Tanı haberleri sayfasında Tanı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 12525 Tanı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmÇocuklardaki löseminin belirtileri ebeveynlerin merak ettiği belirtilerden biridir. Özellikle de önemli bir durum olması sebebi ile nasıl anlaşıldığının bilinmesi gereken rahatsızlıklar arasındadır. Bu nedenle Çocuklardaki löseminin belirtilerini öğrenerek nasıl anlaşılacağını da kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Çocuklarda lösemi belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda lösemi tanısı ve tedavisi detaylıca derledik.
#ÇocukBirçok hastalığın tıp dilinde ve halk arasında farklı isimlerle bilindiğini söylemek mümkündür. Hemoptizi tehlikeli bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Bu bakımdan hemoptizi hastalığının ne olduğunu ve belirtilerini öğrenerek bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Hemoptizi nedir? Belirtileri nelerdir? Hemoptizi tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#Hemoptizi NedirSAĞLIK Bakanlığı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Teknokent işbirliği ile akciğer tomografisinden Kovid teşhisini birkaç saniye içinde yüzde 99,9 doğrulukla koyabilen yapay zeka geliştirildi.
#Yapay ZekaDışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin COVID-19 Tanı Laboratuvarı sorumlusu Gönül Aksu, günlük numune sayısının şubat ayına göre dört kat artarak sekiz binlere ulaştığını belirterek, “Pozitif tanı koyduğumuz örneklerin yüzde 95’i İngiliz mutasyonu” dedi.
#TANIGebelik şekeri hastalığı için sadece diyet ve egzersiz ile birlikte ideal kan şekerine ulaşmanın mümkün olduğunu belirten Kadın Doğum Uzmanı Dr. Emine Karhan Demir, diyet ve egzersize rağmen ideal kan şekeri sağlanamayan durumlarda insülin tedavisine başlandığını ifade etti.
#GebelikSağlık Bakanı Fahrettin Koca "Koronavirüs" ile ilgili açıklamalarda bulundu. "Şu ana kadar Türkiye’de kesin olarak "koronavirüs" tanısı alan herhangi bir hastamız olmadı." diyen Bakan Koca, "Şu ana kadar 11 bin yolcu tarandı ve herhangi bir şüpheli yolcuya rastlanmadı." ifadelerini kullandı. Wuhan'dan getirilecek Türkler'le ilgili de konuşan Koca, "Uçak indiğinde de ekiplerimiz dahil olmak üzere 14 gün gözlem altında tutulacak." dedi.
#Sağlık BakanıDünya Diyabet Günü vesilesiyle açıklamalarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, “Diyabet sıklığı tüm dünyada ve ülkemizde hızla artmaya devam ediyor. Diyabet hastalığının en önemli risklerinden biri ise diyabetik ayak yarası. Ayağın ya da bacağın ampütasyonuna (iyileşmesi olanaksız görülen bir organı kesme) kadar ilerleyebilen diyabetik ayak yarasında en ufak bir kızarıklık bile önemli” dedi.
#DiyabetMeme kanseri tedavisinde günümüzde memenin tamamının alınmasına göre daha çok meme koruyucu cerrahilerin uygulandığını söyleyen Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Altınyollar, “Meme kanseri tedavisinde öncelik meme kanserli dokunun sağlam sınır ile çıkarılması, mümkün olduğunda sağlıklı meme dokusunu koruyabilmektir. Bu nedenle hastanın durumuna uygun en doğru tedavi belirlenmeli” diyerek memede en sık görülen kistler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Meme KanseriAlmanya’da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Nürnberg Şubesi ve Genç MÜSİAD tarafından düzenlenen 3T: Tanı-Tanıştır-Ticaret Yap buluşmasına iş insanları büyük ilgi gösterdi. Ticaret fırsatlarının konuşulduğu buluşmada, bilgilendirme ve tecrübe paylaşımı üzerine konuşmalar yapıldı.
#3THalk arasında yaygın bir hastalık olan ve değişik tipleri bulunan egzama dermatoloji polikliniklerine başvuran hastalar arasında önemli bir yer tutar. Peki, egzama neden olur, nasıl geçer? Egzamadan korunmak için alınan önlemler neler?
#AlerjiErkek çocuklarında bir yaşına kadar yaklaşık %4 oranında inmemiş testis sorunu görülebiliyor. Ancak, erken doğan prematüre bebeklerde bu oran %33’lere kadar çıkabiliyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Taner Kamacı, çocuklarda inmemiş testis sorunu ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#İnmemiş TestisYaptığı açıklamalar ve önerdiği tedavi yöntemleriyle bilim dünyası tarafından sıkça eleştirilen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Profesörü Canan Karatay, hastası Ceyhun Ülker’in böbreklerini kaybetmesi ve kalıcı engellilik hali oluşmasına neden olmakla suçlanıyor.
