Kış aylarında sağlıklı beslenmenin hastalıklara ve depresyona karşı kalkan olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Yıldırım, “Kışın su içmek üşümeyi azaltıyor, vücudun ısı dengesi için kadınlar 10, erkekler ise günde 14 bardak su içmeli, günde 10 adet çiğ fındık bağışıklığı güçlendirir, peynir, kuru fasulye, nohut, elma ve muz ise mutluluk hormonlarını arttırır” dedi.
#Su İçmekKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkYedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme Kanseriİş hayatının yoğunluğu ve gündelik hayatın koşuşturması derken bazı zamanlarda vücudumuza aşırı stres yüklemesi yapabiliyoruz. Kimileri bu stresle başa çıkabilmek için aşırı yemeye yönelirken kimileri de stres altındayken hiçbir şey tüketmiyor. Aslında doğru besinlerle stres seviyesinin kontrol edilmesi mümkün… Peki stresi azaltan bu besinler neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#Kabızlıkİngiltere’de yaşayan 47 yaşındaki Nickie Davies, bir süredir ‘aşırı esneme’ sorunu yaşıyordu. Nickie’nin günlük esneme sayısı başlarda 10 iken zamanla günde 100’e kadar çıktı. Nickie önceleri bu durumun koronavirüsle ilgili olduğunu düşündü ancak semptomlar git gide arttı ve sonunda genç kadına yıkıcı bir hastalık teşhisi kondu. Peki her esneme tehlike işareti mi? Hangi durumlarda endişelenmeliyiz?
#SağlıkFibrinojen vücutta üretilir. Pıhtılaşma süreci için oldukça önemli bir proteindir. Kanın pıhtılaşma süreci için oldukça önemli olan Fibrinojen değeri yüksekliği ve düşüklüğü dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Peki Fibrinojen nedir? Fibrinojen değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere bu konuyu detaylıca açıkladık.
#Fibrinojen NedirKalp krizi göğüs üzerine aniden kendini gösteren bir ağrı ile oluşan bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Kalp krizinde yapılan erken müdahale hayat kurtarmaktadır. Erkeklerde ve kadınlarda görülebilen bir durum olan kalp krizi, erkeklerde kadınlara nazaran daha fazla görülmektedir. Erkeklerde kalp krizine neden olabilecek pek çok faktör bulunur. Kalp damarında bulunan plakların yırtılması, pıhtı oturması gibi durumlar sonucunda kalp damarı tıkanması olasıdır. Bunun sonucu olarak da kalp kası oksijensiz kalmaktadır. Kalp kasındaki bu hücreler sonradan ölür ve kalp krizi süreci başlar. Peki kalp krizi belirtileri ve nedenleri nelerdir ? Erkeklerde kalp krizi risk oranı ve yaş faktörü önemli midir ayrıntıları ile derledik.
#Erkeklerde Kalp KriziHürriyet Lezzetli Hayat yazarımız, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, sağlık haberleri hazırlarken görüşlerine sıklıkla yer verdiğimiz bir isim. “Kilo problemi yaşayan insanlar çoğu zaman kendi kilolarıyla ilgili gerçek bir değerlendirme yapamaz. Kendini ya olduğundan daha kilolu görür ya da olduğundan daha az” diyen Ayça Kaya yeni çıkan kitabı ‘40 Günde Yeni Sen’de sağlıklı beslenme bilincini davranışa dönüştürmeyi sağlayacak 40 maddelik bir liste veriyor.
#KİLO VERMEÇocuklardaki kulak ağrısı mevsim geçişlerinde ve kış aylarında özellikle artmaktadır. Sürekli olarak karşılaşılan kulak ağrılarında kronik bir durum mevcut olabildiği için bu sürecin takip edilmesi de önemlidir. Bu nedenle de yaşanan kulak ağrısının sebebini net olarak bilmek ve tedaviye hızlı bir şekilde başlamak gerekir. Çocuklardaki kulak ağrısı sebeplerini ve ağrının nasıl geçeceğini sizin için detayları ile derledik.
#ÇocukMide yanması, pek çok insanda sık sık karşılaşılan bir mide sorunu olarak görülüyor. Mide asidinin yemek borusuna çıkarak boğaza doğru gitmesi sonucunda meydana gelen ekşime ve yanma şeklinde de kendini gösterir. Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler nelerdir? sizler için derledik.
#Mide Yanmasıİnsanların birçoğunun başına en sık gelen durumlardan birisi hıçkırıktır. Hıçkırık tutan kişi bu durumdan kurtulmak için çözüm aramaya başlamaktadır. Bazen kendiliğinden geçen hıçkırık bazen ise uzun bir süre geçmeyebilir. Hıçkırık neden olur ve tutar? Bebeklerde ve yetişkinlerde hıçkırık neden oluşur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Hamilelikte baş ağrısı sorunu yaşayan anne adayları hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir merak ediyorlar. Hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, çoğunlukla anne adaylarının gebelikteki ilk üç ayında kendini göstermektedir. Bunun nedeni genellikle vücuttaki ani hormonel değişim ve kan hacmindeki artışlar olabilir ve ani baş ağrılarına yol açar. Sık sık ve dinmeyen baş ağrıları ense ve göz ağrılarına kadar ilerleyebiliyor. Peki, hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Keriman Oğuz, hamilelikte görülen baş ağrısı ile ilgili anne adaylarına önemli bilgiler verdi.
