Bursa'da babası öldükten sonra kullanılmayan marangoz atölyesini oto yıkamaya çevirmeye karar veren genç adam, su giderlerini yapabilmek için kazdığı sırada 4 metre derinlikte lahite benzer taş görünce polise ihbarda bulundu. Polis ekipleri taşın sırrını çözemeyince Müzeler Müdürlüğü'ne ihbarda bulundu. Olay yerine gelen arkeologlar gizemli taşın sırrını araştırmak için inceleme başlattı.
#BursaŞEHİR Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin belediye tarafından sağlam olmadığı gerekçesiyle boşaltılıp, yerine belediye binası yapılmak istendiği iddiasıyla Aliağa Belediye Başkanı MHP'li Serkan Acar, Belediye Başkan Danışmanı Ömer İşlek ve emekli arkeolog Pınar Aydemir hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Hatay’ın Dörtyol İlçesi’ne bağlı Sincan Köyü’nde çiftçi Osman Karaçocuk, ekim hazırlığı yapmak için traktörle tarlasını sürerken tarihi mezarlık buldu. Traktörün tekerlerinden birinin çukura düşmesi sonucu Osman Karaçocuk, çukurun içinde insan iskeleti bulunduğunu görünce, durumu yetkililere bildirdi.
Osman Bozkurt’un Merdiven Art Space’te açılan sergisi “Hatırla”, İstanbul’un inşa, yıkım ve yeniden inşa süreçlerine tanıklık ediyor. Kentleşme, haritacılık ve demografi üzerine yürüttüğü metodik araştırmalarında sanatçı, kentin sosyal coğrafyasını, mimarisini ve kültürel tarihini inceliyor. Sanatçının İstanbul’un eski Levanten bölgelerinden birinde yer alan atölyesinin bulunduğu binanın hemen yanındaki binada Covid-19 sürecinde başlayan yıkım, “Hatırla”nın tohumlarını atıyor. Bozkurt bu süreçte, sanat pratiğinin bir parçası olarak tanımladığı “Domestik Arkeoloji” üzerine çalışıyor ve araştırdığı yıkıntıların arasında keşfettiği Marsilya tuğlaları gibi yapı elemanlarını sosyolojik boyutuyla inceliyor.
#SergiÇanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki 7 bin yıllık Assos Ören Yeri'nde devam eden kazı çalışmalarında, kullanıldıktan sonra çöpe atılan 1700 yıllık seramik lazımlıklar gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Çöplükler evlerdeki gündelik yaşamını aydınlatması için bize çok fazla arkeolojik veri sunuyor" dedi.
#ÇanakkaleBartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#BartınBartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#BartınİBB Miras ekiplerinin 2021 yılından bu yana restorasyonuna devam ettiği Rumeli Hisarı’nda, hisarın sahil kısmından başlayan ve dikine şekilde devam eden yer altı geçidi bulundu. İlk 125 metresine ulaşılan tünelin İstanbul’un fetih günü bulunduğunu söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Oldukça önemli bir buluntu çünkü orta çağ yapısı olarak kabul edilmesi gereken bir yapı. Çünkü biliyorsunuz İstanbul'un fethiyle bir sene sonra orta çağ kapanacaktı" dedi.
#İstanbulİBB Miras ekiplerinin 2021 yılından bu yana restorasyonuna devam ettiği Rumeli Hisarı’nda, hisarın sahil kısmından başlayan ve dikine şekilde devam eden yer altı geçidi bulundu. İlk 125 metresine ulaşılan tünelin İstanbul’un fetih günü bulunduğunu söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Oldukça önemli bir buluntu çünkü orta çağ yapısı olarak kabul edilmesi gereken bir yapı. Çünkü biliyorsunuz İstanbul'un fethiyle bir sene sonra orta çağ kapanacaktı" dedi.
#Rumeli HisarıAnkara Savaşı'nın geçtiği Çubuk ilçesinde 2022 yılında başlatılan kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek. Arkeolojik savaş kalıntıları ile kılıç ve bıçak kesikleri olan kemiklerin bulunduğu toplu mezarın ortaya çıkarıldığı alanın, kazıların ardından açık hava müzesine dönüştürülmesi planlanıyor.
#AnkaraAnkara Savaşı'nın geçtiği Çubuk ilçesinde 2022 yılında başlatılan kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek. Arkeolojik savaş kalıntıları ile kılıç ve bıçak kesikleri olan kemiklerin bulunduğu toplu mezarın ortaya çıkarıldığı alanın, kazıların ardından açık hava müzesine dönüştürülmesi planlanıyor.
#ANKARAOrganik beslenme yöntemlerine ve doğal malzemelerle üretilen ürünlere yönelmek, kentten kırsala göç ederek doğa ile yakın temas halinde olmak son yıllarda çoğumuzun kafasını meşgul eden konulardan. Özellikle büyük şehirlerdeki betonlaşmanın artmasına paralel olarak, doğayla aramıza girmiş olan mesafe de hızla artmaya devam ediyor.
#Mahsul Vakalarıİstanbul'daSaraçhane Arkeoloji Parkı’nda yürütülen kazılarda 3 adet mezar steli parçası bulundu. Çalışmalarla ilgili detayları paylaşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Biz İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne çok özel bir seri kazandırmanın mutluluğu içerisindeyiz" dedi.
#İSTANBULUNESCO, geçtiğimiz günlerde tarihi yüzlerce hatta binlerce yıla uzanan üç yeni gemi batığına ulaşıldığını açıkladı. Teknolojinin gelişimiyle daha kolay tespit edilen batıklara dünya denizlerinin tamamında rastlamak mümkün. Peki ama derin maviliklerde kaç gemi yatıyor? İşte dünya sularındaki gizemli batıklar...
#Gemi EnkazıKAYSERİ'de, 6 bin yıllık geçmişe sahip Kültepe Kaniş-Karum Höyüğü'nden çıkarılan yaklaşık 25 bin tarihi eser, yapımı devam eden oyma müzede sergilenecek. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Gürcan Senem, "Kültepe Kaniş Karum'da 1948 yılından beri kazı devam ediyor. Yaklaşık 25 bin adet buluntu ortaya çıkartıldı. Bu buluntular Türkiye'nin farklı depolarında ya da müzelerinde sergileniyor. Biz buradaki çıkan eserleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz vasıtasıyla Kayseri'ye kazandırmak, burayı sadece Kültepe'den çıkan eserlerin sergilendiği bir müze olarak kullanmak istiyoruz" dedi.
#KAYSERİİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, milattan sonra 524 yılında yapılan Aziz Polyeuktos Kilisesi'nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda yaptıkları kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait olduğu düşünülen heykel buldu.
#Saraçhane