Süleyman Pampal haberleri sayfasında Süleyman Pampal hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 116 Süleyman Pampal haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Adana depreminde olası büyüklük ve bölgenin en sağlam zeminleri Prof. Dr. Süleyman Pampal tarafından ele alındı. Adana Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ’Adana’da Fay Hatları ve Deprem Sahadan Salona’ bilgilendirme toplantısında, Prof. Dr. Süleyman Pampal, sahada fay hatları ile ilgili yaptığı çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Pampal Adana’daki fay hatlarından kaynaklanabilecek depremlerin büyüklüğü maksimum 6.5 olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Pampal, Adana'nın hangi bölgesinin daha sağlam olduğuna da vurgu yaptı.
#DepremJeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ancak Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.
#Süleyman PampalGazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ölüdeniz Fayı'na dikkat çekerek, “6 Şubat depremlerinde bu fay Hatay Kırıkhan'a kadar kırıldı. Bu coğrafyada en yıkıcı ve en sık deprem olan fay budur. Şimdi o fay kırılmaya başlayacak. Çünkü oraya da stres yüklendi. O başlarsa maalesef Hatay yeniden yıkıcı bir deprem yaşayacak. Bunu düşünerek o depremlere dayanacak şekilde Hatay'ı yeniden inşa etmemiz gerekiyor" dedi.
#Süleyman PampalMalatya'daki 5.3 büyüklüğündeki depremi değerlendiren CNN Türk yayınına bağlanan Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgenin aktif olduğunu belirterek 7.8'lik Pazarcık depreminin kırılan kısmının kuzey tarafında kırılmamış parçaların olduğunu söyledi.
#MalatyaCNN Türk yayınına bağlanan Prof. Dr. Süleyman Pampal, şu ifadeleri kullandı:Bu depremin bizi tedirgin eden yanı yok değil. Malatya fayı var. Kuzey doğru giden fay aktif. O fayın uç kısmı Doğu'ya doğru dönüyor. Bölge hareketli. 6 Şubat depreminin kuzeyinde kalan yerlerde kırılmayan fay hatları var. Hissedilmesinin sebebi sığ alanda olması. 3 deprem yaşadık şubat ayının başında. Bunlar aynı bölgede birbirleriyle bağlantılı. Böyle küçük depremlerin tetikliyiciliğinden bahsetmek doğru olmaz. Yapılar hasarlı ve yorgun. Bu yapıların daha küçük depremlerde yıkılma olasılığı var. Tedirgin olacak bir durum yok. Bu artçı bir deprem. Bugün Diyarbakır Hani'daki deprem daha önemli. O bölge hareketli ama bu normal. Türkiye deprem ülkesi.
#Süleyman PampalAdana depreminde olası büyüklük ve bölgenin en sağlam zeminleri Prof. Dr. Süleyman Pampal tarafından ele alındı. Adana Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ’Adana’da Fay Hatları ve Deprem Sahadan Salona’ bilgilendirme toplantısında, Prof. Dr. Süleyman Pampal, sahada fay hatları ile ilgili yaptığı çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Pampal Adana’daki fay hatlarından kaynaklanabilecek depremlerin büyüklüğü maksimum 6.5 olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Pampal, Adana'nın hangi bölgesinin daha sağlam olduğuna da vurgu yaptı.
#DepremJeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ancak Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.
#DepremJeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ancak Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.
#Süleyman PampalAFAD, Sivas merkezde peş peşe 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem meydana geldiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak bölgede olumsuz bir durum olmadığını ve saha taramalarının başladığını söyledi. Sivas Valiliği deprem sonra okullarda eğitime bugün ara verildiğini bildirdi.
#SivasAFAD, Sivas merkezde peş peşe 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem meydana geldiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak bölgede olumsuz bir durum olmadığını ve saha taramalarının başladığını söyledi. Sivas Valiliği ise deprem sonrası okullarda eğitime bugün ara verildiğini bildirdi.
#DepremBitlis'in Tatvan İlçesinde 4.5 büyüklüğünde 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından CNN Türk'e konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Bu bölgedeki depremler maalesef bizi kaygılandırıyor. Uyarıcı bir deprem. Bölgede büyük beklenti olan faylar var." dedi.
#BitlisBitlis'in Tatvan İlçesinde 4.5 büyüklüğünde 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından CNN Türk'e konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Bu bölgedeki depremler maalesef bizi kaygılandırıyor. Uyarıcı bir deprem. Bölgede büyük beklenti olan faylar var." dedi.
#BitlisBugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremDün öğlen saatlerinde Giresun açıklarında 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem konusunda güvenli olarak adlandırılan Giresun’da yaşanan bu deprem başta şehir halkı olmak üzere çok fazla insanı şaşkına uğrattı. Ancak uzmanlara göre bu deprem hiç de şaşırtıcı değil. Üstelik Karadeniz’den de fay geçiyor ve ülkemizde en yıkıcı depremleri üreten Kuzey Anadolu Fayı, Karadeniz’in yerleşim yerlerine yakın mesafede. Peki deprem konusunda Karadeniz’i neler bekliyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#GiresunMarmara Denizi'nde Yalova açıklarında 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul, Bursa ve çevre illerde hissedildi. Peki bu depremi nasıl yorumlamak gerekiyor? Bölgede hangi faylar büyük deprem üretebilir? Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremSon birkaç gündür Türkiye’nin kuzeyi ve güneyinde peş peşe depremler oluyor. Önce Muğla’da 4,4, sonra Antalya’da 4,7 en son ise Samsun’da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan sarsıntılar hem iki bölgedeki halkı tedirgin etti hem de Akdeniz ve Karadeniz’de depremsellik açısından neler oluyor sorusunu akıllara getirdi. Yaşanan depremleri Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremGazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ölüdeniz Fayı'na dikkat çekerek, “6 Şubat depremlerinde bu fay Hatay Kırıkhan'a kadar kırıldı. Bu coğrafyada en yıkıcı ve en sık deprem olan fay budur. Şimdi o fay kırılmaya başlayacak. Çünkü oraya da stres yüklendi. O başlarsa maalesef Hatay yeniden yıkıcı bir deprem yaşayacak. Bunu düşünerek o depremlere dayanacak şekilde Hatay'ı yeniden inşa etmemiz gerekiyor" dedi.
#Prof. Dr. PampalGazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ölüdeniz Fayı'na dikkat çekerek, “6 Şubat depremlerinde bu fay Hatay Kırıkhan'a kadar kırıldı. Bu coğrafyada en yıkıcı ve en sık deprem olan fay budur. Şimdi o fay kırılmaya başlayacak. Çünkü oraya da stres yüklendi. O başlarsa maalesef Hatay yeniden yıkıcı bir deprem yaşayacak. Bunu düşünerek o depremlere dayanacak şekilde Hatay'ı yeniden inşa etmemiz gerekiyor" dedi.
#Süleyman PampalÇanakkale’de Biga merkezli küçük depremlerin son üç gündür ardı arkası kesilmiyor. Bölgede bugün henüz bu saate kadar bile 35’ten fazla küçük deprem meydana geldi. Küçük depremler bize ne anlatmak istiyor? Çanakkale ve İstanbul başta olmak üzere Marmara için büyük bir depremin tetikleyicisi olabilir mi? 3 kritik soruda Biga merkezli küçük depremleri ve risklerini inceledik
#ÇanakkaleErzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde, istiflenen tonlarca siyanürlü toprak sel olup aktı. İlk tespitlere göre 9 kişi toprak altında kaldı. 400 kişiyle arama kurtarma çalışması başlatılırken bölgede çevre felaketi yaşanmasından endişesi ediliyor.
#ErzincanGümüşhane'de 4.1, Erzincan'da 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Son zamanlarda hareketli olan bölgede ne oluyor? Depremler neden arttı? CNN TÜRK canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulunan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Erzincan ile Karlıova arasındaki Yedisu Fayı kırıldı kırılacak gün sayıyor. Yedi su fayı kırılırsa sismik boşluk konumundadır. Gümüşhane, Zonguldak, Trabzon, Rize etkilenir" ifadelerini kullandı.
#DepremDün sabah gözümüzü deprem ile açtık. Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde 5.1, üç dakika sonra yine aynı noktada 4.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Haliyle hem sosyal medyada hem de ekranlarda gündem depreme ve o pek meşhur soruya dönüverdi: “Bu deprem beklenen büyük İstanbul depremini tetikler mi?” 1999’dan beri 24 yıldır aynı soruyu soruyor, iş önem almaya gelince yavaş kalıyoruz. Bu sebeple gelin bu kez soruyu şöyle soralım: “Dün sabahki depremin bize hatırlatması gerekenler neler?” Yer bilimci hocalarımıza sordum.
#Marmara DeniziMarmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremler, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Yalova, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremin ardından 13 artçının gerçekleştiğini ve İstanbul ve Bursa'da toplam 3 binada hasar oluştuğunu açıkladı. CNN TÜRK'e konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Şu anda özellikle 99 depremi öncesi yapılan binalarda durulmamasını tavsiye ediyorum, dikkatli olmaları gerekiyor. Zorunluluk olmadıkça da evde kalmasınlar." çağrısında bulundu. Prof. Dr. Naci Görür depremin meydana geldiği noktaya dikkat çekti. Görür, '1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir.' dedi.
