Tanı haberleri sayfasında Tanı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 12606 Tanı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmÇocuklardaki löseminin belirtileri ebeveynlerin merak ettiği belirtilerden biridir. Özellikle de önemli bir durum olması sebebi ile nasıl anlaşıldığının bilinmesi gereken rahatsızlıklar arasındadır. Bu nedenle Çocuklardaki löseminin belirtilerini öğrenerek nasıl anlaşılacağını da kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Çocuklarda lösemi belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda lösemi tanısı ve tedavisi detaylıca derledik.
#ÇocukBirçok hastalığın tıp dilinde ve halk arasında farklı isimlerle bilindiğini söylemek mümkündür. Hemoptizi tehlikeli bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Bu bakımdan hemoptizi hastalığının ne olduğunu ve belirtilerini öğrenerek bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Hemoptizi nedir? Belirtileri nelerdir? Hemoptizi tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#Hemoptizi NedirSAĞLIK Bakanlığı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Teknokent işbirliği ile akciğer tomografisinden Kovid teşhisini birkaç saniye içinde yüzde 99,9 doğrulukla koyabilen yapay zeka geliştirildi.
#Yapay ZekaDışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin COVID-19 Tanı Laboratuvarı sorumlusu Gönül Aksu, günlük numune sayısının şubat ayına göre dört kat artarak sekiz binlere ulaştığını belirterek, “Pozitif tanı koyduğumuz örneklerin yüzde 95’i İngiliz mutasyonu” dedi.
#TANIGebelik şekeri hastalığı için sadece diyet ve egzersiz ile birlikte ideal kan şekerine ulaşmanın mümkün olduğunu belirten Kadın Doğum Uzmanı Dr. Emine Karhan Demir, diyet ve egzersize rağmen ideal kan şekeri sağlanamayan durumlarda insülin tedavisine başlandığını ifade etti.
#GebelikSağlık Bakanı Fahrettin Koca "Koronavirüs" ile ilgili açıklamalarda bulundu. "Şu ana kadar Türkiye’de kesin olarak "koronavirüs" tanısı alan herhangi bir hastamız olmadı." diyen Bakan Koca, "Şu ana kadar 11 bin yolcu tarandı ve herhangi bir şüpheli yolcuya rastlanmadı." ifadelerini kullandı. Wuhan'dan getirilecek Türkler'le ilgili de konuşan Koca, "Uçak indiğinde de ekiplerimiz dahil olmak üzere 14 gün gözlem altında tutulacak." dedi.
#Sağlık BakanıDünya Diyabet Günü vesilesiyle açıklamalarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, “Diyabet sıklığı tüm dünyada ve ülkemizde hızla artmaya devam ediyor. Diyabet hastalığının en önemli risklerinden biri ise diyabetik ayak yarası. Ayağın ya da bacağın ampütasyonuna (iyileşmesi olanaksız görülen bir organı kesme) kadar ilerleyebilen diyabetik ayak yarasında en ufak bir kızarıklık bile önemli” dedi.
#DiyabetMeme kanseri tedavisinde günümüzde memenin tamamının alınmasına göre daha çok meme koruyucu cerrahilerin uygulandığını söyleyen Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Altınyollar, “Meme kanseri tedavisinde öncelik meme kanserli dokunun sağlam sınır ile çıkarılması, mümkün olduğunda sağlıklı meme dokusunu koruyabilmektir. Bu nedenle hastanın durumuna uygun en doğru tedavi belirlenmeli” diyerek memede en sık görülen kistler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Meme KanseriAlmanya’da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Nürnberg Şubesi ve Genç MÜSİAD tarafından düzenlenen 3T: Tanı-Tanıştır-Ticaret Yap buluşmasına iş insanları büyük ilgi gösterdi. Ticaret fırsatlarının konuşulduğu buluşmada, bilgilendirme ve tecrübe paylaşımı üzerine konuşmalar yapıldı.
#3THalk arasında yaygın bir hastalık olan ve değişik tipleri bulunan egzama dermatoloji polikliniklerine başvuran hastalar arasında önemli bir yer tutar. Peki, egzama neden olur, nasıl geçer? Egzamadan korunmak için alınan önlemler neler?
#AlerjiErkek çocuklarında bir yaşına kadar yaklaşık %4 oranında inmemiş testis sorunu görülebiliyor. Ancak, erken doğan prematüre bebeklerde bu oran %33’lere kadar çıkabiliyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Taner Kamacı, çocuklarda inmemiş testis sorunu ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#İnmemiş TestisYapılan bir araştırmaya göre, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları 20 kanserden birine neden olabiliyor ve bu risk küçük çocuklarda artıyor. Peki bu ne anlama geliyor? Araştırma sonuçları gerçekten doğru mu? Konunun uzmanı merak edilenleri anlattı.
