TMO Genel Müdürü Güldal "Stokumuzun yüzde 92-93'ü Türk çiftçisinin ürünü. Geçen yıl 13,1 milyon ton, bu yıl 5 milyon ton aldık. İki yılda 18 milyon tonu aşan alım yaptık. Yeni sezona ilişkin olumlu düşünüyorum. 2025'te Türkiye'nin normal üretim miktarına yakın bir üretim gerçekleştireceğine inanıyorum" dedi.
#TMOSÖKE’nin tarım ve gıda vizyonu üzerinde çalışırken mutlaka görüş ve önerilerini almamız gereken kuruluşlardan biri de İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü... Bu çerçevede İlçe Müdürü Zeki Berhuni’le bir görüşme yaptık. Berhuni, görüşmeden sonra tam 15 dosya gönderdi. Kimi ilçenin genel sorunları ve çözüm önerileri, kimi de ürün odaklı yazılardı. Tabii Söke denilince akla hemen ‘beyaz altın’ pamuk geliyor. Dolayısıyla görüş ve öneriler pamukla başlıyor.
#1Azonal toprak nedir sorusunun yanıtı merak ediliyor. Bir bölgede hüküm süren iklim şartları ve bitki örtüsünün etkisiyle kayaçların bulundukları byerlerde çözülmesiyle oluşan topraklardır. Bu topraklara yerli topraklar da denir. Normal bir toprak profiline sahiptirler. A, B ve C katmanları belirgindir. Peki Azonal toprak nedir?
#Azonal ToprakElmalı’dan yine kötü bir haber geldi. “Avlan Gölü’nde koyunlar otluyor." Bilir misiniz Avlan Gölü’nün başına gelenleri? Devlet Su İşleri (DSİ), 1970 yılında bölgede birkaç aileye tarım alanı açmak için bölgenin bereketinin kaynağı Avlan Gölü’nü kurutulmaya karar veriyor. 3 milyon yıllık doğal göl kurutuluyor. Göl kurutulunca bölge halkı ve devlet erkanının katılımıyla folklor ekibi getiriliyor, düğün havasında şenlik düzenleniyor.
#Avlan GoluSonbahar her yerde güzel, buna Karadeniz kıyısını da eklemek gerek. Bugün sizi Karadeniz’de farklı bir gün, yaklaşan sonbahar renklerini ve hırçın dalgaların şekil verdiği kayalarla süslü Karadeniz kıyısını yaşamak için Türkiye’deki önemli Longoz orman alanlarından biri olan Acarlar Longozuna götüreceğim. Longoz dediğimizde aklımıza ilk önce meşhur Trakya İğneada, sonra Bursa’da yaşayanlar içi Karacabey Longoz’u ve bugün bahsedeceğimiz Acarlar Longozu geliyor..
#BursaMera günlük yaşamın içinde sıklıkla duyduğumuz kelimelerden biridir. Ancak bu kelimenin neyi ifade ettiğini bilmeyen insanların sayısı oldukça fazladır. Bu bakımdan sizin için Mera nedir ve özellikleri nelerdir? Coğrafyada mera alanı hakkında bilgiler konu başlıklarını derledik.
#Mera Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Plato, ülkemiz genelinde oldukça yaygın bir halde bulunan geniş düzlüklerdir. Bu düzlüklerde yaylacılık faaliyetleri sıklıkla yapıldığından dolayı halk arasında yayla adı ile de anılmaktadır. Peki, Plato nedir ve nasıl oluşur? Plato çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte detaylar.
#Plato Nedir Ve Nasıl Oluşur?Safranbolu ilçesinde adını veren “Safran” çok uzun yıllardan beri çiçek tepecikleri, baharat ve gıda boyası olarak kullanımı söz konusu olan soğanlı bir bitkidir. Sizin için Safran çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Safran çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği şeklinde en fazla merak edilen konu başlıklarını tüm detayları ile birlikte derledik.
# Safran ÇiçeğiTrakya; Edirne, Kırklareli, Tekirdağ’ın tamamıyla Çanakkale ve İstanbul’un bir kısmını kapsayan coğrafi bölge… Sıcakkanlı halkı, kıpır kıpır dansları, lezzetli köfteleri, yazı yaz, kışı kış gibi yaşayan doğası ve insanlık tarihinin başlangıcına giden yerleşimleriyle ülkemizin keşfedilmeye değer bölgelerinden. Jürimize bu hafta Trakya’ya doğru yola çıkanların mutlaka görmesi gereken yerleri sorduk.
#TrakyaKivi vitamin yönünden oldukça sağlıklı meyve türlerinden birisidir. Ülkemizde de yetiştirilmekte olan kivinin en çok nerede yetiştirildiği ve nasıl yetiştirildiği merak konusu olmaktadır. Peki Kivi nasıl yetişir? Kivi Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? Sizlere kivinin nerede ve nasıl yetiştirildiği hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Kivi Nasıl YetişirTürkiye'nin en önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin, yer altı sularına karışan Karadeniz'in tuzlu suyu nedeniyle tehdit altında olduğu ortaya çıktı. Prof.Dr. Yusuf Demir, bugün alınacak tedbirlerle bundan 10 sene sonra alınacak tedbirlerin çok farklı olacağını dile getirerek, "Hem maliyeti çok yüksek olur hem de bedeli ağır olur hepimiz için ülke, dünya, insanlık için. Onun için bugünden alınması gereken tedbirler var. Bu günden tuzlu suyun girişini engelleyecek çalışmaları özellikle DSİ'nin yaptığı çalışmaların biraz daha artırılması gerekiyor. Bölgedeki araştırmaların desteklenip ortaya konduktan sonra deltamızı kurtaracak çalışmaların ulusal bazda büyük projelerle desteklenmesi olabilir. 3- 5 yıl sonra 10 yıl sonra geri dönüşsüz bir noktaya gidebiliriz böyle bir riskle de karşı karşıya kalabiliriz.'' dedi.
#SamsunUNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası azalan yağışlardan dolayı kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, şimdi de deniz suyu tehlikesi ortaya çıktı. Prof. Dr. Yusuf Demir, "Deltada su seviyesi riskli dediğimiz seviyenin bile altına düşme noktasındadır. Alttan deniz suyu girişi, deltanın tuzlanması ve biyolojik hayatın tamamen değişmesi riskini getiriyor" dedi.
#SamsunUNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası azalan yağışlardan dolayı kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, şimdi de deniz suyu tehlikesi ortaya çıktı. Prof. Dr. Yusuf Demir, "Deltada su seviyesi riskli dediğimiz seviyenin bile altına düşme noktasındadır. Alttan deniz suyu girişi, deltanın tuzlanması ve biyolojik hayatın tamamen değişmesi riskini getiriyor" dedi.
#Unescoİstanbul barajlarında su seviyesinin giderek düşmesi ve yaşanan kuraklık nedeniyle uzmanlardan çok önemli bir uyarı daha geldi. Prof. Dr. Levent Kurnaz konu ile ilgili yaptığı açıklamasında ‘Barajlarımız çok düşük bir seviyede. Umuyoruz ki bu böyle kalmayacak. Ancak yaza doğru bu seviyelerde olacak olursa, su çekildikten sonra ortaya çıkan düzlükler var. Bunlar az sulu bol çamurlu bölgeler. Buralarda sivrisineklerin üremesi için ideal yerler. Maalesef o sivrisinekler doğamızda çok fazla görülmeyen Batı Nil Virüsü, Zika gibi hastalıkların biraz daha fazla doğamıza girmesine ve en sonunda da en büyük düşmanlarımızdan olan sıtmanın görülmesine neden olabilir’ dedi.
#İstanbulİstanbul barajlarında su seviyesinin giderek düşmesi ve yaşanan kuraklık nedeniyle çok önemli bir uyarı daha geldi. Prof. Dr. Levent Kurnaz konu ile ilgili yaptığı açıklamasında ‘Barajlarımız çok düşük bir seviyede. Umuyoruz ki bu böyle kalmayacak. Ancak yaza doğru bu seviyelerde olacak olursa, su çekildikten sonra ortaya çıkan düzlükler var. Bunlar az sulu bol çamurlu bölgeler. Buralarda sivrisineklerin üremesi için ideal yerler. Maalesef o sivrisinekler doğamızda çok fazla görülmeyen Batı Nil Virüsü, Zika gibi hastalıkların biraz daha fazla doğamıza girmesine ve en sonunda da en büyük düşmanlarımızdan olan sıtmanın görülmesine neden olabilir’ dedi.
#İstanbulEdirne'de yaşanan kuraklık ve Bulgaristan'ın barajlarındaki suyu tutması nedeniyle Meriç Nehri'nde kum adacıkları oluştu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kuraklığın sürmesi halinde buğdayda sıkıntı yaşanacağını belirterek, suyun depolanması için Çömlekköy Barajı'nın yapılması gerektiğini söyledi.
#EdirneEdirne'de yaşanan kuraklık ve Bulgaristan'ın barajlarındaki suyu tutması nedeniyle Meriç Nehri'nde kum adacıkları oluştu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kuraklığın sürmesi halinde buğdayda sıkıntı yaşanacağını belirterek, suyun depolanması için Çömlekköy Barajı'nın yapılması gerektiğini söyledi.
#EdirneBundan onbeş-yirmi sene önce hiç kimsenin adını duymadığı, sadece bataklık ve çamurluk alan olarak gördüğü longoz ormanlarının aslında doğal denge açısından ne kadar kıymetli, zengin oldukları bilincinin yerleşmesi çok güzel . Buna bağlı olarak son yıllarda insanların merak ederek imkanlar ölçüsünde ükemizdeki az sayıda longoz alanlarına ilgi göstermesi, geziler düzenlemesi de güzel. Ülkemizde; Kırklareli’de İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Sakarya’da Acarlar Longoz Ormanı, Sinop’ta Sarıkum Longozu ve Bursa sınırları içinde Karacabey Longoz Ormanı bulunuyor.
#BursaÜlkemizde bulunan popüler longoz alanları Trakya İğneada, Sakarya Acarlar longozlarına gidip görme fırsatınız oldu mu bilmiyorum ama sizleri bu hafta yanı başımızda yer alan ve son dönemde yapılan düzenlemeler ile ziyaretçiler için gezmesi kolaylaştırılan bir başka önemli longoz bölgesi olan Karacabey Longoz Ormanları’na götürmek istiyorum.
#Bursa