#Meslekten MenMamografi özellikle 40 yaş ve üstü kadınlarda başta meme kanseri olmak üzere meme dokusunda var olabilecek tüm sorunların teşhisinde önemli bir rol oynuyor. Son yıllarda mamografi sonuçlarında ‘Kategori 0’ ibaresi yer alıyor. Mamografide yer alan ‘Kategori 0’ ibaresinin yanı sıra bir de ultrason önerilmesi kadınların paniklemesine yol açıyor. Peki kategori 0 ne anlama geliyor? Riskli bir durumun habercisi olabilir mi?
#MamografiBugün günlerden Serhat Hacıpaşalıoğlu. Adını Eurovision Şarkı Yarışması’ndan tüm dünyaya duyuran, başka bir ülke adına 2 kez bu yarışmaya katılan tek kişi olan Serhat ile WOW Otel İstanbul Yeşilköy’de samimi bir röportaj gerçekleştirdik. Ünlü sanatçı sohbetimizde Eurovision’da Türkiye adına yarışmaya sıcak baktığını da açıkladı: “Türkiye adına yarışmak, kendi ülkemi temsil etmek en büyük gurur olur. Kısmet diyelim. Bu arada küçük bir sır. Şarkı ve tüm sahne prodüksiyonu hazır.”
#Serhat HacıpaşalıoğluMEB 2020’de yalnızca ‘otizmli’ kaynaştırma öğrencileri için başlatılan ve halk arasında ‘gölge öğretmen’ olarak bilinen ‘kolaylaştırıcı kişi’ uygulamasının kapsamını genişletti. Kaynaştırma öğrencilerinin okuldaki ihtiyaçlarına yardımcı olmaları için ebeveynler tarafından maaşı ödenerek okul dışından tutulan ‘kolaylaştırıcı kişi’ ile ilgili karar tüm özel gereksinimli öğrencilerin faydalanabileceği şekilde düzenlendi. Ancak 2020’deki resmi yazıda kolaylaştırıcı kişinin sınıf içi ve sınıf dışında görevlendirilebileceği ifadesi kullanılırken, yeni kararda sadece sınıf dışında hizmet verebileceği belirtildi. Yeni kararın detaylarını Hürriyet’e anlatan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, “Kaynaştırma öğrencisi sayımız 405 bin. Bu rakamsal büyüklük ‘sınıf dışı’ kararı almamızda etkili oldu. Ancak bu kural, okul yönetiminin kararı ve çocuğumuzun özel ihtiyacına göre belirli oranda esnetilecektir” dedi.
#MEB Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel MüdürüUniversity of Chicago Biyolojik Bilimler Bölümü’nde araştırmacı olarak görev yapan Doc. Dr. Neslihan Sarıgül, insan sağlığının sırlarını bir damla idrar içinde bulmanın mümkün olabileceğini belirtti. Başarılı çalışmalara imza atan Sarıgül, Hürriyet’e şunları söyledi paylaştı:
#University Of Chicago Biyolojik Bilimler BölümüHenüz 28 yaşında ama yumurtalık kanseri ile mücadele ediyor. Sophie Casey, yaşadığı semptonları regl dönemi şişkinliği sandı.Belirtiler daha önemsiz olan IBS gibi bağırsak hastalıklarını taklit ettiği için hastalığının nedeni anlaşılmadı. Sophie’nın hastalığına geç teşhis konulduğu için tümör bağırsaklarına da yayıldı. Genç kadın ve ailesi güzel anılar biriktirmek ve kanser konusunda farkındalık yaratmak için bağış topluyor.
#KanserÇeşitli kamu hastanelerinde görev yaptıktan sonra kendi kliniklerini açan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Berkay Akmaz ve Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Takeş, tecrübelerini İzmir Alsancak’taki kliniklerinde hastalarına aktaracak olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.
#1Koroner BT anjiyografinin bilgisayarlı tomografi cihazı yardımıyla koroner arterlerin iç yapısını görüntüleyen ve özellikle kalp hastalıklarının erken tanısında kullanılan, invaziv olmayan bir yöntem olduğunu ifade eden Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, “Riskli hastalar bu işlemle kısa süre içerisinde tanı alabilmektedirler. Koroner BT anjiyografi sırasında, kol damarından kontrast madde enjekte edilir. Cihaz, damar içindeki görüntüleri kaydeder. Bu yöntem ile, kalbi besleyen koroner damarlar 3 boyutlu olarak incelenerek, yumuşak veya kalsifiye plaklar tespit edilebilir” şeklinde konuştu.
#1Günlük hayatta sık karşılaşılan ve yaşamı zaman zaman olumsuz etkileyen diz eklemi ağrıları hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Ruşen Demir, diz eklemindeki ağrıların genç ve yaşlılarda genellikle farklı sebeplerle ortaya çıktığını, gençlerde menisküs yırtığı, bağ yaralanması gibi sebepler ön planda iken yaş ilerledikçe diz kireçlenmesinin daha öne geçtiğini söyledi.
