Dünya Robot Olimpiyatı’nın (WRO) uluslararası finali bu yıl Türkiye’de düzenlendi. First Lego League’i de düzenleyen Bilim Kahramanları Derneği tarafından ilk kez ülkemizde yapılan finale, 90 ülkeden 562 takım ve 3 bin 500 öğrenci katıldı. Yarışma kapsamında, dünyanın sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımı üzerine robotik çözüm projeleri geliştirilidi. Üç gün süren ve 30 Kasım’da sonuçlanan finalde Türkiye’den 8 takım yer aldı.
#Dünya Robot OlimpiyatıSosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız BandıUyurken ağızdan değil burundan nefes almanın daha sağlıklı olduğu, derin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, daha az horlamaya yardımcı olduğuna inanıldığı için pek çok insan uyurken ağız bandı kullanıyor. Sosyal medyada da oldukça popüler olan bu uygulamayı Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon da deneyeceğini açıklayınca tekrar gündeme geldi. Peki bu uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bu şekilde uyumak riskli mi? Uzmanlar ne diyor?
#Ağız BandıOyak Çimento, 2018’den bu yana ortak olduğu TCC ile işbirliğini genişletiyor. Tayvanlı şirket Oyak’ın Cimpor Portugal Holdings’de sahip olduğu yüzde 60 oranındaki hissenin yanı sıra Oyak Denizli Çimento’daki yüzde 20’lik hissesini de satın almak üzere anlaştı. Her iki hisse satışıyla TCC, Türkiye’ye toplam 740 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi.
#Oyak ÇimentoŞap hastalığı insanlara geçer mi, öldürür mü? Şap yenilen etten bulaşır mı? sorularının yanıtları özellikle Kurban Bayramı'na gelinen bu günlerde sıklıkla aranank konular arasında. Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.
#ŞapAlmanya’nın Köln kentinde Uluslararası Hırdavat Fuarı (Internationale Eisenwarenmesse) kapılarını açtı. Sektöründe dünyanın en büyüklerinden olan Hırdavat Fuarı’na 143 ülkeden 2 bin 770 şirket katılıyor. Türkiye 62’si milli katılım toplamda ise 106 şirketle fuara katılıyor.
#Almanya(TAIPEI, TAIWAN) Oyun donanımları ve yenilikçi kurumsal çözümlerde dünya lideri MSI, 12.Nesil Intel HX serisi işlemci, NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti Laptop GPU’ya kadar grafikler ve performansı uç sınıra taşıyacak özel termal çözüme sahip yeni HX serisi laptoplarını duyurdu. Haydi, etkinliğe daha yakından bakalım!
#Sponsorlu İçerikDünya beş gündür Ukrayna ile yatıp kalkıyor. Ancak Ukrayna'da olan bitenler bambaşka bir coğrafyada, Pasifik Okyanusu'nda, küçük bir adanın halkını herkesten daha fazla kaygılandırıyor. O ada Tayvan. Peki Ukrayna'yla Tayvan'ın ne ilgisi var? Daha da önemlisi Tayvan halkı endişelenmekte haklı mı? Uzmanlar ne diyor?
#TayvanÇin ve Tayvan arasında yaşanan gerilim ABD'nin de dahil olmasıyla son günlerde iyice tırmanışa geçti. ABD'nin Tayvanlı askerleri gizlice eğittiğinin ortaya çıkmasıyla birlikte tarafların karşılıklı açıklamaları gelirken bu askeri eğitimlerin yapıldığı yer de sonunda ortaya çıktı.
#ÇinYükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), ‘2022 Gelişmekte Olan Ekonomiler Sıralaması’nı yayınladı. Listeye göre Türkiye’den beş üniversite ilk 100’e girerken, Sabancı Üniversitesi 44’üncü sırada yer bularak en başarılı Türk üniversitesi oldu. 698 üniversitenin incelendiği listede Türkiye’den 66 üniversite yer aldı. Türkiye gelişmekte olan ülke üniversiteleri sıralamasında en çok üniversitesi bulunan 4’üncü ülke oldu.
#ÜniversiteUzun yıllardır sorun yaşayan düşman kardeşler Çin ve Tayvan arasındaki büyük gerginlik deyim yerindeyse dünyanın yüreğini ağzına getirdi. Çin, Tayvan'a karşı, şu ana kadar gerçekleştirdiği en büyük jet tacizini gerçekleştirdi. Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan konuyla ilgili acil açıklama yapıldı.
#ÇinPandemi döneminde çip üreticileri hızlı tüketim elektronik sektörüne yönelirken, dijitalleşen otomotiv sektörüne stok yetiştiremez hale geldi. Bu durum ise büyük üreticilerin üretimlerini yavaşlatmasına sebep oluyor. Çip krizi sebebiyle dünyada fabrikalar birbiri ardına üretimi yavaşlatırken, Türkiye’nin de durumdan etkilenmesi söz konusu.
#Çip