Srebrenitsa Katliamı nedir, ne zaman gerçekleşti soruları araştırılıyor. Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımı, aradan 25 yıl geçmesine rağmen hala kanayan bir yara olmaya devam ediyor. Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa şehrinin 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerleri tarafından ele geçirilmesinin akabinde başlayan kanlı soykırım, sadece kurban yakınlarının değil, tüm Boşnak milletinin de en derin yarası olarak kabul ediliyor.
#Srebrenitsa KatliamıSrebrenitsa Katliamı, Bosna Savaşı sırasında Bosna-Hersek'in doğusundaki Srebrenica kasabasında gerçekleşen ve II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük toplu katliam olarak bilinen trajik bir olaydır. Üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen hala büyük acı ile anılan Srebrenitsa Katliamı tarihçesi de bir kez daha gündeme geldi. Katliamda 8 binden fazla Boşnak hayatını kaybetti. Peki, Srebrenitsa Katliamı nedir, ne zaman ve nerede oldu?
#Srebrenitsa KatliamıAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde (IUS) düzenlenen Siber Suçlarla Mücadele Uluslararası Çalıştayı'nda konuştu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Biz Türkiye olarak Gazze'deki mazlumların yanında olmaya devam edeceğiz. Diplomatik yollarla da çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bölgede kadınların, çocukların, sivillerin öldürülmesinin önüne geçilmesi gerekiyor" dedi.
#Adalet BakanıAK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MKYK toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösteren Çelik, "Srebrenitsa'daki gibi soykırımla karşı karşıyayız. Gazze'nin boşaltılması demek Filistin davasının ortadan kaldırılması demektir. Türkiye buna izin vermez." dedi.
#Ömer ÇelikAK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MKYK toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösteren Çelik, "Srebrenitsa'daki gibi soykırımla karşı karşıyayız. Gazze'nin boşaltılması demek Filistin davasının ortadan kaldırılması demektir. Türkiye buna izin vermez." dedi.
#AK PartiKazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı’nın 10’uncu Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Netanyahu’nun kendisi için muhatap alınabilir biri olmadığını söyleyen Erdoğan, “Onu sildik attık. Ama diplomaside bağları da tamamen koparmak olmaz. Dışişleri ile MİT, İsrail, Filistin ve Hamas’la görüşüyor” dedi ve özetle şu mesajları verdi:
#İsrailCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili, "Riyad’da biz ateşkes için hem yükleneceğiz hem de bu ateşkeste usul itibarıyla neler olması lazım, esasta neler olması lazım onun ön çalışmalarını yapacağız. Zirvede bu usul-esas konusunda sunumlarımızı yapacağız ve buna göre inşallah ateşkes için şartları zorlayacağız. Burada tabii özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin duruşu çok önemli" dedi. İsrail'in çok yanlış bir adım attığını vurgulayan Erdoğan, "Bu adımla aslında kendi geleceğini kararttı, diyebilirim. Bu sadece İsrail'i değil, İsrail'in dışındaki uzantılarını da rahatsız eden bir durum. Onun için yapılması gereken buradan geri adım atması ve bu işin durmasıdır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Netanyahu hiçbir şekilde bizim için muhatap alınabilir biri değil artık. Onu sildik attık. Bu konudaki kararı İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde yapacağımız görüşmelerle vereceğim" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTBMM Başkanı Kurtulmuş, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, içinde bulunan üniversitenin kuruluş günlerini, hatta kuruluşundan önceki günlerini hatırlayan birisi olarak 20 yılda ne kadar büyük mesafe alındığını ne kadar verimli sonuç elde edildiğini görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.
#Numan KurtulmuşCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Srebrenitsa Katliamı'nın yirmi sekizinci yılı nedeniyle mesaj paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Srebrenitsa Katliamı insanlık tarihinin kara lekesidir. Bir daha benzer vahşetler yaşamamak için Srebrenitsa’yı asla unutmayacağız, unutturmayacağız.' dedi.
#SrebrenitsaSrebrenitsa Katliamı’nın bugün yıl dönümü. Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybedenler anılıyor. Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen soykırımın bu sene 27. yılı. Peki, Srebrenitsa Katliamı nedir, ne zaman oldu?
#Srebrenitsa KatliamıSevgili okurlar... Bu haftaki konuğum, Engin Güneysu... 10 yıldır Bosna Hersek’i fotoğraflıyor. Ve bu süredeki çalışmalarını bir belgeselde topladı. Ayrıca beş farklı bölümden oluşan bir kitap hazırlığı da yaptı ama yayın için destek arıyor. Engin Güneysu, “Orada kayıpları olmuş annelerinin eline sarılmış insanım. Benim bu insanlara karşı bir sorumluluğum bu kitap” diyor.
