arap müşterilere satılmak istendiği belirlendi...
#Tarihi EserMuğla’nın Bodrum İlçesi’nde, jandarmanın düzenlediği operasyonda, çevresinde kendisini antikacı ‘Valentino Celal’ olarak tanıttığı belirlenen 58 yaşındaki Celal Yüksel, çok sayıda tarihi eserle gözaltına alındı. Müzik albümleri bulunan Yüksel’in Ankara’daki gazinolarda da sahne aldığı öğrenildi.
Tüm dünyanın 'Noel Baba' olarak tanıdığı, Antalya Patara'da doğan ve bugünkü Demre'nin kurulu olduğu Myra'da ölen Aziz Nikolaos'un adını taşıyan kilise alanındaki 2 katlı yapı içinde lahit bulundu. Henüz kapak kısmı açığa çıkarılan ve Aziz Nikolaos'a ait olabileceği değerlendirilen lahit heyecan yarattı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, “Aziz Nikolaos'un bugüne kadar mezar yeriyle ilgili tartışmalar hala devam ederken, biz bu lahit sayesinde şunu önerebiliyoruz; Gerçekten Aziz, Myra Kenti'nin kutsal temenosuna, yani nekropol alanının yakınına bir yere gömülmüştür" dedi.
#Noel BabaOsmanlı İmparatorluğu'nun 34'üncü padişahı 2'nci Abdülhamid’in adı, geçtiğimiz hafta David Beckham’ın oğlunun düğünüyle gündeme geldi. İddiaya göre gelinin annesi Claudia Peltz'in boynundaki 94,80 karatlık elmas, aslında Sultan 2'nci Abdülhamid tahtan indirildiği esnada 'kaybolan' en nadide parçalardan biriydi... İddianın peşine düştük. Karşımıza ise gizemi hâlâ çözülemeyen Abdülhamid’in 'kayıp çantası' çıktı…
#2. AbdülhamidJean-Baptiste-Siméon Chardin’in ‘Yabani Çilek Sepeti’ adlı tablosu açık artırmada tam satılmıştı ki bir ses yükseldi: “Déclaration d’etat”. Yani devlet deklarasyonu. Fransız kanunları milli tarihin bir parçası sayılan eseri korumak için yeniden devredeydi.
#Louvre MüzesiMuhammed Zahîrüddîn Babür Şah, 1483’te doğdu. Babası öldüğünde 12 yaşında tahta çıkmak zorundaydı. Babür; Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail, VIII. Henry ve Şarlken hükümdarların devrinde Doğu’daki bir yıldızdı. Onun zamanında Delhi, Agra; tıpkı Isfahan, Tebriz ve İstanbul ile Batı’da bile bulunmayacak parlaklığa erişmiştir. Şair bir hükümdardı.
#Babür Şah‘Bursa’nın mavi gözü’ Uluabat Gölü güzelliğiyle, ev sahipliği yaptığı canlı çeşitliliğiyle ve çevresindeki yaşamla bir belgeseli canlı yaşama şansı sunuyor. Şimdi bu zenginliklere bir yenisi daha ekleniyor. Gölün üzerindeki yarımadada kurulu Gölyazı Köyü’nde ortaya çıkarılan tarihi eserler, burayı bir açık hava müzesine çevirecek. Alan sadece tabelalarla değil simülasyonlarla bir arkeopark olarak düzenleniyor.
#SeyahatRize'de, dünkü yağışla meydana gelen selin ardından temizlik ve hasar tespit çalışmaları sürerken, Muradiye beldesi Kömürcüler köyünde tedbir amacıyla boşaltılan dere yatağındaki 7 katlı binanın sahibi Mustafa Yazıcı, sorunun köprüden kaynaklandığını iddia etti.
#Rize