Sürdürülebilirlik günümüzde her alanda konuşulan popüler kelimelerden... Bu konuda hamle yapan kuruluşların başında ise Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) geliyor. Sürdürülebilir Kampüs Projesi ile farkındalık çalışmaları yapıyor, toplumu bilinçlendiriyor. İşbirliği ve ortaklıklarla bu gönüllü oluşumun büyümesi hedefleniyor. Dünyada büyümeye güzellemeler yapmak yerine dengelenmenin olması gerektiğinin altını çizen BUÜ Sürdürülebilirlik Kampüs Koordinatörü Prof. Dr. Güray Salihoğlu, “Artık dengelenelim. Zenginler daha çok büyüyeceğiz diye hedef koymak yerine ‘Ben daha çevre dostu üretim yapacağım. Büyümeyeceğim’ demeli. Büyümemenin yüceltilmesi lazım” dedi.
#BursaHepsiburada’nın deprem bölgesindeki ticarete destek vermek amacıyla başlattığı program, 1.5 yılda 8 bin 897 satıcıya ulaştı. Bunların 4 bin 654’ü ilk kez e-ticaret ile tanıştı. 1058 kadın girişimci de e-ticaret ile iş hayatına girdi. İki yıllık proje kapsamında eğitim alan satıcılar 6.8 milyar TL’lik ciro elde etti. Hedef ise iki yılı 10 milyar TL’lik ciro ile kapatmak.
#HepsiburadaYeşil Üniversite Endeksi Platformu (UI GreenMetric) 2023 verilerine göre, dünyanın en yeşil üniversiteleri sıralamasında Türkiye’den 6 yükseköğretim kurumu ilk 100’de yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 46, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) 63, Erciyes Üniversitesi 85, Özyeğin Üniversitesi 89, Ege Üniversitesi 96 ve Yeditepe Üniversitesi 98’inci sıradan listeye girdi. Türkiye’den 45 üniversite ilk 500’de sıralandı.
#YÖKHatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde, sanatçıların, iş insanlarının ve gönüllülerin desteğiyle kampüs içinde depremzedeler için sosyal imkanların bulunduğu yaşam alanı inşa ediliyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından da desteklenen 100’ncü Yıl Köyü isimli proje kapsamında üniversite öğrencilerine de burs sağlanacak.
#YÖKASBÜ’nün ‘Yeniden Kullan: Ekolojik Bilinci Geliştirme ve Sosyal Paylaşım Projesi’ kapsamında üniversite çalışanları ve öğrenciler, ikinci el eşyalarını atmayarak bağışlıyor. Daha sonra açılan sergide ise ihtiyacı olanlar eşyaları ücretsiz olarak alıyor. Projeyle tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve çevreye duyarlılığın arttırılması amaçlanıyor.
#Ankara Sosyal Bilgiler ÜniversitesiTürk iş dünyası, Cumhuriyet’in 100. yılını iyilik projeleriyle kutluyor. Hemen her şirketin 100. yıl bütçesinden önemli bir pay ayırdığı projelerin odağında bu yıl deprem bölgesinin iyileştirilmesi var. Bunların içinde de eğitim ama ille de kız çocukların eğitimi öne çıkıyor. Sadece TEV’e yapılan 100. yıl bağışları şimdiden 30 milyon TL’yi aştı.
#Cumhuriyet BayramıEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Yapılan araştırmalar şunu gösterdi ki Türkiye’deki yapı stokunun önemli bir kısmı yalıtımsız. Yani evlerimizi kışın daha fazla enerjiyle ısıtıyoruz. Bu durum daha fazla enerji tüketimine ve kaynak israfına neden oluyor” dedi.
#Fatih DönmezYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “İmzalanan Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İşbirliği Protokolü ile ilk etapta seçilen 10 pilot üniversitemizde sonrasında da tüm üniversitelerimizde sürdürülebilir enerjiyle verimli, doğayla uyumlu çevreye asgari düzeyde zarar veren kampüslerin oluşturulmasını amaçlıyoruz” dedi.
#Yükseköğretim KuruluAraştırma üniversitesi olarak kabul edilen 3 vakıf üniversitesinden biri olan Sabancı Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, “Yüzde 32.70’lik oran ile Ar-Ge’ye en çok pay ayıran vakıf üniversitesiyiz. Şu anda üniversitemizde 301 aktif araştırma projesi yürütülüyor. Bu araştırma projelerimizin aktif bütçesi 641 milyon TL. Yapılan tüm bu çalışmalar gerek bilimsel yayın gerekse patent sayısı tarafında karşılığını buluyor” dedi.
#Sabancı ÜniversitesiYükseköğretim Kurulu (YÖK), 193 üniversiteye ait 2020 yılı üniversite izleme ve değerlendirme raporlarını yayımladı. Bugün YÖK’ün web sitesi üzerinden erişime açılan Raporda, 2020 yılında bazı alanlarda pandemi etkisiyle düşüş yaşansa da üniversiteler genel anlamda yükselen bir trend sergiledi. En çok düşüşün yaşandığı alan üniversitelerin uluslararası çalışmalarında oldu ancak yabancı öğrencilerin sayısı arttı. Dersler ve dezavantajlı bölgelere yapılan projeler en çok artan alanlar oldu.
#Yükseköğretim KuruluYaşar Üniversitesi 2021-2022 akademik yılı, Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen törenle başladı. Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, salgın nedeniyle 1.5 yıllık aranın ardından yüz yüze eğitimin başlandığı kampüste yeniden birlikte olabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
#Yaşar ÜniversitesiYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Bu yıldan başlayarak üniversitelerin başarı karnesini her yıl yayımlama kararı aldık. Üniversitelerin değerlendirilmesi beş ana başlıkta 42 göstergede olacak. Bu göstergelerin ana amacı yükseköğretim kurumları arasında adalet temelli rekabet ortamı oluşturmak ve bu rekabetin nesnel ve ölçülebilir başarı kriterlerini ortaya koymak" dedi.
#YÖKCumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "İkinci 100 Günlük Eylem Planı Tanıtım Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada; "İkinci 100 Günlük Eylem Planı'na göre, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları tamamlanarak işletmeye alınacak" dedi.
#Son DakikaBoğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin 2015 yılında sürdürülebilir bir yeşil kampüs amacıyla elektronik atıkların geri dönüşümü için başlattıkları BountoGreen adlı proje, Londra’da düzenlenen “Conflicts of an Urban Age” sergisine Türkiye’den seçilen tek üniversite projesi oldu. 19 Ekim’e dek Arup’un Londra Galerisi’nde izlenebilecek olan proje, 15-23 Eylül tarihleri arasında da Londra Tasarım Festivali’nde sergilenecek.
#ÜniversiteEge Üniversitesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında pilot üniversite seçildi. Ege Üniversitesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve atık miktarının azaltılması hedefleriyle başlatılan projenin uygulanacağı ilk devlet üniversitesi oldu.
#Üniversite