Dünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Savunma Sanayii Yapay Zeka Zirvesi’ne katıldı. YÖK Başkanı Özvar, zirvede yaptığı konuşmada, “Avrupa ülkeleri arasında son 10 yılda lisans mezunu sayısındaki artış oranında yüzde 118’le ikinci sıradayız. Doktora mezun sayısındaki artış oranı bakımından ise açık ara birinciyiz” dedi.
#YÖKTakvimler 29 Ekim 1969 tarihini gösterirken aralarında 560 kilometre mesafe bulunan iki bilim insanı bilgisayarları birbirine bağlayıp yazışmaya başladı. Ancak daha iki harf girilmişti ki sistem çöktü. Aslında dünyayı her anlamda değiştirecek bir an yaşanıyordu ancak bilim insanları bunun farkında değildi. O geceyi 55 yıl sonra yaşayanlar anlattı.
#ARPANETHenüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor. İşte yaşananların perde arkası ve acılı annenin açtığı davanın ayrıntıları...
#Yapay ZekaCağaloğlu Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlhan Emre Çolakgil, yapay zeka dil modellerinin Türkçe dilinde sakıncalı ve tehlikeli cevaplar vermesinin önüne geçecek ‘Piskevit’ isimli bir sistem geliştirdi. Çolakgil, geliştirdiği sistem ile 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te Türkiye üçüncüsü oldu.Cağaloğlu Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlhan Emre Çolakgil, yapay zeka dil modellerinin Türkçe dilinde sakıncalı ve tehlikeli cevaplar vermesinin önüne geçecek ‘Piskevit’ isimli bir sistem geliştirdi. Çolakgil, geliştirdiği sistem ile 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te Türkiye üçüncüsü oldu.
#İlhan Emre ÇolakgilTürkiye’nin Einstein’larını bulmak için yerli zekâ testi geliştirildi. Türk Ulusal Zekâ Ölçeği (TUZÖ) adı verilen bu test, 3-22 yaşta zihinsel beceri ve yetenekleri belirleyecek. Önümüzdeki günlerde açıklanacak yerli ve milli zekâ testi, ön çalışmalar kapsamında binlerce öğrenci üzerinde denendi.
#Zeka TestiStanford Sağlık Hizmetleri Müdürü Fred Hizal ve ekibi, Türkiye’de 3 bin öğrenciyle bir araya geldi. Hizal, “Türk öğrenciler robotlar, hastane projeleri, çizimler gösterdiler. Çılgın projeler yapıyorlar. ABD’de lise projelerine baktığımızda bu kadar nitelikli olmadığını görüyoruz” dedi.
#StanfordYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Stanford Üniversitesi tarafından yayınlanan 2024 Yapay Zekâ İndeksi Raporu’na göre; bilişim, bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyindeki mezun sayıları bakımından sıralamalarda üçüncü ülke olduk” dedi.
#Prof. Dr. Erol ÖzvarDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2025’in en iyi üniversitelerini açıkladı. 2 binden fazla kurumun sıralandığı listede Türkiye 91 üniversite ile temsil edilerek, rekor kırdı. İlk 1000’e 12 Türk üniversitesi girdi. ODTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri de ilk 500’deki yerlerini korudu.
#THE 2025Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), ‘İşletme Yüksek Lisans Programlarında En İyi Üniversiteler 2025’ sıralamasını yayınladı. Buna göre ‘pazarlama yüksek lisansı alanında Sabancı Üniversitesi 91-100 bandında yer aldı. Ayrıca işletme analitiği yüksek lisans programları listesinde de 101-110 bandında temsil edildi.
#Quacquarelli SymondsElsevier ve Stanford Üniversitesinin her yıl gerçekleştirdiği dünyanın en etkili bilim insanları listesi açıklandı. Çukurova Üniversitesi listede, “Kariyer Boyu Etki” kategorisinde 23, “Yıllık Etki” kategorisinde ise 16 akademisyeniyle yer aldı.
#Çukurova ÜniversitesiSosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız BandıUyurken ağızdan değil burundan nefes almanın daha sağlıklı olduğu, derin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, daha az horlamaya yardımcı olduğuna inanıldığı için pek çok insan uyurken ağız bandı kullanıyor. Sosyal medyada da oldukça popüler olan bu uygulamayı Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon da deneyeceğini açıklayınca tekrar gündeme geldi. Peki bu uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bu şekilde uyumak riskli mi? Uzmanlar ne diyor?
#Ağız BandıSağlık sektörünün önde gelen isimleri, “Yaşlanan Türkiye’ye yeni sağlık liderleri lazım” diyerek SAGEL platformunu kurdu. Sağlıkta geleceğin liderlerini yetiştirmeyi hedefleyen platformun ilk mezunları sektörde önemli pozisyonlarda konumlandı. Bu yıl 10 aday kabul edeceklerini belirten Volitan Global Başkanı Ufuk Eren, “30-45 yaş arası yetenekleri seçiyoruz, bir yıl boyunca çeşitli eğitimlerden burslu olarak geçiriyoruz. Önümüzdeki dönem Stanford gibi üniversitelerle anlaşmamız olacak” diye konuştu.
#SAGELNarin’in ölümü tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Cenaze törenini gözüm yaşlı izledim. Gazeteci olarak bu ve benzeri olayları defalarca izledim, haber olarak verdim. Her seferinde “bu son olsun” dedik ama olmadı; bizleri üzen olaylar devam etti, en son Narin’imizi kara toprağa verdik. İnsanlığımız, vicdanımız sorgulanıyor.
#1İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) AUV Takımı’nın geliştirdiği otonom sualtı robotu ‘Taluy’, suyun 300 metre altına inerek doğalgaz, enkaz ya da mayın arayıp, arama kurtarma çalışması yapabiliyor. Takım, geliştirdiği bu robotla ABD’de düzenlenen yarışmadan ödülle döndü.
#TaluyAylardır evliliklerinin yolunda gitmediği ve ayrılacakları konuşuluyordu. Hatta kimileri ünlü çiftin zaten çoktan yollarını ayırdığını ancak bunu basından sakladığını iddia etti. Çok geçmeden bunun gerçek olduğu, aşkları ve evlilikleri bir peri masalı gibi anlatılan “Bennfier” çiftinin evliliklerinin bittiği anlaşıldı.
#Ben AffleckBoğaziçi Üniversitesi’nden bölüm ikincisi olarak mezun olan Eyyüp Taşçı, Massachusetts Institute of Technology (MIT), University of California (UCLA) ve California Institute of Technology (CALTECH) gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden doktora eğitimi için tam burslu kabul aldı.
#EYYÜP TaşçıALDIĞIMIZ her yaş farklı nedenlerle fiziksel ya da ruhsal yaşlanmayı hızlandırabilen bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler beden ve ruhu farklı dozlarda etkiliyor. Bununla birlikte belirli yaş dönemeçlerinde yaşlanma süratinin beklenilenden daha hızlı bir sürece girebileceğini de biliniyor.
#KolajenAlınan yeni kararla 13 üniversiteye rektör ataması yapıldı. ODTÜ’de Prof. Dr. Verşan Kök’ün yerine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil getirildi. İTÜ’de rektörlük görevini TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal devraldı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise yeniden atandı.
#Rektör