Çikolatalı sufle tarifi
Sufle tarifi içerisinde çikolatalı tatlıların başında gelen sufle nasıl yapılır ve malzemeleri neler yer alıyor. Tatlı krizi yaşayanlar için vazgeçilmez lezzetler arasında yer tutuyor. Fransa kökenli olan sufle son zamanlarda popüler olduktan sonra, birçok kişi de evde bu tatlıyı denemek için araştırmalarını yapmaya başladı. Yapım aşaması keke benzese de sufle yapımının püf noktasını pişirme süresi oluşturuyor. Peki, sufle nasıl yapılır? Sufle yapımı için püf noktaları nelerdir? İşte, kolay sufle tarifi ve malzemeleri.
Yapımı için malzemeler
- 3 adet yumurta
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 170 gram bitter çikolata
- 2 yemek kaşığı un
- 1 tutam tuz
- 110 gram tereyağı
- Süslemek için pudra şekeri ve çilek
Çikolatalı sufle tarifi Nasıl yapılır?
- Sufle tarifi için ilk olarak, tereyağı ve küp şeklinde kesilmiş bitter çikolatayı, kısık ateşte benmari usulü eritin.
- Eridikten sonra soğuması için 2 dakika kadar bekletin.
- Muffin kaplarını tereyağı ile yağlayın ve biraz un serpiştirerek beklemeye bırakın.
- Başka bir kapta yumurtaları tuz ve şekerle birlikte iyice çırpın.
- Daha sonra karışıma unu da ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Hazırladığınız karışıma eritilmiş yağlı bitter çikolatayı yavaş yavaş akıtarak ve aynı zamanda karıştırarak yedirin.
- Hazır olan çikolatalı karışımı muffin kalıplarına paylaştırın.
- 200 derece ısınmış fırında yaklaşık olarak 10-15 dakika civarı pişirin.
- Oda sıcaklığında 2 dakika beklettikten sonra pudra şekeri ve çilekle ile süsleyerek sıcak servis edin.
Sufle Çeşitleri
Fransız mutfağına özgü bir tatlı olan sufle; yumurta, un, tereyağı ve sütün çırpılmasıyla hazırlanır ve sıcak fırınlarda pişirilir. Fransız mutfağının baş tacı olan bu tatlının bu kadar çok sevilmesinin ve tüketilmesinin sebebi ise püf noktalarına dikkat edildiğinde oldukça pratik bir hazırlanışının olmasıdır.
Bilinenin aksine sufle çikolata dışındaki lezzetler ile de yapılmakta ve pek çok çeşidi bulunmaktadır. İçine eklenen malzemeye göre isimlendirilen sufleler tatlı ve tuzlu olarak iki şekilde yapılması mümkündür.
1. Çikolatalı Sufle
Herkesin bildiği çikolatalı sufle yoğun kakao ile yapılan klasik bir lezzettir.
2. Vanilyalı Sufle
Çikolata sevmeyenler için vanilyalı sufle alternatif bir sufle çeşididir aynı zamanda çikolatalı sufle kadar da lezzetlidir.
3. Peynirli Sufle
Tuzlu suflenin nasıl olduğunu merak edenler için ilk tercih peynirli sufle olmalıdır. Hem ilk deneme için hafif hem damak zevkine uygun bir lezzet olan peynirli sufle kahvaltıların vazgeçilmezidir.
4. Çilekli Sufle
Yaz mevsiminin vazgeçilmez bir meyvesi olan çilek ile sufle yapmak farklı bir lezzet deneyimi olacaktır.
5. Somon Suflesi
Somon suflesi, tam da denizden babam çıksa yerim diyenler için mükemmel bir lezzet. Tuzlu sufleler arasında en ilginci aynı zamanda çok lezzetli bir çeşit.
6. Muzlu Sufle
Evdeki artan ve yenilmeyen muzları değerlendirmek ve yeni tatlar deneyimlemek için muzlu sufle tarifine bir göz atabilirsiniz.
7. Kahveli Sufle
Özellikle kahve tiryakilerinin çok hoşuna gidecek olan kahveli sufle ve yanında Türk kahvesi vazgeçilmez bir ikili olabilir.
