Geçen hafta bir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında Türkiye’den öne çıkanları paylaşmıştım. Bu hafta da yurtdışı seyahatlerimde deneyimlediğim ve unutamadığım tatları paylaşmak istiyorum. Tıpkı geçen haftaki gibi sıralamam 1’den 10’a değil, hepsi eşit…
#Gastronomi17 yıl sonra İzmir’de sahne alan ünlü şarkıcı Mahsun Kırmızıgül, konser için geldiği İzmir’de The Etçi Steak House lezzetlerini beğendi. Kırmızıgül, Güzelbahçe sahilinde yer alan restoranda hem yemek yedi hem de dünya kupası maçlarını takip etti.
#1İstanbul’un tarihi lokantaları ve tarihi lezzetleri saymakla bitmez. Özellikle bir çok eski ilçede birden fazla nam salmış, bir çok İstanbullunun hayatına dokunmuş lezzet durakları vardır. Hemen hemen hepsinin müdavimlerindenim. Üşenmem canım istedikçe giderim, ilk günkü lezzeti aldığım yerlere uğrar yemeğimi yerim. Hatta 2013’te tadı damağımda kalan “köfte” krizim geldiğinde Cevabi yemek için Saraybosna’ya gitmişliğim de vardır. Merak etmeyin, sizi o kadar uzağa göndermeyeceğim. En az onun kadar lezzetli bir başka yerden, Tarihi Ahmet Usta Merkez Efendi Köftecisi bahsedeceğim... Tam 60 yıllık mazisi olan rahmetli Ahmet Usta’nın kurduğu bir mekan. Günümüzde bu mekanı, hem esnaflığını, hem insanlığını, güler yüzünü sevdiğim Bülent İlçi Usta işletiyor. Gelin babadan oğula kalan köfte aşkının hikayesini meşhur köfteci Bülent Usta’dan dinleyelim.
#KöfteKültürümüzün vazgeçilmezidir döner. Acıktığımızda bir çoğumuzun ilk aklına gelenidir. Eskiden köşe başı büfelerde ayak üstü yenilen bir lezzetti. Şimdilerde ise müşteriler kaliteli, lüks restoranlara gidip dönerini yiyor. Aslında bildiğiniz steak house modeli. Steak house’da bifteği, antrikodu, kobeyi yemiyor musunuz? Döner restoranlarında da ince doğranmış saf et önünüze geliyor. Közde de pişti mi, tadına doyum olmuyor. Yaklaşık 160 sene evvel, dönerin Bursa’dan çıktığı düşünülüyor. Bursa’da İskender Bey, o zamanlar farklı bir şey üretmek için ocağın başına geçmiş ve kemiksiz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirmesi ile ortaya çıkmış. Bir başka tevatüre göre ise dönerin ana vatanı Kastamonu’ymuş. Keşfeden kişi ise Aşçı Hamdi Usta’ymış. Yemedim ama Kastamonu’da dönerin efsaneymiş. Bakmayın siz dönerin yatay kesildiğine, o zamanlar bildiğiniz kebap gibi pişiriliyormuş. Neyse ben döneri kimin, ne zaman, nerede ortaya çıkardığıyla ilgilenmiyorum, ben lezzetli dönerin peşindeyim. Mesela Tarihi Demirci Döner...
#DönerAlkolsüz steak house konseptiyle geçtiğimiz yıl İngiltere’de “En İyi Alkolsüz Steak House Restoran” ödülünü alan ve 6 ülkede hizmet veren Etçi Mehmet’in kurucularından Mehmet Dağ, Bahçelievler’den uluslararası arenaya ulaşan başarı hikayesini Hürriyet’e anlattı. “Bir Türk markası olarak pandemiye rağmen büyümeye ve ülkemizi yurt dışında gururla temsil etmeye devam ediyoruz” diyen Dağ, yıl başına kadar 2 ülkede daha hizmet vereceklerini söyledi: “2022 olmadan önce Fas Kazablanka’da ardından Katar’dayız...”
#Alkolsüz Steak HouseGüneşin ufuktaki bulutları portakal rengine dönüştürdüğü olağanüstü bir günbatımında doğasına, mavi yolculukta eşsiz koyları ve berrak suyuyla denizine sevdalanmamak mümkün değil… Kısa bir tatilde gezerek bitiremeyeceğiniz, bir kere yolunuz düşünce de vazgeçemeyeceğiniz bir cennet Fethiye.
#FethiyeHafta başında her gidişimde farklı bir heyecan duyduğum, tat aldığım Gaziantep’teydim. Sofra, mutfak, dekorasyon ve ev tekstili alanında Türkiye’nin önde gelen markalarından Karaca, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katkılarıyla şekillenen bir projeye imza attı. Kentin simgesi Zeugma’nın mozaik desenlerini ürünlerine taşıdı. Tasarımların tanıtımı projeye ilham veren Zeugma Mozaik Müzesi’nde yapıldı.
