ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye Tech Visa programı ile Türkiye’de start-up girişimi kurmak isteyen yabancılara, hızlandırılmış çalışma izni süreci sunacaklarını, ilk başvuruda üç yıla kadar çalışma izni düzenleyeceklerini belirtti.
#Vedat IşıkhanSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımlarıyla, teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yeteneklerle yenilikçi iş modelleri ve teknolojiye dayalı çalışmaları olan teknogirişimlerin ülkeye çekilmesi amacını taşıyan “Türkiye Tech Visa Programı” tanıtıldı.
#Mehmet Fatih KacırTeknoloji firmaları büyük rekabet içerisinde fark yaratabilmek adına çok sayıda deneme yapıyor. Bu denemelerin bir parçası olarak şu an sanat eseri gibi görünen çok sayıda teknolojik ürün bulunuyor. Öyle ki artık çerçevesini evdeki mobilyalara göre değiştirebileceğiniz, kapalıyken modern bir sanat eserine dönüşen televizyonlar bile var. Aynı şekilde hoparlörlerden buzdolabına birçok teknolojik ürün artık sanat eseri gibi tasarlanıyor.
#TeknolojiCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, yapay zeka uzmanı sayısını artıracaklarını belirterek, "2025 yılı için 50 bin istihdam hedefi koyduk, 10 bin de lisans üstü mezunu yetiştireceğiz." dedi.
#Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha KoçUludağ Ekonomi Zirvesi’nde başarı hikayesini anlatan Chobani kurucusu ve CEO’su Hamdi Ulukaya’nın oturumuna Twitter yasağına yaptığı gönderme damgasını vurdu. Ulukaya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Chobani’yi Twitter’dan tebrik ettiğini hatırlatarak “İnşallah daha çok tweet atar” dedi. Bunun üzerine salon kahkahalara boğuldu.
Berlin’de düzenlenen ‘Start-up Zirvesi’nde, büyük şirketler genç ve yenilikçi firmalara 2030 yılına kadar 12 milyar Euro yatırım yapma taahhüdünde bulundu. Bu yatırımlar, özel risk sermayesini harekete geçirerek Alman start-up ekosistemini güçlendirmeyi hedefliyor. Uzmanlar, bu miktarın ihtiyaç duyulan sermayenin sadece bir kısmını karşılayacağını belirtiyor.
#AlmanyaHer ölçekte işletme için öncelikli gündem dijital dönüşüm oldu. Tabi bu süreçte yazılım ihtiyacı da kritik önemde. KOBİ’lerin hızlı ve uygun maliyetli yazılım ihtiyacını gören yerli girişim Xpoda, ‘kodsuz yazılımla’ dijital dönüşümü hızlandırıyor. Kendi girişimini kurmak isteyen start-up’lar da fikirlerini hızla yazılıma çevirip piyasaya sunabiliyor.
#KOBİSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırYozgat’ın bir köyünde bilgisayarı bile yokken tanıştı yazılımla. 22 yaşında teknoloji alanında pek çok projeye imza atan Elif Ada Güneş, kız çocuklarını bilim ve teknolojiyle tanıştırmak için köy köy dolaştı. Şimdilerde kendi projesi için yatırım turunda olan Güneş ile yaptıklarını ve yapacaklarını konuştuk.
#TÜBİTAKSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teknoparklarda bulunan teknoloji girişimlerinin 100 binin üzerinde istihdam sağladığını belirterek, "Teknoparklarımızdaki işletmelerimizin ihracatı, 10 milyar dolara ulaştı" dedi.
#Bakan KacırBankacılık sektörü, artık tek kanaldan tüm hesaplarınızı yönetmenizi sağlayabilir, yapay zekâ ile konuşarak yeni finansal çözümlerden yararlanmanıza imkân tanıyabilir, saniyeler içerisinde kredi başvurunuzu sonuçlandırmanıza rehberlik edebilir, saatinizle ödeme yapmanıza ve hatta kahvenizi demlemenize bile yardımcı olabilir. Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce ile bankacılığın geldiği noktayı, sektördeki trendleri ve yenilikleri konuştuk.
#AkbankNew York Borsası’nda hisseleri doğrudan işlem gören ilk Türk şirketi olması onuruna Martı’nın kurucusu ve CEO’su Oğuz Alper Öktem yönetim ekibiyle birlikte dünyanın en büyük borsasının açılış gongunu çalmak üzere 13 Temmuz 2023 Perşembe günü TSİ 16.30’da balkonda olacak!
#Sponsorlu İçerikSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Togg’un, AB mevzuatıyla uyumlu tüm testlerden başarıyla geçtiğini belirterek, “Hatta elektrikli araçların en önemli testi olan, ‘Elektrikli Araç Güvenlik Testi’nden tek seferde geçti. Öyle ki Türkiye’de ilk defa bir binek otomobil, ‘Araç Tip Onay Belgesi’ almaya hak kazandı” diye konuştu.