#Bilgisayarlı TomografiTBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in geçirdiği aort yırtılması, bu ciddi sağlık durumunun belirtilerini ve erken tanı kriterlerini gündeme taşıdı. Göğüs veya sırt bölgesinde ani ve şiddetli ağrı, nefes darlığı, bayılma ve tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler, aort yırtılmasının habercisi olabilir. Uzmanlar, bu tür belirtilerle karşılaşıldığında zaman kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerektiğini vurguluyor.
#Aort YırtılmasıKalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, aort damarın yırtılmalarının ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirterek, özellikle 40 yaş sonrası, yüksek tansiyon veya aort kapak sorunu olan bireylerin yılda bir tomografi çektirmesini önerdi. Prof. Dr. Köksal, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in geçirdiği aort yırtılması üzerinden örnek vererek, bu gibi ani gelişen damar yırtılmalarında erken tanı ve düzenli takip ile hayat kurtarılabileceğini vurguladı.
#AortSam Brandon, yıllardır mide ekşimesi sorunu yaşıyordu ama bunu hep yoğun iş temposuna ve stresli yaşamına bağladı. Bir gün sandviç yerken boğulma tehlikesi geçirince doktora gitti ve üçüncü evre kanser olduğunu öğrendi. Bu süreçte yaşadıklarını telegraph.co.uk’ de kaleme alan Sam, yaşadığımız sağlık sorunlarını dikkate almanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
#SağlıkHavalar ısınmaya başlayınca çoğumuz sivrisinek kabusunu düşünmeye başlarız ama yaz ayları yaklaşınca benim en büyük korkum keneler ve beyin yiyen amipler. Sanırım bunda sürekli kene, böcek, amip haberleri yapmamım etkisi büyük.
#Beyin Yiyen AmipHepimizin hayali sağlıklı, uzun bir ömre sahip olmak. Fakat son dönemde sık sık genç insanların da kalp krizi geçirdiğini duyuyoruz. Geçen yıl önce 60 yaşındaki Tolga Savacı, sonra 52 yaşındaki Metin Arolat, pazartesi günü de 58’indeki Volkan Konak hayatını kaybetti. Üçünün de kalp krizi geçirdiği söylendi. Kalp Sağlığı Haftası da yaklaşırken bu değerli organımızı nasıl koruyacağımızdan ve nelerle onu riske attığımızdan bahsedelim.
#Hazan Aköz IşıkSağlık Bakanlığı’nın 2018 yılında 18-36 ay arasındaki tüm çocuklara yönelik başlattığı Otizm Tarama ve Takip Programı ile bugüne kadar 2.5 milyon çocuğa otizm taraması yapıldı. Bu sayede çocukların ihtiyaç duydukları erken müdahale tedavilerine en kısa sürede başlandı.
#Sağlık Bakanlığı“Kuzey’in oğlu” Volkan Konak dün memleketi Trabzon’un Maçka ilçesinde gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı. Bu erken ve ani ölüm hiç şüphesiz ailesini olduğu kadar biz hayranlarını da derinden sarstı. Çok üzücü olsa da bu ani ölümle birlikte gündeme getirmek istediğim bir soru var. Hürriyet muhabirlerinin yakınlarından aldığı bilgiye göre, ünlü şarkıcı sağlığını oldukça önemsiyor, düzenli check-up yaptırıyordu. Doktoru gerek görmediği halde, yıllar önce, yüzde 10 tıkalı olan kalp damarına stent taktıran sanatçı, ramazan ayı öncesinde de check-up’tan geçmiş ve yakın çevresine “Turp gibiyim” demişti. Peki yakın zamanda check-up’tan geçtiyse rahatsızlığı neden fark edilmedi? Büyük hastanelerden tutun da en küçük sağlık merkezlerine kadar neredeyse her yerde yapılan ve hatta bir telefonla bile binlerce liraya, kolayca satılan check-up’lar kocaman bir aldatmaca mı yoksa?
#Check-UpOtizm, bireylerin sosyal iletişim, davranış ve öğrenme süreçlerinde farklılıklar gösterdiği nörogelişimsel bir durum. Her otizmli birey, kendine özgü bir dünyaya sahip ve bu dünya, doğru anlayış ve destekle daha parlak bir geleceğe dönüşebilir. Ancak, toplum olarak otizmli bireylerin potansiyellerini keşfetmek, onları sadece birer “özel bireyler” olarak görmekle sınırlı kalmamalı; aynı zamanda eşit fırsatlar sunarak daha kapsayıcı bir ortam yaratmalıyız. Bu kapsayıcı ortamla birlikte çocuklarımızın bağımsızlaşmasını, iş hayatına entegrasyonunu ve toplumsal kabulünü artırabiliriz.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Gençlerin siyasete katılımlarını sokak terörü ile karıştırmak, gençlere de demokrasiye de büyük haksızlık olur. Gençlerimiz ve ülkemiz için daha güzel yarınlar meşru alanın dışına çıkılarak kurulamaz" dedi.
