Piyasada çok sayıda takviye edici gıda var. Peki bizim hangisine ihtiyacımız var? Vitamin takviyesi satın almadan önce ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte multivitaminleri seçmeden önce dikkat edilmesi gerekenler…
#VitaminVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkSON dönemde hızla kilo verme isteği ile birlikte bitkisel ürün adı altında gıda takviyesi kullanma oranlarının artmasının rahatsızlık verici olduğunu belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, “Gıda takviyeleri aslında ilaçtır. Bazıları karaciğere ciddi oranda zarar veriyor. Bu konu mutlaka ciddiye alınmalı” dedi.
#Nurten SaydanBaşkent Ankara, işlenen tarım alanının yüzde 15’ini son 18 yılda kaybetti. Ankara Üniversitesi(AÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, tarım alanlarını yok eden nedenleri ve tarımsal üretimi yeniden artıracak reçeteyi Hürriyet Ankara’ya anlattı.
#Ankara ÜniversitesiAktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkÇanakkale’de, Türkiye’nin önemli zeytinyağı uzmanlarından sayılan A. Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Uluslararası Zeytin Konseyi, Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ile tanıştık. Eşi de, merkezi İzmir’de olan Zeytinyağı Konseyi Başkanı Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, kaliteyi ön plana alıp, doğru zeytinyağının nasıl üretildiği konusunda çalışmalar yapıyor.
#ZeytinyağıTarım ve Orman Bakanlığı, 2014'ten bu yana takviye edici gıdalara yönelik yaklaşık 11 bin onay belgesi düzenledi. Kovid-19 salgını sürecinde sektör firmalarının bitkisel içerikli takviye edici gıdalara yönelik belge talebi arttı.
#Takviye Edici GıdaReklam Kurulu ocak ağustos döneminde görüşülen 1306 dosyadan 1168’ini ilgili mevzuata aykırı buldu. Kurul, bu dönemde 20.9 milyon liralık idari para cezası kesti. Ancak söz konusu dönemde dezenfektan, maske, kolonya ve takviye edici gıda ürünleri şikâyete en fazla konu olan ürün gruplarını oluşturdu. Söz konusu ürün gruplarına kesilen toplam para cezası ise 15.5 milyon TL oldu.
#GazetehaberleriRadyo ve Televizyon Üst Kurulu'nca (RTÜK) hazırlanan 'RTÜK İletişim Dergisi' temmuz sayısıyla yayın hayatına başladı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "RTÜK, bu dergisiyle iletişim kanallarına bir yenisini daha ekleyerek tüm paydaşlarıyla bağlantısını daha da güçlendiriyor" dedi.
#HaberReklam Kurulunca bu yılın ocak-mayıs döneminde görüşülen 801 dosyadan 718'i ilgili mevzuata aykırı bulunurken, bunların 576'sına durdurma cezası, 142'sine de toplam 14 milyon 378 bin 995 lira idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.
#Ticari ReklamlarTarım ve Orman Bakanlığı, yılbaşından itibaren gıda işletmelerine 485 bin 621 denetim yaparken, olumsuzluk tespit edilenlere 3 bin 598 adet ve toplamda 34 milyon 955 bin 529 liralık idari para cezası uyguladı. Turizm sezonunun başlaması nedeniyle bu alandaki işletmelere yönelik denetimler de yoğunlaştırıldı.
#Tarım Ve Orman Bakanlığıİnternet sitelerinde satılan vitamin ve gıda takviyeleri ile ilgili şoke eden iddialar ortaya çıktı. Eczanelerin dışında özellikle internet sitelerinde, marketlerde hatta benzin istasyonlarında bile satışa sunulan bu ürünlerin de sahtelerinin olduğu iddia edildi.
#VitaminTüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, COVID-19 salgını nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla C ve D vitaminleri ile gıda takviyelerine olan talebin oldukça arttığını söyledi. Saydan, hekim ve eczacı gözetimi olmadan kullanılan bu ürünlerin çok ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekerek, “İlaç formundaki takviye gıdaların ruhsatlandırılarak sadece eczanelerde satışının sağlanması halk sağlığı adına çok önemli. Bu durumla 2018 yılında bir kanun teklifi verilmişti. Bu düzenleme bir an önce yapılmalı” dedi.
#Tüm Eczacı İşverenler SendikasıTürkiye'den yılın 9 ayında 45 ülkeye 18 milyon 196 bin 233 dolarlık bal satıldı. AA muhabirinin Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, Ocak-Eylül 2020'de 4 bin 101 ton bal ihraç edildi. Söz konusu ihracattan 18 milyon 196 bin 233 dolar kazanç sağlandı.
#Bal İhracatıTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan, takviye edici gıda sektörü reklamlarında, ‘zayıflatır, yağ yakar, kilo aldırır, boy uzatır, saç çıkartır, kelliği önler, cinsel performansı artırır’ gibi mevzuata aykırı sağlık beyanlarıyla tüketicilerin aldatıldığını belirterek, 2015’den itibaren 764 takviye edici gıda reklamının incelendiğini ve toplam 6 milyon 760 bin 476 TL para cezası uygulandığını açıkladı.
#Ruhsar PekcanTicaret Bakanlığı Reklam Kurulu sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan 6 ünlü isme ve reklam vereni olan Bilge İlaç Bitkisel Ürünler'e her biri için 104 bin 781 lira olmak üzere toplam 733 bin 476 lira para cezası verilmesine ve söz konusu tanıtımların durdurulmasına karar verdi.
#Ticaret Bakanlığı