28 Nisan 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı cinsiyet eşitliği ilkesine aykırı olması sebebiyle Türk Medeni Kanunu’nun, kadını evlendikten sonra eşinin soyadını taşımak zorunda bırakan maddesini iptal etti. Bu iptalin yürürlüğe girmesi için yasa koyucuya tanınan 9 aylık süre 28 Ocak’ta doluyor. Ancak mevzuatın nasıl işleyeceğine dair henüz Meclis’ten geçen yeni bir düzenleme yok. Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) gönüllüsü, avukat Yelda Koçak “AYM böyle bir maddenin iptaline karar veriyorsa yeni bir düzenlemeye ihtiyaç kalmaksızın 29 Ocak’tan itibaren evlenen kadınlar kendi soyadlarını kullanır. İlgili makamlarda bunu önlemek için mücadele verenler suç işler” diyor.
#Gizem CoşkunardaYargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davasında "maddi çıkar amacıyla evlendiği", "evlilik birliğini sürdürme amacı bulunmadığı" belirlenen kadının bu davranışlarını ağır kusur kabul etti. Kadına yoksulluk nafakası ödenmesine yönelik istinaf mahkemesi kararını bozan Daire, erkek lehine tarafların sosyal ve ekonomik durumları, kusurun ağırlığı ve hakkaniyet ilkesi dikkate alınarak uygun miktarda manevi tazminata karar verilmesine hükmetti.
#Boşanma DavasıAnkara 4. Aile Mahkemesi, velayeti annede olan ve babası tarafından doğduğundan beri hiç görülmeyen çocuğa annenin soyadının verilebileceğine hükmetti. Gerekçeli kararda ‘Erkeğe velayet hakkı kapsamında tanınan çocuğun soyadını belirleme hakkının kadına tanınmaması, cinsiyete dayalı farklı bir muamele teşkil edecektir’ ifadeleri kullanıldı.
#Aile MahkemesiTürk hukuk sisteminde, çocuğun anne ve babası evliyse babanın soyadını alacağı, evli değillerse annenin soyadını alacağı Türk Medeni Kanunu’nda hüküm altına alınmıştır. “Evliliğin boşanma ile sonuçlanması durumunda çocuğun soyadında bir değişiklik meydana gelir mi, çocuk annenin soyadını kullanabilir mi?’ soruları ülkemizde sık sık gündeme gelmektedir.
#Soyadı DavasıNeden bir erkek evlendiğinde soyadı/kimliği değişmez, kütüğü olduğu yerde kalır, boşandığında soyadı da sapasağlam durduğu için, ne faturalarında, ne kredi kartlarında, ne pasaportunda ya da başka bir evrakında değişiklik yapmak için tatlı canını sıkmak, değerli zamanını harcamak zorunda değildir? Peki kadınlar neden evlenip boşandıkça babalarının soyadlarından kocalarının soyadlarına, o kütükten bu kütüğe koşturup durmak durumundadır?