TEKRARLAYAN streslerin sağlığımızın en büyük düşmanlarından biri olduğu kesin. “Yeni hayat”ın özellikle şehirlerde yaşayanlar ve çalışanlar için stresi azaltmayı son derece güç bir süreç haline getirdiği de tartışılmaz. Bu nedenle hepimizin stresi azaltmaya değil, onu daha akıllıca yönetmeye çalışmamızda fayda var. Bunu yapmazsak, her geçen gün biraz daha “stres yorgunu” olmamız kaçınılmaz... Akapunktur uzmanı Dr. Tayfur Yağcı, stresi yenmek ve olumsuz etkilerini önlemek için yapılacak en akıllı şeyin “seyahat terapisi” olduğunu belirtiyor. Gezmenin, yeni yerler görmenin, keşfetmenin bir kişinin ruhuna ve bedenine yapabileceği en iyi terapi yöntemi olduğunu ifade eden Yağcı, şunları anlattı:
#1Üniversite giriş sınavlarına 1 hafta kaldı. Yaklaşık 1,5 yıldır tüm dünyayı etkileyen pandemi süreci, gençlerin sınav motivasyonlarını da çok etkiledi. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu süreçte sınav kaygısıyla başa çıkma konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.
#Sınav“Stresten uzak durun!”… “Aşırı stres hastalıklara davetiye çıkarıyor!”… Uzmanların sıklıkla altını çizdiği gibi stresi yönetmeyi öğrenmek şart! Zira iyi yönetilebildiğinde bizi harekete geçirme, motive etme hatta tehlikelere karşı tetikte tutma gibi birçok faydası olan stres, kontrol edilemediğinde ve aşırı hissedildiğinde, ona ‘yenik’ düşüldüğünde ise sağlığı tehdit ediyor! Uzman Psikolog Simru Kavak, stresi yönetmenin 9 yolunu anlattı.
#Stres2,5 aydır Antalya’da çalışan şampiyon bir boksörümüz var... Avni Yıldırım... Gidip kampını ziyaret ettim: Mike Tyson’ı deviren Lennox Lewis’in eski hocası ‘işkence yapar gibi’ ağır çalıştırıyor. Ve Avni Yıldırım 23 Şubat’ta Minneapolis’te daha önce Muhammed Ali’nin Mike Tyson’ın taktığı altın kemeri kazanmak için ringe çıkacak. Kazanırsa profesyonel boksun Şampiyonlar Ligi’ne yükselecek. Tek eksiği bugüne kadar kimseden göremediği manevi destek...
#Avni YıldırımKan grubuna göre beslenme şekli natüropat Peter J. D'Adamo tarafından bulunmuştur. Bu beslenme prensibinde yediğimiz yemeğin kan tipimize göre kimyasal olarak tepki gösterdiği belirtiliyor. Eğer kan grubumuza uygun bir beslenme şeklini uygularsak, vücudumuzun yemeği daha verimli bir şekilde hazmedeceği söyleniyor. Bu diyeti uygulayanların kilo vereceği, daha fazla enerjisinin olacağı ve hastalıklardan korunmanın kolaylaşacağı iddia ediliyor.
#DiyetKalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr Halit Yerebakan, modern tıp hekimlerinin yaptığı en iyi şeyin insan ömrünü uzatmak olduğunu belirtirken, hayatımızın merkezinde yer alan stres ve sağlıksız beslenme ile tüm kazanımlarımızı kaybetmekle karşı karşıya olduğumuza dikkat çekti. Dr. Yerebakan, “Çocuklarımıza böyle sağlıksız bakmaya devam edersek, torunlarımız bizden daha az yaşayacak,” dedi.
#BursaDoktorların bile artık sıklıkla strese bağladığı hastalıklarla yaşıyoruz. Neden? Çünkü stres artık hem dert ortağımız hem de baş belamız. Strese kapılmak için fazla bir sebebe ihtiyacımız yok. İşe yetişmek, rapor tamamlamak, randevuya geç kalmamak için koşuşturmak gibi daha nice stres her gün bizimle aynı havayı soluyor, hatta bedenimizde bizimle beraber yaşıyor.
#Stres Önleyici EgzersizlerModern çağın hastalığı olarak bilinen stres hayatımızı zorlaştıran unsurlar arasına yer alır. Kimileri stresi yenmek için ilaç kullansa da ilaç kullanmadan da kurtulmak mümkün. Bunların başında düzenli ve sağlıklı beslenmek geliyor. Günlük hayatta yaşantımızın içinde vücudun strese karşı dayanıklı olabilmesi için anahtar bazı besinler rol oynar.
#StresÇoğu insanın antidepresan kelimesini duyduğunda ilk aklına gelen ilaçlardır. Ancak ilaç kullanmadan stresi yenmek mümkün. Medipol Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sanem Avcı depresyondan çıkaran antidepresan besinleri anlattı. Avcı, serotonin yeterli olduğunda; moralin yüksek olduğunu, rahat uyku uyuduğumuzu, iştahımız azaldığını, ruh sağlığımızn düzeldiğini ve enerjinin arttığını belirtiyor. İşte doğal antidepresanlar:
Strese verdikleri tepkiler dikkate alındığında bana göre iki farklı insan tipi var: Teflonlar ve süngerler! Teflonların stresle ilişkileri tıpkı teflon tavalar gibidir. Stres onlara yapışıp kalmıyor, nüfuz edemiyor. Süngerler ise tam tersi, stresi adeta içlerine çekip emiyor, iliklerine kadar hissediyor.