#Rıza ÖZELBalkanlar'ın dost ülkesi Bosna Hersek sonbahardan bu yana zor günler geçiriyor. Ülkedeki Sırp nüfusun lideri Milorad Dodik'in peş peşe gelen tehditkâr açıklamaları hem ülkede hem de çevre coğrafyada endişelere neden oluyor. Peki Dodik ne istiyor? Bosna Hersek'i ayırma iddialarının arkasında ne yatıyor?
#Bosna HersekNormalleşme süreciyle birlikte onbinlerce kişi tatil beldelerine akın etti. Oysa şehirde de her bütçeye ve her zevke göre tatil seçenekleri var. İstanbul’daysanız Atatürk Arboretumu’nda kuğuları izleyebilir, İzmir’deyseniz Doğanbey köyünü gezebilir, Ankara’daysanız Beypazarı’na gidip Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ‘Yaşayan Köy’ü görebilirsiniz. İstanbul’da olanlar programlarına yeni açılan ‘Müze Gazhane’yi de mutlaka eklemeli.
#NormalleşmeBugün, Srebrenitsa soykırımının yıl dönümü. Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımının yıl dönümü unutulmadı. Cenaze namazı öncesinde Srebrenitsa Anıt Merkezi'nde soykırımın 26'ncı yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlenecek. Peki, Srebrenitsa soykırımı (Bosne Hersek) katliamı ne zaman gerçekleşti? Srebrenitsa soykırımında yaşananlar
#Srebrenitsa SoykırımıTOKAT'ın Erbaa ilçesinde marangoz Mustafa Öz (63), daha önce üretimini yaptığı geleneksel düğünlerin vazgeçilmez adetlerinden olan çeyiz sandığını sanata dönüştürdü. Yıllar önce sandık almaya gelen bir vatandaşın "Bu bir adettir, gelenektir, düğünden sonra zaten kaldırıp atacağız" sözüne içerleyen Öz, paha biçilemeyecek sandıklar yapmaya karar verdi. İlk yaptığı standart dışı sandığın büyük ilgi çektiğini söyleyen Öz, bunların sayısını artırıp sergi açmayı planlıyor.
#Tokat1995’te 8 bin 372 kişinin soykırıma uğradığı Srebrenitsa’da Birleşmiş Milletler’e tercümanlık yaptığı için kurtulan ama ailesinin katledilmesini engelleyemeyen Hasan Nuhanoviç, ‘Son Sığınak’ta tüm bu süreçlerin acımasızlığını ve çatışmalardan kaçarak geldikleri kentte 20. yüzyılın en büyük barbarlıklarından birinin tanığı olmanın ağırlığını hissettiriyor.
#Hasan NuhanoviçSırp birliklerin Temmuz 1995'te 8 binden fazla Boşnak sivili öldürdüğü Srebrenitsa Soykırımı, aradan 25 yıl geçmesine rağmen kurban yakınlarının ve Boşnak halkının acısı ilk günkü tazeliğini korurken, soykırım mağdurları yaşadıkları ibretlik hikayeleri Demirören Haber Ajansı'na (DHA) anlattı.
#Bosna HersekBosna Hersek’in Srebrenica şehrinde, 11 Temmuz 1995’te Çetniklerin (Milliyetçi Sırp güçleri) saldırdığı ve bir gecede 8 bin 372 insanın öldüğü Srebrenica Soykırımı’nın üzerinden 25 yıl geçti. Yaşanan acı ilk günkü tazeliğini korurken, soykırımın hayatta kalan tanıkları yaşadığı zorlukları Demirören Haber Ajansı'na (DHA) anlattı.
#Srebrenica SoykırımıCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeri geldiği zaman Avrupa'nın Türkiye'ye ders vermeye kalktığını belirterek, "Yeri geldiğinde Türkiye'yi eleştirirler. Avrupa'nın önce Bosna'da yaşanan katliamın kara lekesini alnından kaldırması, silmesi lazım. Hala o yara kapanmadı. Bana ders vermek istiyorsan, önce dönüp kendine bakacaksın." dedi.
#Kemal KılıçdaroğluCHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde yapılacak etkinliklere değinerek, "15 Temmuz'da bir de Cumhurbaşkanlığı himayesinde diye özel bir program yapmışlar bu özel programda, Meclis'te yapılıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı konuşacak, MHP Genel Başkanı, Meclis Başkanı konuşacak. Anamuhalefet partisi genel başkanı ve Meclisteki diğer parti genel başkanı konuşturulmayacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni bölmeye kimsenin hakkı yoktur" dedi.
#CHP