#GebeNefesin ya da ağzın kokması, sosyal bir sorun olduğu için de, bazı sağlık problemlerine işaret ettiği için de önemlidir. Bu problemi yaşayan insanlar ne kadar uğraşsalar da üstesinden gelemeyebiliyor. Sarımsak, sucuk ve soğan gibi yiyecekler de ağız kokusune neden olabiliyor. Ayrıca sabahları oluşan ağız kokusunu yanı sıra geniz akıntısı ve ağız kuruluğu da görülebiliyor. Ağız kokusu geçiren bitkisel yiyecekle ve besinlerle evde doğal yollarla çözüm üretmek mümkün. Peki ağız kokusu nasıl geçer? Evde ağız kokusuna ne iyi gelir? İşte ağız kokusunun nedenleri ve ağız kokusunu hemen geçiren öneriler...
#Ağız KokusuVücut için önemli görevleri olan karaciğer, zararlı maddelerin kandan süzülmesi gibi faaliyetleri yerine getiriyor. Fakat, karaciğer sağlığına dikkat edilmediğinde alkol, stres, obezite gibi çeşitli nedenlerle yağlanarak eski etkisini sürdüremeyebiliyor. Peki, karaciğer yağlanması nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Karaciğer yağlanmasını önlemek için nelere dikkat edilmeli? İşte, karaciğer yağlanmasına iyi gelen bitkisel besinler.
#Karaciğer YağlanmasıSivrisinek ya da böcek ısırığıyla özdeşleşen kaşıntı, bazen bir hastalığın da belirtisi olarak ortaya çıkabiliyor. Kaşının altında alerji, egzama, iç organ hastalıkları gibi nedenler gösterilebilir. Kaşıntıya iyi gelen bitkisel çözümler ve doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki kaşıntı nasıl geçer? Evde kaşıntıya ne iyi gelir? Alerjik kaşıntı nasıl geçer? Strese bağlı kaşıntıya ne iyi gelir? Vücutta kaşıntı nasıl geçer? İşte evde kaşıntıyı geçiren bitkisel çözümler ve doğal yollar
#Kaşıntıya Ne İyi GelirMide ağrısı belirli zamanlarda mustarip olduğumuz sorunların başında geliyor. Bu nedenle geceleri, strese bağlı geçmeyen mide ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer, neden olur sorularının yanıtları pek çoğumuz tarafından sıklıkla araştırılıyor. Mide ağrısına sadece fiziksel nedenler değil, stres gibi psikolojik nedenler de sebep olabilmektedir. İş yaşamı ve özel yaşamdaki sorunlar sırta vuran, hatta kıvrandıran mide ve karın ağrılarını tetikleyebilir.
#Mide AğrısıGünümüzde, öksürük nedeni ile hastanenin yolunu tutan çok fazla insan var. Yaşamı olumsuz etkileyen bu rahatsızlık, can sıkıcı olabiliyor. Fakat bu öksürükten kurtulmanın yolları mevcuttur. Öksürük nasıl geçer ve ne iyi gelir gibi detayları derledik.
#ÖksürükCovid-19 süreciyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası olan maske kullanımı; kişinin kendi ağız kokusunu fark etmesini ve çözüm arayışını beraberinde getirdi. Boşanmalarda gerekçe sayılabilecek kadar ciddi bir sorun olan ağız kokusu, iş yaşamında da özellikle konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
#Diş SağlığıHamilelik süresince uyku ve yorgunluk problemi yaşayan anne adaylarına çözüm önerilerinde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Nur Betül Tekiner, "Anne adayları gebeliğin özellikle son üç ayında uykusuzluk ve yorgunluktan şikayetçi. Sorunun temelindeki 7 probleme karşı önlem alarak hem gebeliği kolay geçirmek hem de depresyon ve gerginlik riskini bertaraf etmek mümkün" dedi.
#HamilelikHamilelik süresince uyku ve yorgunluk problemi yaşayan anne adaylarına çözüm önerilerinde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Nur Betül Tekiner, “Anne adayları gebeliğin özellikle son üç ayında uykusuzluk ve yorgunluktan şikayetçi. Sorunun temelindeki 7 probleme karşı önlem alarak hem gebeliği kolay geçirmek hem de depresyon ve gerginlik riskini bertaraf etmek mümkün” dedi.
#Op. Dr. Nur Betül TekinerKoronavirüs enfeksiyonu nedeniyle evde kaldığımız ve hareketsiz yaşam sürdüğümüz bu dönemde değişen beslenme alışkanlıkları ve yetersiz sıvı pek çok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de dayanılmaz ağrı ile belirti veren böbrek taşı… Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Levend Özkan, böbrek taşı oluşumunu engellemek için önerilerde bulundu.
#Böbrek TaşıBugün Dünya Diyabet Günü. Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen kronik bir metabolizma bozukluğu bu. Günümüzde bu hastalıktan mustarip çok insan var. 14 Kasım, 1922’de insülini bularak milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig’in doğum yıldönümü anısına Dünya Diyabet Günü olarak kabul edildi. Biz de bugün vesilesiyle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Demet Özgil Yetkin’le diyabeti konuştuk.
#Gazetehaberleri