#İstanbulMarmara Denizi’nin Balıkesir açıklarında Richter ölçeğine göre; 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nin büyüklüğünü 4.5 olarak açıkladığı deprem kısa süreli panik yaratırken, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, Balıkesir'de meydana gelen depremi CNN TÜRK ekranlarında yorumladı. Pampal, büyük İstanbul depremini işaret ederek "Bu depremler hem İstanbulluları hem Balıkesirlileri tedirgin ediyor. Büyük depremi üretecek olan fay enerjisini biriktirmeye devam ediyor. 250 yıllık süre dolmak üzere" dedi. Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Deprem, deprem beklediğimiz KAF’ın kuzey kolunda olmadı. Aksine Erdek kuzeyinden geçen mormal atım bileşeni olan güney kolu üzerinde oldu. " ifadelerine yer verdi.
#DepremMarmara Denizi’nin Balıkesir açıklarında Richter ölçeğine göre; 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nin büyüklüğünü 4.5 olarak açıkladığı deprem kısa süreli panik yaratırken, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, Balıkesir'de meydana gelen depremi CNN TÜRK ekranlarında yorumladı. Pampal, büyük İstanbul depremini işaret ederek "Bu depremler hem İstanbulluları hem Balıkesirlileri tedirgin ediyor. Büyük depremi üretecek olan fay enerjisini biriktirmeye devam ediyor. 250 yıllık süre dolmak üzere" dedi. Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Deprem, deprem beklediğimiz KAF’ın kuzey kolunda olmadı. Aksine Erdek kuzeyinden geçen mormal atım bileşeni olan güney kolu üzerinde oldu. " ifadelerine yer verdi.
#DepremYapay zekânın (YZ) yardımıyla depremleri tahmin etmeye yönelik yeni bir girişim, teknolojinin depremlerin yıkıcı etkilerini sınırlamak için kullanılabileceği yönündeki umutları artırdı. ABD’de geliştirilen algoritma yüzde 70'lik isabet oranıyla dikkat çekti. Peki yapay zekâyla deprem önceden tahmin edilebilir mi? Ülkemizde böyle bir şeyden söz etmek mümkün mü? Deprem uzmanları ile mercek altına aldık.
#DepremMaden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki diri fay hatları haritasını güncelledi. "Yeni haritadaki faylar bildiğimiz faylar" diyen Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Önemli ana faylardan ziyade bu güncellemelerde daha çok Türkiye'nin levha sınırı da olan Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu, Ölü Deniz, Kıbrıs yayı, Batı Anadolu'daki Ege Graben sistemini oluşturan ana fayların çevresindeki tali faylarda daha ayrıntılı çalışmalar yapılır. Özellikle de yerleşim bölgesinde bu çalışmalar üzerine yoğunlaşıldı ve çok sayıda ilin, ilçenin, köyün yani yerleşim alanının aktif faylar üzerinde yer aldığı gerçeği ile yüz yüze gelindi. Bunları da MTA ve bilim camiası kamuoyu ile paylaşıyor. Bundan sonra da bu türden çalışmalar yapılmaya devam edecek. Haritamız da güncellenecek, yönetmeliğimiz de yenilenecek. Yeni yeni faylar tespit edilecek" diye konuştu.
#Prof. Dr. PampalMaden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki diri fay hatları haritasını güncelledi. "Yeni haritadaki faylar bildiğimiz faylar" diyen Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Önemli ana faylardan ziyade bu güncellemelerde daha çok Türkiye'nin levha sınırı da olan Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu, Ölü Deniz, Kıbrıs yayı, Batı Anadolu'daki Ege Graben sistemini oluşturan ana fayların çevresindeki tali faylarda daha ayrıntılı çalışmalar yapılır. Özellikle de yerleşim bölgesinde bu çalışmalar üzerine yoğunlaşıldı ve çok sayıda ilin, ilçenin, köyün yani yerleşim alanının aktif faylar üzerinde yer aldığı gerçeği ile yüz yüze gelindi. Bunları da MTA ve bilim camiası kamuoyu ile paylaşıyor. Bundan sonra da bu türden çalışmalar yapılmaya devam edecek. Haritamız da güncellenecek, yönetmeliğimiz de yenilenecek. Yeni yeni faylar tespit edilecek" diye konuştu.
#Diri Fay HaritasıMaden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü Türkiye'deki canlı fay hatları haritasını güncelledi. Buna göre 45 il ile 110 ilçe aktif fay hatları üzerinde. Peki o iller ve ilçeler hangileri, taşıdıkları riskler neler? Fay haritasını Deprem Uzmanı Prof Dr. Süleyman Pampal CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.
#MTA