#1Almanya'dan tüp mide ameliyatı olmak için Antalya'ya gelen 46 yaşındaki hemşire Antje Kirscht, eşine az rastlanır bir tıbbi durumla karşılaştı. Antalya'da özel bir hastanede gerçekleştirilen operasyon sırasında Kirscht'in midesini olması gerektiği yerde göremeyen doktorlar kısa süren şaşkınlığın ardından mideyi karaciğerinin arkasında, sağ tarafta buldu. Mide başarılı bir operasyonla küçültülürken bu sıra dışı anatomik durumun, dünyada yalnızca 100 binde bir görüldüğü biliniyor.
#Mide AmeliyatıAlmanya'dan tüp mide ameliyatı olmak için Antalya'ya gelen 46 yaşındaki hemşire Antje Kirscht, eşine az rastlanır bir tıbbi durumla karşılaştı. Antalya'da özel bir hastanede gerçekleştirilen operasyon sırasında Kirscht'in midesini olması gerektiği yerde göremeyen doktorlar kısa süren şaşkınlığın ardından mideyi karaciğerinin arkasında, sağ tarafta buldu. Mide başarılı bir operasyonla küçültülürken bu sıra dışı anatomik durumun, dünyada yalnızca 100 binde bir görüldüğü biliniyor.
#AmeliyatÇocukların çizdiği resimler duygularının da ifadesi. Meclis’e sunum yapan okul öncesi eğitim uzmanı olan Prof. Dr. Gülümser Gültekin, “Çocuklar aile içinde mutluysa renkli çatılı, bacalı evler çiziyor. Mutsuz, şiddete veya istismara uğrayan çocuklarda ise şimşekler, yılanlar görebiliyoruz” dedi...
#ÇOCUKİnsanlar bireysel farklılıklarla dünyaya gelirler. Bu farklılıklar bazen bireyleri normal denilen grupta bulunanlardan anlamlı ölçüde ayırır ki ayrılanlar özel eğitim grubuna girerler. Bu ayrım normalin altına yönelik de üzerine yönelik de olabilir. Yetenekler de doğumla getirilen gizil güçler ve farklılıkların da kaynaklarından biri. İyi bir eğitim bu farklılıkları olabildiğince dikkate alarak tasarlanan eğitim olarak tanımlanır.
#Konuk Yazarİzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi’nin konferans salonunda, İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları (İBH) konusunda farkındalığı artırmak amacıyla anlamlı bir etkinlik düzenlendi. İBHAYHD Derneği’nin iş birliğiyle gerçekleşen etkinlikte, İBH’nin toplum sağlığı üzerindeki etkisi ve güncel tedavi yaklaşımları detaylı bir şekilde ele alındı.
#1İzmir Ekol Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Egemen Ertaş, yumurtalık kistlerinde erken teşhis ile hastalığın ilerlemeden tedavi edilebildiğini belirterek, düzenli yıllık jinekolojik muayenenin önemli olduğunu söyledi. Yumurtalık kistlerinin tanı ve tedavi yöntemlerini anlatan Doç. Dr. Egemen Ertaş, merak edilen soruları yanıtladı:
#1Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın gereksiz ve eğlencelik kullanımını ifade eden "beyin çürümesi"nin tüm yaş gruplarını etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Hastürk, "Beyin çürümesi, sürekli kaydırma hareketiyle birlikte sosyal medyanın anormal kullanımı sonucu entelektüel fonksiyonların ve insan ilişkilerinin gerilemesine bağlı olarak gelişen genel bir tablonun popüler bir ismidir" şeklinde konuştu.
#Sosyal MedyaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozNikâh işlemleri için istenen sağlık testlerini iki farklı hastanede yaptırıp, HIV pozitif olduğunu öğrenen ve raporları eşinden saklayıp, HIV olduğunu bildiği halde gizlice belediyeye teslim edip, yine de evlenen adam hakkında “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamasından 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
#HIV PozitifEskişehir'de yaşayan Semih Söğütözü (35), miyop rahatsızlığı nedeniyle kullandığı gözlüklerinden kurtulmak için Ankara'da özel bir hastanede göz içi lens ameliyatı oldu. Ameliyat sonrası bir gözü görme yetisini tamamen kaybeden, diğerinde ise yüzde 90 görme kaybı oluşan Söğütözü, "Doktora güvendiğim için ameliyat yaptırdım, 5'inci gün gözlerim hiç görmedi" dedi.
#EskişehirEskişehir'de yaşayan Semih Söğütözü (35), miyop rahatsızlığı nedeniyle kullandığı gözlüklerinden kurtulmak için Ankara'da özel bir hastanede göz içi lens ameliyatı oldu. Ameliyat sonrası bir gözü görme yetisini tamamen kaybeden, diğerinde ise yüzde 90 görme kaybı oluşan Söğütözü, "Doktora güvendiğim için ameliyat yaptırdım, 5'inci gün gözlerim hiç görmedi" dedi.
#ESKİŞEHİR