Güncelleme Tarihi:
Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - SU Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği'nin 5'incisini düzenlediği 'Su Ürünleri Yetiştiriciliği Çalıştayı' Antalya'da yapıldı.
Miracle Resort Hotel'de düzenlenen çalıştay, 3 gün sürdü. Çalıştaya, su ürünleri birlikleri yöneticileri, yetiştirici ve yem-ekipman satışı yapan firma temsilcileri katıldı. Su ürünleri yetiştiriciliğinin ele alındığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı Faruk Coşkun, Türkiye genelinde 2 bin 377 balık çiftliğinde üretim yapıldığını, su ürünleri üretiminin yılda 240 bin tonu aştığını kaydetti. Başkan Coşkun, Türkiye'nin levrek üretiminde dünya lideri, çupra ve alabalık üretiminde de Avrupa 2'ncisi olduğunu söyledi.
AVRUPA'YA TÜRK BALIĞI
Faruk Coşkun, Avrupa ülkelerinin balık ihtiyacının yüzde 30'unun Türkiye tarafından karşılandığını söyledi. Türkiye'de deniz, göl, akarsu ve balık çiftliklerinde su ürünleri üretimi hızla gelişirken bunun birçok sorunu da beraberinde getirdiğine değinen Faruk Coşkun, "Balık yetiştiriciliğinde çevre sorunları da yaşanıyor. Üretim yapılırken sularımız ve çevre kirletilmemeli. Bu konuda bazı tedbirler alınmalı, yaptırımlar uygulanmalı" dedi.
BALIK SAĞLIĞI ÖNEMLİDİR
Balık sağlığının insan sağlığı kadar önemli olduğuna işaret eden Coşkun, üretim ortamının sağlıklı ve hijyenik olması gerektiğini ifade etti. Balıkların kaliteli yemle beslenmesi gerektiğini de anlatan Faruk Coşkun, hastalıkları önlemek için üretim havuzlarında stok yoğunluğunun kontrol altına alınması ve aşı yapılmasının önemine değindi.
KİŞİ BAŞINA 5.5 KİLO BALIK
Türkiye'de yılda kişi başına düşen balık tüketiminin 5.5, Avrupa ülkelerinde ise 25 kilogram olduğuna değinen Faruk Coşkun, KDV oranının tavuk ile kırmızı ette olduğu gibi yüzde 1'e indirilmesini istedi.
FOTOĞRAFLI