Yurt içi ve yurt dışından 120 binin üzerinde yaratıcı endüstri temsilcisine ev sahipliği yapan Design Week Turkey, bu yıl 14-17 Kasım tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’yi tasarım ekseninde buluşturan ‘Design Week Turkey’, bu yıl da endüstri temsilcileriyle tasarımcıları bir araya getirip katma değerli ürünler üretebilmek adına bir buluşma zemini oluşturdu.
#T-CarPetrol Ofisi, Formula 1 yarışları için geçen yıl hizmete giren İstanbul Park’a adını vermesinin ardından yarışlarla ilgili atılımlarına bir yenisini ekledi. Petrol Ofisi, Honda Racing F1 Takımı’na İstanbul’daki yarışları süresince sponsor oldu. Petrol Ofisi, bu anlaşmayla Formula 1’de takımlara sponsorluk yapan ilk Türk markası unvanını aldı.
Kanserle mücadelede geliştirilen yeni teknolojiler, her geçen gün kanser hastalarına yeni bir umut olmaya devam ediyor. CAR-T hücre tedavisi de o yeni teknolojilerden biri. Türkiye de kanser tedavisinde devrim yaratan bu tedavi için Güney Kore ve İsveç ile iş birliğine girdi. Yerel üretim ve klinik denemelerle hastalar, 2026’dan itibaren bu yenilikçi tedaviye erişebilecek. Kanserle mücadelede yeni bir umut kaynağı olan bu teknolojiyi, uzmanlar Hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KanserDemirören Haber Ajansı’nın yeni programı ‘DHA Haber Merkezi’nin konuğu olan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, ‘Yenidoğan Çetesi’, sağlıkta şiddet olayları, kansere karşı genetik tedavi teknolojisinin Türkiye'de üretilmesi, SGK’dan yerli bilime katkı, aile hekimlerine düşen nüfusun düşürülmesi ve yeni yönetmelik, 85 yaş üzerinin kronik hastalıkları için evde ilaç raporu, ambulanslara renk ayarı ve vakaya ulaşma süreleri, dumansız hava sahası için çapraz denetim uygulaması ve çocukların sağlık elçiliğinin de aralarında olduğu birçok konuda açıklamalarda bulundu.
#Sağlık BakanıDemirören Haber Ajansı’nın yeni programı ‘DHA Haber Merkezi’nin konuğu olan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, ‘Yenidoğan Çetesi’, sağlıkta şiddet olayları, kansere karşı genetik tedavi teknolojisinin Türkiye'de üretilmesi, SGK’dan yerli bilime katkı, aile hekimlerine düşen nüfusun düşürülmesi ve yeni yönetmelik, 85 yaş üzerinin kronik hastalıkları için evde ilaç raporu, ambulanslara renk ayarı ve vakaya ulaşma süreleri, dumansız hava sahası için çapraz denetim uygulaması ve çocukların sağlık elçiliğinin de aralarında olduğu birçok konuda açıklamalarda bulundu.
#Sağlık BakanıDemirören Haber Ajansı’nın yeni programı ‘DHA Haber Merkezi’nin konuğu olan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, ‘Yenidoğan Çetesi’, sağlıkta şiddet olayları, kansere karşı genetik tedavi teknolojisinin Türkiye'de üretilmesi, SGK’dan yerli bilime katkı, aile hekimlerine düşen nüfusun düşürülmesi ve yeni yönetmelik, 85 yaş üzerinin kronik hastalıkları için evde ilaç raporu, ambulanslara renk ayarı ve vakaya ulaşma süreleri, dumansız hava sahası için çapraz denetim uygulaması ve çocukların sağlık elçiliğinin de aralarında olduğu birçok konuda açıklamalarda bulundu.
#Bakan MemişoğluBağışıklık sistemini harekete geçiren mRNA aşıları, genetik alanında yaşanan gelişmeler, yapay zekânın devreye girmesi ve akıllı moleküllerle birlikte kanserle mücadelede bugün umut veren yenilikler yaşanıyor. Genç erkeklerde ve genç kadınlarda kalın bağırsak, pankreas gibi bazı kanser türlerinin görülme oranı yükselse de uzmanlara göre tedavi şansı da her geçen gün artıyor.
#KanserOrtadoğu’nun yeniden şekilleneceği, iklim krizinin etkilerinin daha da ağırlaşacağı, kadınları ‘sağlam’ bir mücadelenin beklediği, evimizi yapay zekâyla yönetilen ‘akıllı eşyalar’a açacağımız yeni bir yıla giriyoruz. Dış politikadan modaya, seyahatten sağlığa 2025’te bizi bekleyen gündem başlıklarını ve trendleri uzmanlar anlattı.
