Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile ilgili sağlık yetkilileri, hastalıktan korunmanın en iyi yolunu bulmak için çalışmalarına devam ediyor. Uzmanların, koronavirüs salgınının yayılmasını kontrol altına almanın başka bir yolu olarak öne sürdüğü sürü bağışıklığı herkes tarafından merak edilen bir kavram haline geldi. Peki nedir bu sürü bağışıklığı? İşte, sürü bağışıklığının koronavirüs üzerindeki etkisi…
#Sürü Bağışıklığı NedirKoronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İngiltere, gündemdeki AstraZeneca aşı krizine rağmen gerek alınan önlemler gerekse hızla devam eden aşılama kampanyası sayesinde Kovid-19'u yenmek için en büyük adımı attı ve sürü bağışıklığına girilmesine günler kaldığını açıkladı.
#İngiltereİngiltere’de ilan edilip daha sonra vazgeçilen, İsveç’te kısmen uygulanan ‘sürü bağışıklığı’ nedir ve bugüne kadar hiç işe yaradı mı? Eski zamanlarda salgınlarla nasıl mücadele edilirdi? Evde geçirdiğimiz üç ay alkol tüketim alışkanlıklarını artırdı mı? Virüs ter, gözyaşı, kan ve idrar gibi vücut salgılarında yaşayabiliyor mu? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriSürü bağışıklığı nedir? Corona virüs salgını devam ederken, sürü bağışıklığı son günlerde gündeme gelmeye başladı. Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında, corona virüsü gündemine dair açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sürü bağışıklığı ile ilgili sorulan soruya yanıt verdi. Sürü bağışıklığı kısaca bir nüfusun büyük bir yüzdesinin aşılama veya önceki enfeksiyonlar yoluyla bir enfeksiyona karşı bağışık hale gelmesiyle ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklardan dolaylı bir koruma biçimidir. İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar...
#Sürü Bağışıklığı NedirBir süre önce tedbirleri gevşetip normalleşme aşamasına geçen birçok ülkede hareketli günler yaşanıyor. Delta varyantı bu ülkelerde salgının ve önlemlerin seyrini nasıl değiştirdi? Türklerden de görüşler alarak konuyu detaylıca inceledik…
#Delta VaryantıBerlin Sağlık Senatörü Dilek Kalaycı (SPD), 20 yılı aşkın aktif siyasi yaşamını bu yıl eylül ayında yapılacak seçimlerden sonra sonlandıracak. Son 10 yıldır kabinede olduğunu belirten Kalaycı, “Hükümet işleriyle uğraştım, iki yıl belediye başkanlığı yaptım, salgını yönettim. Bu şehre verebileceğim her şeyi verdim. Siyasetten önce bir yaşam olduğu gibi siyasetten sonra da bir yaşam var” diyor.
#AlmanyaÜlkemizde yeni Covid-19 vakalarının yüzde 85'i İngiltere varyantı kaynaklı olsa da son zamanlarda Güney Afrika varyantında da endişe veren bir artış söz konusu. Güney Afrika varyantını diğer mutasyonlardan daha korkutucu yapan faktörler mevcut. 7 soruda inceledik...
#Güney Afrika VaryantıDünyada ilk koronavirüs vakasının görülmesinin üzerinden tam bir sene geçti. Türkiye, 9 aydır bu virüsle mücadele ediyor. Dünyanın COVID-19 yüzünden girdiği karanlık tünelden çıkış ışığı olan aşılar hakkında merak edilenleri, alanında uzman yedi biliminsanına sorduk, hepsi bu çalışmalardan umutlu: “Faz III çalışmaları sonuçlanmış ve bağımsız kurumlarca onaylanmış tüm aşılar etkili olur; önemli olan yeterli miktarda aşıya en erken tarihte ulaşabilmek...”
#GazetehaberleriSon dakika... Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, koronavirüs aşısı olan kişilerin taşıyıcı olamayacağını açıkladı. Virüslerin hücre içi zorunlu mikroorganizmalar olduğuna vurgu yapan Çelen, "Eğer aşıyla korunuyorsa virüs hücre içine giremeyeceği için çoğalamayacaktır, çoğalamadığı için de taşıyıcılık vasfı olmayacaktır" dedi.
#Koronavirüs AşısıAntikor testi nedir ve nasıl yapılır? Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama ile antikor testi bir kez daha gündeme geldi. Ülke genelinde antikor testi uygulaması, 15 Haziran Pazartesi günü başlamıştı. Antikor testinde vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakılacak. Bu antikorların tespit edilmesi, kişinin çok büyük ihtimalle yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığını geçirdiğini gösteriyor. İşte, Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan antikor testinin açıklaması.
#AntikorGıda mühendisi Aslı Elif Tanuğur, sık sık hastalanan çocuğunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için araştırmalar yaparken bir çiftçiyle anlaşıp çocuğu için propolis ürettirmeye başladı. Ardından 2013 yılında çalıştığı firmadan ayrılıp Türkiye’de sözleşmeli arıcılık yöntemiyle propolis üretmek üzere İTÜ Teknokent’te kendi firması BEE’O’yu kurdu. 2016’da 3 ton propolis ürün üreten ve 1.3 milyon TL ciro elde eden BEE’O’nun hedefi bu yıl 5 ton propolisli ürün satışı gerçekleştirip, 1.2 milyon Euro’luk satışa ulaşmak.
#Arı