SULUKULE projesinin iptali, yıkımdan 9 yıl sonra onandı. Danıştay, Romanların evlerinden çıkarılıp şehir dışına sürülmesiyle sonuçlanan Sulukule projesiyle ilgili 3 yıl önce verilen iptal kararını oybirliğiyle onadı. Romanların avukatı Hilal Küey “Projenin kamu yararına uygun olmadığı onanmış oldu. Projenin iptaliyle beraber hukuken yıkımı gerekiyor fakat fiilen imkânsız tabi. Hukuki süreç tamamlansın, AİHM’e taşırız” dedi.
#SULUKULE ProjesiFatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sulukule Projesi’ni Danıştay’a taşıyor. İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi’nin avan projenin iptaline ilişkin kararının 11 Haziran’da tebliğ edildiğini belirten Demir, dün Sulukule’de düzenlediği basın toplantısında, kararın yanlış olduğunu savundu.
İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi’nin Fatih Belediyesi ve TOKİ ortaklığında başlattığı Sulukule Projesi’ni Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği’nin açtığı üç ayrı dava sonunda ayrı ayrı iptal etmesinin ardından mahalle hareketlendi.
Sulukule’den sürülen Romanların, hakkında “Rak Rak Raki, Yaktın Bizi TOKİ” diye şarkı yazıp eleştirdiği TOKİ’nin başkanı Erdoğan Bayraktar, Sulukule Atölyesi adlı sivil platformunu Ankara’ya davet edip görüştü. Atölyenin hazırladığı ‘Yerinde yerleştirme’ isimli alternatif projeye göre bir kısım Romanlar Sulukule’de istihdam edilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, UNESCO'nun önerileri doğrultusunda Sulukule'de yapılacak yapıları tekrar gözden geçireceklerini belirterek, “TOKİ'nin yapmakta olduğu çalışmayı Fatih Belediyesi ile tekrar inceleyip daha hangi noktaya geliriz, ona bakacağız” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, UNESCO'nun önerileri doğrultusunda Sulukule'de yapılacak yapıları tekrar gözden ge?ireceklerini belirterek, "TOKİ'nin yapmakta olduğu ?alışmayı Fatih Belediyesi ile tekrar inceleyip daha hangi noktaya geliriz, ona bakacağız" dedi.
İSTANBUL’un Dünya Kültür Mirası Listesi’nden çıkarılıp çıkarılmayacağını değerlendirmek üzere rapor hazırlamak için İstanbul’a gelen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO heyeti, dördüncü günlerini Galataport ve Haydarpaşa projelerinin toplantılarıyla geçirdi.
İstanbul surları çökme tehlikesi ile karşı karşıya. Fatih'te bir bölümün yıkılmasının ardından surlardaki derin çatlaklar dikkat çekiyor. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, çökme tehlikesi olan duvarlara yaklaşan bölgelerin kapatılacağını söyledi. İBB Bilim Kurulu üyesi İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Feridun Çılı ise restorasyon çalışmalarının 3 noktada devam ettiğini belirtti. Çöken ve bir kişinin ölümüne neden olan bölümle ilgili de bilgi veren Çılı, "1987 senesinde, surlarda çok yüzeysel bir restorasyon yapıldı ancak restorasyon bile denilemez, göçen kısım da oradaymış" dedi.
#İstanbulHerkese hitap eden bir kent tasarımı nasıl yapılır? Şehirlerimizi güvenli hale getirecek kentsel dönüşüm uygulamaları için hâlâ vaktimiz var mı? Toplanma alanlarında neler olmalı? Kültür varlıkları nasıl korunmalı? Kahramanmaraş depremlerinin ardından aklımıza takılanları şehir plancısı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu’na sorduk. Giritlioğlu “Kentsel dönüşümde kâr odaklı ilerledik, meseleyi afetle ilişkilendirmedik” diyor.
#Kentsel Dönüşümİzmir Büyükşehir Belediye Meclis toplantısının Nisan ayı ilk oturumu, gerçekleştirildi. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi’nin denetim raporu görüşüldü. Meclis oturumunda yatırımların yarım kaldığına dair eleştirileri yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, Kamu İhale Kurumu’nu (KİK) eleştirerek, "KİK sabah akşam bizi kik’liyor" dedi.
#Aziz KocaoğluŞişli’de rezidansların gölgesindeki İzzetpaşa mahallesi yaklaşık iki bin kişilik Roman nüfusa ev sahipliği yapıyor. Bu mahalle İstanbul’un en yoksul semtlerinden; okuma yazma oranı yüzde 20’lerde, evlerin çatıları, banyoları, mutfakları yok ama mahallelerinde mutlu yaşamaya çalışan insanları var. Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Şişli Belediyesi, burada ‘yerinde kentsel dönüşüm’ projesi başlattı. Kendisi de bir Roman olan proje koordinatörü Elmas Arus, “Sulukule’deki uygulama yanlıştı. Bir kültür yok edildi. Buradaysa ‘yerinde kentsel değişim’ yapıyoruz” diyor.Geçen yıl açılan toplum merkeziyle mahalle sakinleri okuma-yazma öğreniyor, becerilerini geliştiriyor.‘Yerinde değişim’ kapsamında mahallede 500’e yakın ev değişime girecek. Bugüne kadar 15 civarında evin çatısı yapıldı. Hayatı değişenlerden biri 80 yaşındaki Ekrem Dalkılıç ve eşi Hacer Hanım. Dalkılıç, 15 yaşından beri Levent’te ayakkabı boyacılığı yapıyor. Eşiyle 30 yıldır mutfaksız, banyosuz bir evde yaşıyor. Eşi Hacer Hanım mutfak sahibi olunca eşine kuru fasulye yapmayı hayal ediyor.Kezban Portakal, ilk defa çatısı olan bir evde yaşamayı “Dünyam değişti” diye tarif ediyor.
#HtvozelHÜRRİYET’in geçtiğimiz Pazar günü birinci sayfasında yer alan Fatma Aksu’nun “Tarihi Yarımada’da Koruma Kurulu devre dışı” haberini yeterince konuşmadık. Hepimizin bildiği gibi Tarihi Yarımada İstanbul’umuzun kalbi. Tarihi yarımada 1985 yılında Unesco Dünya Miras Listesi’ne girmişti. İki yıl önce ise Unesco’nun “Tehlikeye Düşen Dünya Mirası” listesine alınması gündeme gelmişti.
#Gila BenmayorFatih ilçesinin belediye başkanı Mustafa Demir, darbeci paralellerin kendilerini ilk olarak MİT krizinde gösterdiklerini, sonrasında gezi olayları ve arkasından da 17-25 Aralık'ın geldiğini; 17 Aralık'ta bu yapının kendisine iftira attığını, sonuç olarak bunların ne kadar hain olduklarını herkesin gördüğünü söyledi.
#Mustafa DemirKentsel dönüşüm çalışmaları hem o bölgelerin hem de riskli evlerde yaşayanların kaderini değiştiriyor. Fikirtepe’de 100 metrekare arsa payı olan biri dönüşümün sonunda 2 milyonluk mülke sahip olurken bu rakam Yenisahra’da 1-1.5 milyon, Bomonti’de 1 milyon, Piyalepaşa’da ise 1.6 milyon lirayı buluyor.
#Kentsel Vizyon Platformu