Önceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaBu haftaki alışılmadık bir yolculuk. Buram buram maya kokan, geçmişten bugüne uzanan bir güzergâhtan geçeceğiz. Ramazanın vazgeçilmezi mis gibi ekşi maya kokan, altı kepek tozu ile kaplanmış pidelerdir. Yüzyıllardır bu pideleri Kastamonu’dan İstanbul’a özel olarak gelen ustalar pişirir. İnsan sırf bu pideler yüzünden ramazanın bitmesini hiç istemez.
Bir Denizin Çevresinden Benzer Sofralar’ı, yemek tarifi kitabı olarak tanımlamak cılız bir yorum olur. Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin yemeklerinden ortak tariflerin verildiği bu çalışma aslında bir Akdeniz yemek kültürü derlemesi. İçinde Doğu Akdeniz’in, Türkiye’nin, Yunanistan’ın ve Lübnan’ın en bilinen yemekleri yer alıyor.