8. Ispanaklı Sufle
Biraz peynir aroması ile ıspanağın buluştuğu bu enfes lezzeti akşam yemeğinin ara sıcak menüsüne ekleyebilirsiniz.
9. Portakallı Sufle
Kışın en güzel meyvelerinden olan portakalın tadıyla ve kokusuyla birleşen bir tatlı düşünün işte muhteşem bir lezzet; portakallı sufle.
10. Kestaneli Sufle
Çikolatalısından sonra en çok tercih edilen sufle çeşididir kestaneli sufle. Kokusu ve tadıyla vazgeçilmez bir kış tatlısıdır
11. Patatesli Sufle
Salatası, yemeği ve kızartmasıyla her yemeğe güzellik katan patates şimdi de suflelere lezzet veriyor
12. Elmalı Sufle
Tatlılara elmanın çok yakıştığı bir gerçektir ancak elmalı sufle elmalı payı unutturacak kadar lezzet sahibi
13. Limonlu Sufle
Ağır bir tatlı olabilen sufleyi içine koyduğumuz malzemeler ile yumuşatmak bizlerin elinde. İşte mis gibi kokan limonlar ile sufle de tam da aranılan hafif ve çok lezzetli bir tatlı haline geliyor.
Sufle Yapımının Püf Noktaları
Dikkat edilmesi gereken ilk nokta mutlaka yumurtaların taze olmasıdır.
Yumurta aklarının iyice çırpılarak kabartılması ve kabı ters çevirdiğinizde akmayacak kıvamda olması gerekir.
Kabartılmış yumurta akının ekleneceği sufle karışımı kesinlikle sıcak olmamalıdır.
Mutlaka fırın önceden belirlenmiş derecede ısıtılmalıdır.
Pişirmek için kullanılan ısıya dayanıklı kaplar, karışımın kabarmasını kolaylaştırmak amacıyla yağlanmalı ve unlanmalıdır.
Fırından sıcak çıkarılan sufle bekletilmeden sıcak bir şekilde servis edilmelidir.
Sufle karışımını içine ilave edilecek yumurta aklarını 1 gün boyunca buzdolabında bekletebilirsiniz.
Karışıma ilave edilecek yumurta aklarının kabartılmadan önce oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir.
Sufleyi Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Sufleyi tatlı ya da tuzlu olarak damak tadınıza göre yapabilirsiniz. Tatlı sufle yapım aşamasında isteğe göre fındık parçaları ya da kuru meyve parçaları eklenebilir. Tuzlu sufleler de ise eriyen peynir çeşitlerinden eklenerek daha lezzetli bir hale getirilebilir.
Sufle Sunumu
Fırından sıcak çıkan sufle üzerine pudra şekeri veya çeşitli soslar serpilerek servis edilebileceği gibi yanına dondurma ya da kaymak konularak da sunulabilir.
Suflenin Faydaları Var mıdır?
İçerisinde kakao bulunduran çikolatalı suflenin az porsiyon tüketildiğinde içerisindeki besinlerin vücuda sağladığı bazı yararlar şu şekildedir:
Kalbin kuvvetlenmesini ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Hazımsızlığı giderir.
Vücutta bulunan toksin maddelerin atılımını hızlandırır.
İştah açar.
Kakao bitkinliği alarak kişinin daha enerjik olmasını sağlar.
İdrar söktürür.
Böbreklerde oluşan iltihapların iyileşmesine yardımcı olur.
Yaşlanmayı yavaşlatır.
Sinir sistemini düzenler.
Sufle Kaç Kalori?
Klasik çikolatalı suflenin kalori değeri; Bu tatlının 100 gramında 360 kcal kalori, aynı zamanda besinin 1 porsiyon yani 110 gramlık miktarında 396 kalori bulunmaktadır.
Sufle Kilo Aldırır mı?
Bilindiği üzere sufle içerisinde çikolata ve şeker bulundurmasından kaynaklı şeker hastalarında kan şekerinin yükselmesine neden olur. Bu sebeple diyet uygulaması esnasında tüketmek uygun değildir. Sufle içerisinde yüksek oranda yağ bulundurduğundan aşırı tüketiminde kilo aldıran bir besin haline gelmektedir.