Tarihçi haberleri sayfasında Tarihçi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5575 Tarihçi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İsrailli tarihçi ve profesör Ilan Pappe, İsrail'in, 7 Ekim'den bu yana bölgede gerilimi artırarak sürdürdüğü işgal politikasına karşı, Türkiye'nin, bölgede barışın sağlanmasında kilit rol üstlenebileceğini belirtti. "ABD, İsrail'e baskı yapmazsa bölgede ateşkesten bahsetmek çok güç" yorumunu yapan Pape, barış için kararlı ve geniş kapsamlı bir uluslararası baskının şart olduğunu vurguladı.
#İsrailLord Curzon’un ihtiyat tedbirleri arasında antlaşmanın yeniden ele alınacağı konusunda verdiği beyanat açıktır. Ne var ki bu istek kabul görmüş değil. Birtakım grupların amali (emelleri) ve ham hayali için 100. yılın gelmesini boşuna bekleyenler hariç, bilimsel bir Lozan kutlamasına hazırlanmalıyız.
#LozanABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin ‘soykırım’ ifadesine tarihçilerden de sert tepki geldi: “Karar siyasidir. Tarihi ve hukuki dayanağı yoktur. Hatta tam tersi kararlar var. Açıklama yok hükmündedir.”
#GazetehaberleriTarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Bugün hâlâ kardeş katlinin önlenmesi için alınan tedbirleri konuşuyorlar. 'İnsan kardeşine bunu nasıl yapar?' diyorlar. Padişah olursa yapar. Bu sizin kardeşinize benzemez. Kardeş katlini anlamaya psikolojimiz yetmez" dedi.
#İlber OrtaylıDÜNYA çapında tanınan, TBMM Onur Ödülü ile Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat, ABD Wisconsin’de tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti Karpat'ın cenazesi 25 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla öğle namazının ardından Fatih Camii haziresine defnedilecek.
#GazetehaberleriMimar, restoratör, tarihçi... Değil söyleşmek, karşı karşıya oturmaktan bile onur duyduğum ‘Hocaların Hocası’... 1990’da emekli oldu. O gün bugündür, kendi tabiriyle 24 saat çalışıyor. Yazıyor, üretiyor, anlatıyor. Alanındaki en büyük başvuru kaynaklarından ‘Osmanlı Mimarisi’ adlı kitabı yeniden yayımlanan 92 yaşındaki Doğan Kuban’a, üzerine şiirler yazdığı sevgili İstanbul’unu ve bugünkü mimarlık anlayışını sordum.
#Doğan KubanRotary 2440. Bölge Federasyonu’nun bu yılki teması olan ’Cumhuriyet Kazanımları’ projesi kapsamında, Amerikalı dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Justin McCarthy, İzmir’de, Ege İhracatçıları Birlikleri’nde düzenlenen konferansta ağırlandı. Ermeni soykırımı iddialarını belgeleriyle çürüten Prof. Dr. Justin McCarthy, Türkilerle ilgili yazılarını Türkleri çok sevdiği ya da Türklerin tarafını tuttuğu için değil, gerçekler olduğu için yazdığını söyledi.
#TarihçiSosyolog, tarihçi ve devlet adamı İbn Haldun'un "tavırlar teorisi" göz önüne alındığında görkemli günlerinden uzaklaşan İspanyol teknik direktör Josep Guardiola yönetimindeki Manchester City'nin gerileme ve belki de çöküş dönemine girdiği futbol dünyasında artık sesli şekilde dile getirilebilir.
#Manchester CityÖnceki gün rahatsızlanınca hastaneye kaldırılan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın ayak parmağındaki bir yaradan mikrop kaptığı anlaşıldı. Yoğun bakımda tedavi gören Ortaylı’nın sağlığı düzelince normal servise alındı. Ortaylı, “Hemen taburcu olacak durumdayım ama doktorlara göre hareket edeceğiz” dedi.
#İlber Ortaylıİstanbul Etiler'de yürüyüş yaptığı sırada hayatını kaybeden Amerikan Hastanesi Başhekimi ve Mesul Müdürü Dr. İsmail Bozkurt için tören düzenlendi. Bozkurt'un ailesi ve yakınları gözyaşlarına törende boğuldu. 59 yaşında hayatını kaybeden Bozkurt'un cenazesi düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra toprağa verilmek üzere Kocaeli Hereke'deki aile kabristanına götürüldü.
#İsmail Bozkurtİstanbul Etiler'de yürüyüş yaptığı sırada hayatını kaybeden Amerikan Hastanesi Başhekimi ve Mesul Müdürü Dr. İsmail Bozkurt için tören düzenlendi. Bozkurt'un ailesi ve yakınları gözyaşlarına törende boğuldu. 59 yaşında hayatını kaybeden Bozkurt'un cenazesi düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra toprağa verilmek üzere Kocaeli Hereke'deki aile kabristanına götürüldü.
#Amerikan HastanesiÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıYeşilin binbir tonu ve muhteşem doğasıyla, karanlık ve kasvetli gotik binalarıyla, her daim değişken havasıyla, hayalet hikâyeleriyle, şövalyeleri, büyücüleri, cadıları, tek boynuzlu atlarıyla, entrikalı taht savaşlarıyla akla gelen İskoçya’dayız. Gölleri ve ormanlarıyla çok geniş bu coğrafyayı gezmeye başkent Edinburgh’dan başlayalım.
#Serda BÜYÜKKOYUNCUYazın kızgın sıcağı azalırken Kaş’ın manzaralı tepelerinden başlayıp Simena’da ortaçağ şövalyelerinin inşa ettiği görkemli kalede sona eren güzergâhı adımlayalım mı? Likya uygarlığının boy verdiği topraklarda bir hafta boyunca doğa ve tarihle iç içe, unutulmaz bir yürüyüş... Yola çıkmak için ihtiyacınız olan tek şey cesaret.
