‘Felsefi Tartışma Çevreleri: Berlin-İstanbul’, Nicolai Hartmann ve Takiyettin Mengüşoğlu’nun belli bir felsefi problem etrafındaki felsefi tartışma oturumlarının tutanaklarından, notlarından oluşuyor. Bu notları, derleyip tercüme ederek kitap haline Yusuf Örnek getirmiş. Kitabın Mengüşoğlu’nun Almanya’daki öğrencilik yıllarına ışık tutuyor olması heyecan verici. Zira yetişme yılları, bir filozofun özel hayatı gibidir.
#Felsefi Tartışma Çevreleri: Berlin-İstanbul‘Hayata Nereden Bakmalıyız?/Yeni Bir Dünya İçin On Eski Fikir’in yazarı Svend Brinkmann’a göre, günümüz insanının hayatı iki şeyin kıskacında; araçsallaştırma ile nihilizm. Yazar bunların üstesinden gelebilmek için üzerinde düşünülmesi gereken on varoluşsal temayı gündeme getiriyor.
#Svend BrinkmannHer felsefecinin iyi bir yazar olması mümkün değil. H. Bülent Gözkân’ın ‘Kant’ın Şemsiyesi - Kant’ın teorik felsefesi üzerine yazılar’daki üslubu Ernst Cassirer’in yaratıcılığına benziyor. Kitap etüt odasında değil, mesai saatleri sonrasında evdeki çalışma odasında yazılmış gibi.
#Immanuel KantDünyada felsefenin en önemli otoritelerinden biri... İnsan hakları konusunda Türkiye’de çok önemli çalışmalara imza atmış bir uzman... Öğrencilerinin hep minnetle andıkları idol öğretmen... Bu yıl ‘Felsefe ve İnsan’ temasından hareket eden TÜYAP Kitap Fuarı’nın onur yazarı... Felsefeci Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’yle bugünün meselelerini konuştuk.
#İoanna KuçuradiTürkiye’nin felsefedeki bir numaralı ismi o. Türkiye Felsefe Kurumu’nu kurdu; Uluslararası Felsefe Kurumları Federasyonu’na başkanlık etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkçe’nin mevcut kelime hazinesiyle felsefe yapamazsınız” deyince, on yıllardır Türkçede felsefe yapan İoanna Kuçuradi’ye sorduk... Hem “Yapılır” dedi hem nasıl yapacağımızı anlattı.
#Felsefe