#Meltem FıratlıBoynundaki ağrı sebebiyle doktora giden bir kadın, önemli bir sorun olmadığı söylenerek eve gönderildi. Doktorların ihmali çok ciddi bir hastalığın teşhisini geciktirdi. Şimdi bu gecikme, 59 yaşındaki kadının hayatına mal olabilir. İşte basit görünen bir boyun ağrısının ölümcül bir hastalığa dönüşme hikayesi…
#Kan KanseriBoynundaki ağrı sebebiyle doktora giden bir kadın, önemli bir sorun olmadığı söylenerek eve gönderildi. Doktorların ihmali çok ciddi bir hastalığın teşhisini geciktirdi. Şimdi bu gecikme, 59 yaşındaki kadının hayatına mal olabilir. İşte basit görünen bir boyun ağrısının ölümcül bir hastalığa dönüşme hikayesi…
#MiyelomMünih eyaletindeki Ludwig Maximillian’s Üniversitesi Helmholtz Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü Direktörü, Genetik ve Nörobilim Uzmanı Prof. Dr. Ali Ertürk, tıp ve biyoteknoloji alanında çığır açan çalışmalarını yürüttüğü laboratuvarlarının kapılarını Demirören Haber Ajansı’na (DHA) açtı.
#Prof. Dr. Ali Ertürk2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkLösemi her yaş grubunda ortaya çıkıyor ancak en çok 2-5 yaş grubu çocuklarda rastlanıyor. Ülkemizde her yıl 250 bin yeni lösemi ve kanser vakası görülüyor. 1.500’den fazla çocuğaysa lösemi tanısı konuyor. Halk arasında ‘kan kanseri’ olarak bilinen bu hastalıkta rakamlar gün geçtikçe artıyor fakat hastalığa karşı geliştirilen yeni tedavi yöntemleri umut veriyor. Öyle ki tedaviyle hastalığı yenenlerin oranı hiç az değil.
#LösemiAvrupa’nın en önemli onkoloji kongresinde (ESMO) Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin 15 yıldır üzerinde çalıştığı kanser aşısının ilk sonuçları da açıklandı. Ne zaman piyasaya sürülür, etkisi ne ve tek umut bu aşı mı? Akciğer, mesane ve rahim ağzı kanserlerinde yaşam süresinin arttıran ve tümör yayılımını durduran yeni çalışmalar neler? Gelin, tüm bu gelişmelere bir bakalım ve ayrıca kanser hastaları arasında çok konuşulan ama yüksek sesle pek söylenmeyen bir soruya cevap arayalım: “Kanseri duyunca kadınlar mı yoksa genellikle erkekler mi terk ediyor?”
#KANSERTürkçe dilinde bulunan tüm fiiller kişilerce gündelik hayatta kullanılabiliyor. İngilizce dilinde de Türkçe dilinde yer alan fiiller bulunuyor. Run sözcüğü de, İngilizce dilinde yer alan bir fiil çeşididir. Run sözcüğünün hangi anlamı olduğu konusunda bazı araştırmalar yapılıyor. Run fiilinin ikinci ve üçüncü zaman halleri merak ediliyor. Run 2. ve 3. hali nedir? Run fiilinin ikinci ve üçüncü zaman halleri ile örnek cümlelerle detayları derledik.
Düzensiz filler arasında yer alıyor olmasından dolayı have fiilinin have 2. ve have 3. halinin öğrenilmesi gerekliliği söz konusudur. İngilizce dilinde düzensiz fiillerin öğrenilmesi büyük öneme sahiptir. Sizin için Have 2. ve have 3. hali nedir? Have fiilinin ikinci ve üçüncü zaman halleri ile örnek cümleler konu başlıklarını detaylarıyla derledik.
Fiiller bir cümlenin ana damarıdır. Türkçede kurulan cümle yapılarına baktığımızda özne+yüklem kalıbının her zaman olduğunu görmekteyiz. Bilindiği gibi Türkçede özne en başta fiil de en sonda kullanılmaktadır. Elbette ki aralara nesne, zamir, sıfat gibi cümleyi tamamlayan kelimeler de gelmektedir. İngilizce cümle yapısında da fiiller konusu çekimli halleriyle ayrı bir başlık altında öğretilmektedir. Fiillerin çekimli hale getirilmesi fiilin kullanılacağı zamana bağlı olarak değişmektedir. Fiillerin çekimli hallerini bizlere bu fiillerin ikinci ve üçüncü hallerini göstermektedir. Hurt fiilinin ikinci ve üçüncü hali nedir, hurt fiilinin ikinci ve üçüncü zaman halleriyle örnek cümleler nasıldır sorularını detaylı olarak derledik.
Oldukça fazla sayıda anlamı bulunması ile beraber, get sözcüğü İngilizcede ayrıca yardımcı olarak da kullanılır. Peki get 2. ve 3. hali nedir? Get fiilinin ikinci ve üçüncü zaman halleri ile örnek cümleleri detayları ile derledik.