Güncelleme Tarihi:
Avukat Hilal Küey, 20 Mayıs 2010’da Sulukule’de evleri yıkılan Mehmet Asım Hallaç, Gülsüm Bitirmiş ve Şükrü Kündük ile Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği adına AİHM’e başvurdu. Küey başvurusunda, davacıların mülkiyet haklarının ihlal, kendi kültürlerini yaşayan insanların mahallelerinin yok edildiğini belirtti. Başvuruda, AİHS’nin insan haklarına saygı yükümlülüğü, adil yargılanma hakkı, özel hayatın ve aile hayatının korunması, etkili başvuru hakkı, ayırımcılık yasağı ve mülkiyetin korunması başlıklı altı ayrı maddesinin ihlal edildiği savunularak, davalı Türkiye Cumhuriyeti’nden uygun görülecek miktarda tazminat talebinde bulunuldu.
İç hukuk yolları tükenmeden
Avukat Hilal Küey, başvurularının Türkiye’deki iç hukuk yolları tükenmeden kabulünün çok önemli olduğunu vurgulayarak, “2007’den beri açtığımız davalar var. Kamulaştırma bedellerini hâlâ alamadık. Sulukule Projesi’nin iptali için açtığımız dava, devam ediyor. Bir yandan da Koruma Kurulu kararına rağmen bölgede yasaya ve bu karara aykırı olarak inşaatlar devam ediyor. AİHM, yargılama sürecinin uzamasını adil yargılanma hakkının ihlali olarak değerlendirip, başvurumuzu kabul etti” dedi.
Kurula rağmen temel
İstanbul Mimarlar Odası’nın iptali için dava açtığı Sulukule projesi için birkaç ay önce, Bölge Koruma Kurulu, “Arkeolojik tarama ve aramalar sonuçlanmadan inşaat başlamayacak” kararı aldı. Ancak Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, projenin temelini attı. Arkeologların tepkisini en çok çeken ise surlara 5 metreyi bile bulmayan mesafede inşaat başlaması oldu. Bölgede arkeolojik kazılar sürerken inşaat için sahaya giren dozerin önüne dikilen İstanbul Müzeler Müdürlüğü uzmanı arkeolog Şeniz Atik geçen ay Gaziantep’e atandı.