#Cevdet YılmazMart ayı, dünya genelinde Endometriozis Farkındalık ayı olarak anılmakta ve bu dönemde sağlık otoriteleri, sivil toplum kuruluşları ve hasta destek grupları milyonlarca kadını etkileyen bu sinsi hastalığa dikkat çekmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Endometriozis’in dünya çapında yaklaşık 190 milyon kadını etkilediğini ve teşhisinin ortalama 7-10 yıl geciktiğini raporlamaktadır. Amerikan Üreme Tıbbı Derneği (ASRM) ve Avrupa İnsan Üremesi ve Embriyoloji Derneği (ESHRE) gibi kurumlar tanı ve tedavi süreçlerini hızlandırmak, toplumda farkındalık yaratmak ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla bu ay boyunca etkinlikler düzenlemektedir. Endometriozis yalnızca bir kadın hastalığı değil; aynı zamanda iş gücü kaybına, psikolojik sorunlara ve ciddi sosyal etkilere neden olan küresel bir halk sağlığı problemidir.
#EndometriozisRize'de, 72 yaşındaki emekli öğretmen aile hekiminin yönlendirmesiyle yaptığı tarama sayesinde erken evrede kanseri yenerek hayata tutundu. Yakup Cansız, "Hiçbir şikâyetim yoktu. Aile hekimimi kırmamak adına verdiği kanser tarama kitiyle taramamı yaptım. Sonucun pozitif olduğu gördüm. Başarılı bir ameliyat geçirdim kendimi çok iyi hissediyorum. " dedi.
#RizeRize'de, 72 yaşındaki emekli öğretmen aile hekiminin yönlendirmesiyle yaptığı tarama sayesinde erken evrede kanseri yenerek hayata tutundu. Yakup Cansız, "Hiçbir şikâyetim yoktu. Aile hekimimi kırmamak adına verdiği kanser tarama kitiyle taramamı yaptım. Sonucun pozitif olduğu gördüm. Başarılı bir ameliyat geçirdim kendimi çok iyi hissediyorum. " dedi.
#RizeGeri ödeme listesindeki ilaçlarda güncellemeye gidildi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan 16 ilaç geri ödeme listesine alındı. Bu ilaçlardan 8’i yerli üretim ve 5’i kanser tedavisinde kullanılıyor." ifadelerine yer verildi.
#İlaç Geri Ödeme ListesiKaraciğer hastası iki çocuk annesi emekli polis Gülhanım Ayrılmaz’ın (49) şifası binlerce kilometre uzaktan geldi. Ayrılmaz’a İsviçre’nin Zürih şehrinde yaşayan kız kardeşi Dilek Şeker (42) donör oldu. Kardeşten ablaya karaciğer nakli özel bir hastanede gerçekleşirken, Şeker, “Kardeşinizin canı yanarken, sağlığı yerinde değilken siz de hayatınıza devam edemiyorsunuz. Çocuğunuza bile sarılıp öptüğünüzde ya da mutlu olduğunuzda kendinizi suçlu hissediyorsunuz. Yani bence ailesini seven insanlar için, herkes için geçerli bu bana özel bir duygu değil. Huzurluyum, onun iyi olduğunu gördüğüm için” dedi.
#İsviçreUyku apnesinin iş ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, hatta trafik güvenliğini bile tehdit eden ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Op. Dr. Cem Karas, hangi durumlarda tehlike oluşturabileceği hakkında bilgiler vererek tedavi yöntemlerini anlattı.
#1Tüp bebek tedavisinde rahmin sağlıklı ve embriyonun tutunmaya elverişli olması, başarılı bir gebelik elde edilmesinin temel unsurlarından biridir. Bu noktada, histeroskopik cerrahi sayesinde rahim içi doğrudan incelenerek olası yapısal problemler giderilebilir. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Eser Çolak, “Histeroskopi, rahim içi patolojilerinin belirlenmesi ve tedavi edilmesi açısından büyük bir avantaj sağlar. Minimal invaziv bir yöntem olması sayesinde hastalar için hem konforlu hem de hızlı bir iyileşme süreci sunar” diyerek, bu yöntemin önemine ve avantajlarına dikkat çekti.
#1Sevgili Hürriyet okurları... ‘SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK’ sohbetlerimizde bu hafta radyo programımda konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Doktoru Doç. Dr. Ali Şahin oldu. Menisküs, menisküs yırtıkları, tanı ve tedavi yöntemleri ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.
#Serkan KızılbayırBursa’da, 5 yaşındaki Erdal Gazioğlu, gribal enfeksiyon sonrası gelişen zatürre nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu acı olay, zatürrenin tehlikesini bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar, üst solunum enfeksiyonlarının zatürre ile karıştırılmasının, hastalığın ciddiyetinin göz ardı edilmesine neden olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ise dünya genelinde her yıl yaklaşık 450 milyon kişinin zatürreye yakalandığını ve ülkemizde ise son bir aydır sayının arttığını belirtiyor. Peki zatürrede ölüme bile neden olan bu artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Belirtileri neler ve aşı ne kadar etkili?
#Sağlık