#Müge AkgünSalgın bizi favori sokak lezzetlerimizden de kopardı. Birçok insan hijyen kaygısıyla bu yemeklerden uzak duruyor. Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en popüler 10 sokak yemeğini sıralayınca bu lezzetlerin evde hazırlanıp hazırlanamayacağını merak ettik. Ünlü şeflerin ve restoranların kapılarını çaldık. Tarifler derledik...
#GazetehaberleriKoronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararlardan etkilenenlerin başında restoran ve kafeler geliyor. Kiminin satışları düştü, kimi ise sınırlamalar bitene kadar tamamen kepenk indirdi. Virüs nedeniyle dışarıya çıkamayan, evden çalışmaya başlayanlar sayesinde ise paket yemek servisi satışları 5 kat arttı. Kuryeler neredeyse siparişlere yetişemez duruma geldi. Bu durum en çok fast food satış yapan mekanlara yaradı. İşte size bu dönemde denemeniz gereken 4 burgerci…
#Burger Nerede YenirBİRÇOK isim gibi o da büyük şehir hayatına biraz ara vermek adına Bodrum’un yolunu tutmuş. Ama gökyüzünün mavisini, grisini, güneşin şahlanarak yükselişini, yapayalnız batışını vs. görebilmek için Bodrumlu olmuş. 1994’ten beri Bodrum’da yaşayan, Türk edebiyatının önemli şairlerinden Özdemir Asaf’ın kızı Seda Arun’a, kitaplarından pandemi döneminde yaşadıklarına, favori mekanlarından hafta sonu planlarına kadar beş soruya yanıt aradık.
#İzmirPandemi sırasındaki üç iç hat uçuşumdan sonra bu kez de Londra’ya uçtum. Çevremdekiler ‘Deli misin risk alınır mı?’ falan diyorlardı. Ama baktım ki bütün tedbirler alınmış, sorunun sorumluluğu da bana kalmış. Maskemi taktım, sosyal mesafeyi her şartta uyguladım. Londra uçuşundan önce ‘UK Visas & Immigration‘ sitesindeki zorunlu sağlık formunu doldurdum. Girişte barkodu okudular, sonra kendimi Oxford’da buldum. Bazı ülkelerde koronavirüs salgını artınca uçuşlar kesiliyor ancak yukarıda korkulacak bir şey yok. Galiba yan yana otursak da tedbirli olunduğunda uzaklara gitmek hiç de huzursuz olunacak bir durum değil.
#YAZARQueenstown, Güney Adası’nda, ülkenin üçüncü büyük gölünün kıyısında. Dünyanın ilk ticari bungee-jumping istasyonu 1988’de Kawarau Nehri’ne inşa edilmişti. Buradaki dört kayak merkezi haziran ayından eylüle, kayakçıların akınına uğruyor. Yılın geri kalanında Aspiring Dağı Ulusal Parkı’na gelenler buradan geçiyor. Fiordland Ulusal Parkı da batısında. Aspiring Parkı’nda Routeburn, Greenstone ve Caples gibi ünlü yürüyüş parkurları var. Mart ayında sonbahar başlarken kalabalıklar çekiliyor. Sıcaklık da bu dönemde açıkhava etkinlikleri açısından uygun hale geliyor.
#SeyahatSt. Petersburg, eski adıyla Leningrad, öyle güzel, öyle görkemli bir şehir ki her sokağında sanat edebiyat ve tarih sunuyor. Puşkin ve Dostoyevski’nin memleketinden başka bir şey beklenemezdi. Puşkin, Gogol, Çaykovski ve Dostoyevski gibi birçok ünlü yazar, besteci ya bu şehirde yaşamış ya da bu şehirde önemli anıları geçmiş. Dostoyevski’nin Suç ve Cezası, Gogol’un Palto’su, Andrei Bely’in Petersburg’u... Okuduğum bu romanlardan tanıdığım ve zihnimde defalarca canlandırdığım St. Petersburg’a yolum kış mevsiminde düştü. Bu sefer roman kahramanlarının peşinde hayali değil, canlı canlı gezdim şehri. İşte size St. Petersburg gezi rehberi…
#Petersburg GezisiMasterChef Orhan, yarışmanın son aşamalarına doğru birçok izleyicinin dikkatini çekti. Ekran başında yer alan izleyiciler, MasterChef Orhan kimdir ve kaç yaşında sorularına yanıt aradı. Peki, MasterChef olabilmek için mücadele eden isimler arasında yer alan MasterChef Orhan kimdir ve nereli? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Masterchef Orhan