Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Biz kendi medeniyetimize, tarihimize, kültür sanat birikimimize sahip çıkmak, bunları daha ileriye taşımak için üzerimize düşenleri yerine getireceğiz” dedi. Nasreddin Hoca’dan örnek vererek, “Bize düşen görev kültür sanat hazinelerimizi nerede kaybettiysek orada aramaktır” diyen Erdoğan, dün Süleymaniye Camisi’nde düzenlenen 2. Yeditepe Bienali’nin açılış programında özetle şöyle konuştu:
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süleymaniye Darüzziyafe'de 2. Yeditepe Bienali'ne katıldı ve bir konuşma yaptı. Erdoğan, "Kültür sanat birikimimizi yeni nesiller başta olmak üzere milletimizin tüm fertlerine ulaştırana kadar bu tür faaliyetleri artırarak sürdürmeliyiz" dedi. "Medya mecraları üzerinden dünyaya boca edilen batı menşeili kültür sanat eserlerinin içine özenle yerleştirilen mesajların elbette amacı var. Bu amacın masum ve hayırlı olduğu açıktır" diyen Erdoğan, "Her türlü sapkınlığı, ahlaksızlığı, marjinalliği sanat adı altında normalleştirme gayesi taşıyan sinsi saldırıya karşı imkanlarımızı devreye almalıyız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDünya genelinde birçok tarihi medrese vardır. Bu tarihi medreseler turistlerin de ilgi odağı haline gelmiş durumdadır. Süleymaniye Medresesi de en çok ziyaret edilen tarihi medreseler arasındadır. Süleymaniye Medresesi ile ilgili birçok araştırma yapılmakta ve mimarının kim olduğu en merak edilen konular arasında yer almaktadır. Peki Süleymaniye Medresesi nerededir? Süleymaniye medresesine nasıl gidilir? Süleymaniye Medresesi'nin özellikleri nelerdir? Süleymaniye Medresesi kime aittir? İşte Süleymaniye Medresesi ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.
Osmanlı Devleti zamanında mimari açıdan değerli pek çok eser yaptırılmıştır. Bu eserlerden bir kısmı da günümüze kadar ayakta durmayı başarmıştır. Süleymaniye Camii de bunlar arasında yer alır. Peki, Süleymaniye Camii nerede ve buraya nasıl gidilir? Bu yapının mimarı kimdir ve özellikleri nelerdir? Sizler için araştırdık.
#SüleymaniyeSelimiye kelimesi beyaz, açık pembe renklerini temsil eder. Güzel nakışlı ipek kumaşına verilen isimdir. İstanbul'da Üsküdar'da dokunduğu yer Selimiye olduğu için, kumaş ismini buradan almaktadır. İşte, Selimiye camii hakkında tüm merak edilenler.
#Selimiye CamiiSon dakika... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Camii ile ilgili tüm dünyaya mesaj vererek, "Fatih'in 1453 yılında camiye çevirdiği Ayasofya, artık milletimize ve tüm İslam dünyasına bir ibadethane olarak hizmet vermeyi sürdürecektir. Buradan Müslümanlar dışında Hristiyan alemi de aynı şekilde ziyaretini yapabilecektir." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanAK Parti MKYK toplantısı sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik, Ayasofya'nın ibadete açılmasından sonra UNESCO tarafından kültürel miras olarak kalıp kalmayacağı ile ilgili olarak, "Bu şekilde ibadet mekanı olarak açık olup, kültürel miras içinde olan yerler vardır. UNESCO'dakiler bilsinler; burasının evrensel mirasının korunmasında Türkiye her türlü işbirliğine açıktır. Ayasfoya'nın tüm özellikleri korunacaktır" dedi.
#Ömer ÇelikKanuni Sultan Süleyman’ın, Pargalı İbrahim Paşa’nın, St. Jean Şövalyeleri’nin, Cem Sultan’ın izleri halen adanın sokaklarında. Yunanistan’ın 12 Adalar yönetim merkezi olan Rodos, konumu, turkuaz rengi koyları, mezeleriyle ünlü tavernaları ve konukseverliğiyle sizi kendine bağlıyor.
#YunanistanMimar, restoratör, tarihçi... Değil söyleşmek, karşı karşıya oturmaktan bile onur duyduğum ‘Hocaların Hocası’... 1990’da emekli oldu. O gün bugündür, kendi tabiriyle 24 saat çalışıyor. Yazıyor, üretiyor, anlatıyor. Alanındaki en büyük başvuru kaynaklarından ‘Osmanlı Mimarisi’ adlı kitabı yeniden yayımlanan 92 yaşındaki Doğan Kuban’a, üzerine şiirler yazdığı sevgili İstanbul’unu ve bugünkü mimarlık anlayışını sordum.
#Doğan KubanTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Karşımızda hiçbir insani değeri olmayan, hiçbir kutsal değeri tanımayan, namertçe arkadan vuran bir taşeron örgüt var. Bu örgüt arazi şartlarından yararlanıyor. Bu örgüt ülke içindeki hain şebekelerden, hain odaklardan güç ve destek alıyor. Bu örgüt, ülke dışında Türkiye düşmanı ülke ve çevrelerden doğrudan destek alıyor, doğrudan ihale alıyor” dedi.
İnsanlığın ortak kültür hazinelerini, yeryüzünün en nadide doğal oluşumlarını belirleyip korunmasını sağlamayı hedefleyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1972’de, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etti. Ardından insanlığın ortak mirası listelendi. Dünya Mirası Listesi’ndeki 911 yerden 9’u Türkiye’de. Yaz başında dünya miraslarımızı tanımak için yolculuğa çıkacaklar için bir rehber hazırladık.
Her gezmenin ardında bir bahane vardır. Kimi yemeğin, kimi manzaranın, kimi geçmişin, kimi denizin peşine düşüp, uzak yakın coğrafyalara doğru yelken açar. Bu hafta ramazanı bahane edip, insanı şaşırtan mimarileriyle bulundukları kentleri süsleyen camilerin izinde bir tura çıkabilirsiniz.
Türkiye’yi yıllardır tanıtmaya çalışıyor Turizm Bakanlığı. Ancak son yıllarda, İstanbul, Antalya, Bodrum, Ürgüp gibi turizm cennetlerinin ayrı birer marka olması gündeme geldi. İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi, bu süreci hızlandırdı. Yerel yönetim temsilcileri ve gönüllülerden oluşan İstanbul Turizm Atölyesi, bugüne kadar 8 uluslararası turizm fuarına katıldı, en iyi stant ödülleri aldı. İstanbul stantları, Türkiye stantlarından daha fazla ilgi görmeye başladı.
Minarelerle taçlandırılmış üç eski başkent, Osmanlı’nın görkeminin yüzlerce yıllık tanıkları. Bursa kuruluşa şahitlik etmiş, Edirne yükseliş döneminde ön plana çıkmış, zirve ve çöküş ise İstanbul’a kalmış. Osmanlı’nın yaklaşık 700 yılında payitaht, yani başkent olan bu üç şehir muhteşem eserlerle süslü. Yeniden keşfetmeye ne dersiniz?
Türk kent kültürünün zirvesidir Süleymaniye. Dünyanın en zarif ve haşmetli camii buradadır. İstanbul, Unesco’nun ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne büyük oranda Süleymaniye’nin yüzü suyu hürmetine girmiştir. Ahşap mimarisi üzerine çalışan her ulustan mimarın kayıtsız şartsız kabe olarak kabul ettiği bir beldedir burası.