TBMM'de komisyonda sunum yapan Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Coşkun, Karadeniz'de son dönemde 'viral hemorajik septisem' (VHS) hastalığı nedeniyle balık ölümlerinin arttığını söyledi. Coşkun, "VHS dediğimiz bir hastalık ülkemizin başına bela olmaya başladı. Acil bir çözüm bulunması gerekiyor" dedi. Gazi Üniversitesi'nden öğretim görevlisi Dr. Göktuğ Gül, balıklarda daha çok renk koyulaşması, gözlerde şişme şeklinde kendini gösteren virüsün insan üzerinde etki gösterdiğine dair kanıt olmadığını belirtti.
#BalıkÜlkemiz alabalık yetiştiriciliği konusunda dünyada 2’nci, Avrupa’daysa 1’inci sırada. Hem etli hem de farklı malzemelerle birleşmeye uygun bir tada sahip olması bu balığı şeflerin gözde malzemelerinden biri haline getirmeye de başladı. Yazarımız Ebru Erke alabalığı ve mutfaktaki farklı kullanım alanlarını anlattı...
#BalıkTarım Orman Bakanlığı ve Su Ürünleri Yetiştiricileri Merkez Birliği iş birliği ile başlatılan "Evde hayat, sofrada balık" kampanyası kapsamında, alabalığın kilogramı 18,90 liradan satılıyor.
#Türkiye Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller İhracatçı BirlikleriTrabzon İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı İlker Yıldırım, "Trabzon'da ilave destekler ve yatırımlarla üretim kapasitemizi 5 yıl içinde, yıllık 20 bin tona çıkartmayı hedefliyoruz. Bu da tamamı ihracata giden bir ürünle yaklaşık 100 milyon dolarlık döviz girdisi demektir" açıklamasında bulundu.
#Su ÜrünleriSu Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı İhsan Bozan, Mersin'de 4 bölgede balık çiftliği kurulmasının planlandığını belirterek, "Bu işletmeler balığın yaklaşık yüzde 70'ini ihraç edecekler. Dolayısıyla 150 ile 170 milyon avro arasında ihracat girdisi sağlayacaklar." dedi.
#BalıkTürkiye kültür balıkçılığında, hedef büyütüyor. 1987 yılında Bodrum'da Güllük Körfezi'nde temelleri atılan kültür balıkçılığı, geçen 30 yıllık süreç içerisinde Türkiye'de yıllık balık üretiminin yarısına yakın bölümünü gerçekleştirirken, hem istihdam hem de ihracat rekoru kırdı.
#Güllük Körfeziİzmir'in Çeşme ilçesinde, Çinli turistlerin katılımıyla Eşek Adasında yapılan deniz dibi ve kıyı temizliğinde iki tona yakın atık toplandı. Temizlik çalışmasına Çinli turistler de katıldı. ÇeşmeKaymakamlığı ve Çeşme Belediyesinin desteğiyle, Çeşme LimanBaşkanlığının organizasyonunda gerçekleşen deniz dibi ve kıyıtemizliğine, İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Çeşme Denizciler Derneği, AYSİ Marina, Ulusoy Liman İşletmesi, IC Çeşme Marina, Turmepa Deniz Temiz Derneği İzmir Şubesi, Maskot Turizm, Ege Gemicilik ve Su Altı Hizmetleri ve Grand StarGezi Teknesi temsilcilerinin yanı sıra bazı vatandaşlar ve 4 Çinliturist katıldı. Çeşme sahilinde ve balıkçı barınağında 10 dalgıcın denizdibi temizliği ile başlayan etkinlikte, sahil boyunca deniz dibinitarayan dalgıçlar, çok sayıda atık malzemeyi belediye temizlik görevlilerinin yardımıyla karaya çıkardı.
#İzmir- Su Ürünleri Yetiştiricileri Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Coşkun:- "Türkiye'de 2000 yılında 8 kilogram olan kişi başı su ürünleri tüketimi, geçen yıl 5,5 kilograma kadar düştü"- "Kişi başı su ürünleri tüketiminin dünyada 16 kilogram, Avrupa'da 25 kilogram ve bizim 2023 yılı hedefimizin 16 kilogram olduğu dikkate alınırsa ülkemizde kişi başına düşen su ürünleri tüketimini artırmak için çok ciddi bir çalışma yapmamız ve bu konuda devletimizin destek vermesi gerek"