#Mustafa Varank6 Şubat’tan itibaren nasıl tüm Türkiye’nin gündemi tek bir konuya odaklandıysa, İTÜ’nün girişimcilerinin de tek odağı deprem haline geldi. İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, yaşanan deprem afeti sonrasında İTÜ Çekirdek’li girişimciler tarafından geliştirilen 40 deprem çözümü bulunduğunu söyledi.
#İTÜ Arı TeknokentDünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2023, geniş katılımlı Türk girişimlerin inovatif ürünlerine ev sahipliği yaptı. ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen fuar, Türk girşimcilerin gövde gösterisine sahne oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle fuara katılan 52 teknoloji tabanlı girişim, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların büyük ilgisini gördü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fuarda akıllı tarım uygulamalarından elektronik atık yönetimi sistemlerine kadar pek çok alandaki fikirlerin inovatif girişimlere dönüştüğü ürünleri inceledi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankDünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2023, geniş katılımlı Türk girişimlerin inovatif ürünlerine ev sahipliği yaptı. ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen fuar, Türk girşimcilerin gövde gösterisine sahne oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle fuara katılan 52 teknoloji tabanlı girişim, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların büyük ilgisini gördü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fuarda akıllı tarım uygulamalarından elektronik atık yönetimi sistemlerine kadar pek çok alandaki fikirlerin inovatif girişimlere dönüştüğü ürünleri inceledi.
#CESABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES Fuarı’na katılan 53 adet Türk teknoloji girişimcisi, robotik teknolojilerden, disleksi, otizm veya alzheimer olan kişilerin bilişsel performanslarını artıran telefon yazılımına kadar teknoloji odaklı ürünlerini tüm dünyaya tanıtıyor.
#Las VegasGenellikle bir makinenin bilişsel işlevleri (algılama, öğrenme, muhakeme etme, problem çözme, bağlamsal anlam çıkarma ve tahminler yapma gibi) insanlar kadar veya insanlardan daha iyi gerçekleştirme yeteneği olarak tanımlanan yapay zeka (artificial intelligence - AI), yaşama, çalışma ve sosyalleşme şeklimizi temelden değiştiriyor.
#TeknolojiTeknoloji insanı bilmediği bir ihtiyaç veya problemle tanıştırıp sonrasında çözüm ve satın alınabilecek hizmetler sıralamakta usta. Sürücüsüz otomobiller buna iyi bir örnek... Ancak henüz bunları coşkuyla bekleyen, “Ah bir gelse” diyen kimseyle karşılaşmadım. Günün birinde kullanılacaklar fakat o dünya henüz bu dünya değil.
#Umut Fırat EroğluModa endüstrisi son on yılda büyük ölçüde değişti. Bu değişim sektörün tasarım ve üretim yöntemlerinden tutun da dağıtım ve tüketimine kadar her sürecinde etkisini gösterdi. Markalar tarafında bir yandan “Moda sektöründe fijital defile trendi”, “Moda 4.0, Paris Haute Couture Haftası ve Teknoloji”, “Metaverse Moda Haftası” yazılarımda bahsettiğim uygulamalar hayata geçerken diğer yandan da işler daha ileri boyutlara taşınmaya devam ediyor.
#EcehanSon dönemlerde sürdürülebilirlik oldukça gündemde. Konu çok popüler... İş dünyasında, basında, iklim krizine duyarlılığı gösteren, sürdürülebilirlik odaklı paylaşımlar büyük yer tutuyor. Büyük firmalar, bu alandaki çalışmalarını duyurma yarışına girmeye başladı; sürekli kon-feranslar düzenleniyor, firmalarımız ve sektör öncüleri o kadar başarılı ki pek çok ödül dağıtılıyor!.. Ancak, sürdürülebilirlik, daha önce inovasyonda ya da dijital dönüşümde gözlemlediğimiz popülist yakla-şımın aksine, gerçek anlamda özümsenmesi gereken, samimiyet gerektiren ve iş birliği ihtiyacı olan oldukça hayati bir konu; sadece “bir trend değil”… Sürdürülebilirliğe öncelik vermezsek ve bu doğrultuda samimi stratejiler ortaya koymazsak, yakında alışkın olduğumuz şe-kilde hayatımızı devam ettirecek bir dünyamız, dolayısı ile “show yapacak” bir iş alanımız olmayacak. Öte yandan, sürdürülebilirliği işlerinin temeli olarak benimseyen şirketler ve kurumla gerçekten fark yaratanlar olacak…
#HürriyetRe-Pie Portföy, 2015 yılında kurulan ve 100’ün üzerinde kliniği ve dijital altyapısı ile ABD’de sağlık sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alan Türk girişimi Carbon Health’in yatırımcıları arasına dahil oldu. Re-Pie Portföy, bu yatırımını start-up olarak sağlık alanına getirdiği yeniliklerle dikkat çeken Inofab Health şirketindeki 7,5 milyon dolarlık hisselerini Carbon Health hisseleri ile swap ederek gerçekleştirdi.
#Unicorn