#Melih USLUAtatürk’ün zamanı iki harp arasıdır. Sadece demokrasi fikrinin değil Avrupa medeniyetinin bütün parlak yönlerinin çamura düştüğü zamandır. Demokrasinin fikri, felsefi temellerini inşa edenler dahi Anglosaksonlar hariç çok partili rejimin düşmanı kesildiler. Onu bir şarlatanlık, burjuva aldatması veya daha adi bir tabirle “Yahudi komplosu” olarak nitelendirdiler. Bu dönemin içinde Türkiye Cumhuriyeti liderinin demokrasi aleyhinde hiçbir demeci söz konusu bile değildir.
#Mustafa Kemal PaşaTürkiye’nin ilk kadın sümeroloğu, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ, bilime değerli katkılarla birlikte yaşadığı uzun ömürle de tarihe geçti. Kendisiyle 106. doğum günü vesilesiyle yaptığımız söyleşide bunun sırrını; “Gençken bütün hayatımız tahsilimizi tamamlamak ve çalışmaktı. Çalışmaktan hoşlanıp boş oturmaktan hoşlanmazdım” diye vermişti.
#Muazzez İlmiye Çığ1839 yılının 3 Kasım’ında okunan fermandan bu yana 185 yıl geçti. Tanzimat Dönemi’nin asıl önemli gelişmesi merkezi devlet teşkilatında yenilenme, taşralarda mahalli halkın kısmen idareye iştirak edilmeye başlaması gibi bir sürecin devam ettirilmesidir. Mühendislik ve tıp eğitimi başlamıştı, bu bir yeniliktir ama asıl önemlisi Türkiye idaresi eğitim alanında büyük bir teşkilatlanma ve ilerlemeye şahit oldu.
#Tanzimat DönemiHayatının büyük bir bölümü asker olarak geçti. Askeri okullarda okudu, cephelerde savaştı. Çok okudu, çok araştırdı, hep çok şık giyindi. Ama sofraya oturduğunda mütevazı biriydi. Sebze yemeklerini, ona çocukluğunu hatırlatan böreği çok sevdi. Misafirlerini ağırladığı sofralar çok meşhur ama bu masalarda menüden çok fikirler güçlüydü.
#Mustafa Kemal AtatürkTarihçi, rehber ve gezgin Samet Altıntaş’ın dokuzuncu kitabı ‘Evliyâ Çelebi’nin İlk Seyahati’ geçen günlerde çıktı. Altıntaş, Çelebi’nin ilk ayak bastığı şehri, onun izlerini takip edip gezerken tarihçi kimliğiyle önemli bilgileri de literatüre geçirdi: Karagöz gerçekten yaşadı; bir cami inşaatında değil, Pirinç Han’ın inşası sırasında öldü.
#Gülay Barbaros AltanModern zamanlara rağmen varlıklarını sürdüren kraliyet aileleri dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca kişinin her zaman ilgisini çeker. Bu, geçmiş yıllarda da böyleydi... Ama günümüzde biraz daha farklı bir durum var.
#Kraliçe MaryBeykoz’da bulunan ve İstanbul’u ilk kuşatan askerlerin kabirlerinin yer aldığı Anadolu Hisarı Mezarlığı'nın bakımsız hali tepkiye yol açtı. Yıldırım Bayezid tarafından 1393’te yaptırılan ve 14’üncü yüzyıla ait izler taşıyan mezarlıkta, yeniçerilerin naaşları bulunuyor. Her bir kabirde, yeniçerilerin kalpaklarını temsilen eklenen yapıların ise kırıldığı, eksildiği ve yer değiştirdiği görülüyor. Tarihçi Zafer Bilgi, "Bunların teker teker korunup o kalpaklarının, hazır olanları var ise, tekrar yerine konulup bir onarımdan geçirilip, açık hava müzesi şeklinde Anadolu Hisarı‘na dahil edilerek, belki Hisarla birlikte ilgili kesimi aydınlatıcı bilgilerle kazandırılması gerekiyor" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ise mezarlığın restorasyon projelerinin hazırlandığı ve ilgili koruma kurullarınca onaylandığı, kısa sürede restore edileceği bilgisi verildi.
#İstanbulCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, "Türkiye, tıpkı İsrail'e karşı durduğu gibi haksızlık ve adaletsizlikler karşısında tüm dünyada hakikatin temsilcisi olmaya devam edecek. Dünyanın İsrail'in söylediği yalanlarla kandırılmasına, yaydığı dezenformasyonlarla manipüle edilmesine karşı sessiz kalmayacağız." dedi.
#CumhurbaşkanlığıAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarMustafa Kemal Paşa’nın Filistin’e ilk tayini de 1917 ortalarında Yıldırım Ordular Grubu kurulduğunda oldu. Bazı cahil kişilerin yazdığı gibi Gazze’den kaçıp kuzeye gitmiş değildir. Filistin’e ikinci tayini 1918 Ağustos’unda olmuştur. Suriye Cephesi’ne başkomutan olarak tayin edilen Liman Paşa’nın yönetiminde 7.Ordu’ya komuta etmiştir. Burada bahsedilecek tek şey, Mustafa Kemal Paşa’nın ricat (geri çekilme) denen olayı, elinden geldiğince düzgün ve tertipli bir şekilde yapmış olmasıdır. 20. yüzyılın büyük Türk mareşali ve etrafındaki isimler hakkında sürekli olarak dil uzatmak, bu kasaba münevverlerinin işi olan bir küstahlık ve hamakattir.
#Filistin