Ara Güler, tam 63 yıl önce kışa yakın güneşli ve aydınlık bir günde meraklı bir fotomuhabiri olarak Aydın’a gitmişti. Üçüncü ölüm yıldönümü vesilesiyle usta fotoğrafçının izinde yaptığımız yolculukta rotamızı genişletip Toscana’yı anımsatan Doğanbey’e uğradık, Söke’nin 100 yıllık körüklü efe çizmesi ustalarıyla selamlaştık.
#HürriyetMatematik çoğu çocuğun korkulu rüyası. Ancak adını ünlü filozoftan alan, Aydın’daki ‘Tales Matematik Müzesi’ bu korkuyu gidermek için çalışıyor. Müzenin amacı, çocuklara matematiği sevdirmek ve kafalarındaki “Matematiği günlük hayatta nerede kullanacağım?” sorusuna cevap vermek. Müzenin gezici tır uygulamasıyla şimdi diğer illerdeki çocuklar da soyuttan somuta çevrilen matematiğe dokunabilecek.
#AydınBildiğimiz anlamdaki etnografya müzelerindeki “Bak Ama Dokunma” mantığından uzak olan Tales Matematik Müzesi, matematiğe dokunarak onu oyunlaştırarak ve bildiğimiz kavramları kanıtlayarak matematiği anlamlaştıran interaktif bir müze. İnsanlara geçmişin kültürel mirası hakkında bilgi vermek ve toplumun estetik zevkini artırmak amacıyla sergilenen müzeler, çağın da değişmesiyle birlikte eğitim misyonu üstlenmiş. Bu misyonla birlikte oluşan modern müzecilik anlayışı, kültürel anlamda bireylerin zenginleşmesinin yanında, ziyaretçileri eğlendirme, öğrenme süreçlerine katkıda bulunma düşüncesini de içeriyor. Matematik Türkiye’de korkulan ve dolayısıyla uzaklaşılan bir alandır. Öncelikle bu algıyı değiştirmek için çıktıkları yolda matematiğin hayatın her alanında var olduğunu göstermek asıl kurulma sebepleri. Bu bağlamda da ziyaretçiler pasif ziyaretçi olmaktan ziyade aktif olarak öğrenen bireyler. Bu şahane müzeyi kurucusu, F. Alp Ayaydın ile konuştuk.
#Tales Matematik Müzesiİzmir Ekonomi Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Mezunu Alp Ayaydın tarafından Aydın’da kurulan Tales Matematik Müzesi’nde 140’a yakın farklı istasyonda ikili sayma sisteminden altın orana, Pisagor teoreminden kaos teorisine dek çeşitli kavramları deneyerek anlıyor.