Diş eti iltihabı neden olur, nasıl tedavi edilir?

Güncelleme Tarihi:

Diş eti iltihabı neden olur, nasıl tedavi edilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2019 16:54

“Erken tanı her hastalığın tedavisinde olduğu gibi diş eti iltihabının tedavisinde de önemlidir” diyen Periodontoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu Arzu Alkan, diş eti iltihabı ile ilgili bilinmesi gerekenleri aktardı.

Haberin Devamı

DİŞ ETİ İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Diş eti iltihabının ilk ve en tipik belirtisi, kendiliğinden veya bir uyaranla diş etinin kanamasıdır. Diş etlerindeki kanama dikkat çekici bir bulgu olsa da kişilerin sıklıkla diş hekimine gitme sebebi olan ağrı, bu hastalığın çok rastlanan bir bulgusu değildir. Bununla birlikte, başta diş etlerindeki kanama olmak üzere, kızarık ve şişmiş diş etleri, sallanan ve yer değiştiren dişler, kötü tat, ağız kokusu ve diş eti çekilmesi olduğunda diş eti iltihabından şüphelenmek gerekir.

DİŞ ETİ İLTİHABI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Diş eti iltihabı çocuklar da dahil olmak üzere her yaşta görülebilir. Başlıca sebebi dişler ve restorasyonlar üzerinde biriken yapışkan, beyaz renkli mikrobiyal dental plaktır. Dental plak gıda artığı değildir; bünyesinde sayılamayacak kadar fazla bakteri ve bunların zararlı ürünlerini barındırır. Dolayısıyla, diş eti iltihabı ile önlenmesinde veya tedavisinde, mikrobiyal dental plağın dişler üzerinden düzenli olarak uzaklaştırılması, en etkili ve ucuz yöntemdir.

Diş eti iltihabı neden olur, nasıl tedavi edilir

DİŞ ETİ İLTİHABI NE GİBİ SONUÇLAR DOĞURUR?

Diş eti iltihabı tüm dünyada en sık görülen hastalıklardan biridir ve etkileri sadece ağız içi ile sınırlı olmayıp, vücuttaki farklı organ sistemlerini de hedef almaktadır. Günümüzde, iltihabi ve enfeksiyöz karakterdeki diş eti hastalığının diyabet, kalp hastalıkları, romatoid artrit gibi birçok kronik hastalıkla ilişkili olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur.

DİŞ ETİ İLTİHABINI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Bu amaçla dişler günde iki defa fırçalanmalı, diş ara yüzleri diş ipleri veya ara yüz fırçalarıyla gece yatmadan önce temizlenmeli ve dil tarakları ile dil temizliği yapılmalıdır. Ağız gargaralarının diş hekiminin önerileri doğrultusunda kullanılması gerektiği ve asla fırçalama yoluyla yapılan mekanik temizliğin yerini alamayacağı unutulmamalıdır. Diş eti iltihabından korunmada uygulanan ağız bakım işlemleri kadar, düzenli diş hekimi kontrolü de önemlidir. Özellikle, diş eti hastalığı hikâyesi olup, daha önce tedavi görmüş kişilerin bu konuda ihmalkâr davranmaması gerekmektedir. Çünkü diş eti hastalıkları diş kaybının başlıca sebebidir.

DİŞ ETİ İLTİHABINDA TEDAVİ SÜRECİ NEYE GÖRE VE NASIL ŞEKİLLENİR?

Diş eti iltihabı, ağızda farklı şekil ve derecelerde görülür. Sadece diş etinin etkilendiği “gingivitis” durumunda, profesyonel tedavi ve kişinin etkin ağız bakımı sonucu diş etleri tamamen iyileşir. Gingivitis, tedavi edilmediğinde “periodontitis” tablosuna dönüşür ki, bu durumda dişi çevreleyen destek kemik dokuda kayıp oluşur ve tedavisi daha güç hale gelir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!