Doğanın kucağında saatler geçirmek, başı sonu olmayan bir toprak parçasının üzerinde yol almak, dünyanın en büyük, en güçlü hayvanlarının hem özgür hem de size bir karış mesafede olduğunu düşünüp büyülenmek, daha önce hiç duymadığınız bir kuşun sesini duymak, hiç görmediğiniz bir bitkiyi görmek... Bunlar ilginizi çekiyorsa safariden mutlu ayrılacağınız garanti edilebilir. Ama eğer deneyiminizi gördüğünüz ve fotoğrafını çekebildiğiniz vahşi hayvan sayısına indirgerseniz mutluluğunuz biraz şansa bağlı demektir.
#SeyahatDünya son birkaç gündür yeni bir varyant tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü'nün 'endişe verici' olarak ilan ettiği varyant, ülkelerin de bir takım önlemler almasına sebep oldu. Peki Omicron adıyla bilinen bu varyant, pandeminin seyrini nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Derya Unutmaz yanıtladı...
#OmicronÖdüllü bir işkadını ve bir gezgin olan Günsel Ülkü’nün yeni kitabı ‘Gezgin Ruhum-50 Ülke, 150 Şehir, 1 Günce’ bugüne kadar yazılmış en kapsamlı seyahat rehberlerinden biri. Tavsiye isteyen arkadaşlardan yola çıkıp günlüklerini ortaya döken Ülkü, tıpkı bir arkadaşına anlatır gibi 50 ülke, 150 şehirde ne yapılır, nereye gidilir, ne yenir anlatıyor...
#SeyahatGüney Afrika’da eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın tutuklanması sonrası patlak veren protestolar dinmiyor. Onlarca insanın can verdiği olaylarda alışveriş merkezleri önce yağmalandı sonrasında ise ateşe verildi. Ülkede yaşanan korkunç olaylarda bir kadının yanan binadan çocuğunu kurtarmak için aşağı attığı kan donduran anlar sosyal medyada viral haline geldi.
#Güney AfrikaAfrika kıtasının Güney Afrika'daki Soweto gecekondu mahallesinden sonra ikinci büyük gecekondu mahallesi Kibera'da iki milyon kişi yaşıyor. Asgari ücretin 110 dolar olduğu Kenya'da ortalama bir dolarla günlük gelirlerini karşılamaya çalışıyorlar.
#Afrika‘Hoşuna mı Gidiyor’ şarkısının klibi 160 milyondan çok izlendi. ‘Tık Kraliçesi’ lakabını aldı. Şimdi yeni single’ı ‘Dibine Dibine’ ile döndü. Ece Seçkin’le buluştuk. Ona ‘hayatının devrimi’ni yaşatan yeni klibinin hikâyesinden bir kabile reisi tarafından kıyılan nikâhına her şeyi konuştuk.
#Hoşuna Mı GidiyorGüney Afrika’da zamanlamayla ilgili iki kavram kullanılır: ‘Hemen şimdi’ 10 dakika da sürebilir, iki hafta da. ‘Hemen, hemen’ ise şimdi demektir. Johannesburg bir süredir öylesine hızla değişiyor ki ‘hemen, hemen’ görmenizi tavsiye ederiz. Cape Town’ın soluk kesen doğasına sahip olmasa da, altın madenciliği için kurulan tozlu kasaba zamanla genişleyip kentin kinetik enerjisini yüklenmiş. Finans merkezlerinde milyar dolarlık pazarlıklar yürütülüyor, galerinde, sanat merkezlerinde dünyanın dört bir yanından yaratıcı sanatçılar ortak projeler yapıyor. Çoğu turist şehri Cape Town, Kruger Ulusal Parkı, şarap bölgesi Winelands’e giderken ara durak olarak kullanıyor, oysa keşfedilmeye değer.
#JohannesburgEğitim herkesin hakkı. Ancak bazı ülkelerde eğitim herkese daha eşit ve kapsayıcı şekilde ulaşıyor. Bu durum sınıflara da yansıyor. Bazı ülkelerde çocuklar modern dersliklerde, kimilerindeyse yere serilen bir halı üzerinde eğitim alıyor. İşte 25 ülkeden sınıf manzaraları:
#SınıfGüney Afrika denince akla ilk gelen aktivite hiç şüphesiz ki safari. Turlar, ülkenin farklı bölgelerinde bulunan ve ismine ‘Game Rezerve’ denilen parklarda yapılıyor. En büyüğü ise Kruger Ulusal Park’ı. Belgesellerde gördüğümüz canlıları doğal ortamında görmek için safarideyiz.
#Krugar Ulusal ParkıGüney Afrika Cumhuriyeti'nde geçtiğimiz hafta düzenlenen Nelson Mandela'yı anma töreninde yaptığı anlamsız hareketlerle dünya gündemine oturan işaret dili çevirmeninin 2003 yılında iki kişiyi yakarak öldüren bir grubun içinde olduğu öne sürüldü.
#Nelson MandelaGüney Afrika'nın başkenti Pretoria'da, Soweto Gospel Korosu isimli grup, Nelson Mandela'yı söyledikleri şarkıyla andı. Performanslarını bir süpermarkette sergileyen koronun programında aslında bir başka şarkı vardı ancak Mandela'nın ölümü üzerine program değiştirildi. Koro, Güney Afrikalı müzisyen Johny Clegg'in "Onu görmemiştik" anlamına gelen "Asimbonanga" isimli şarkısını seslendirdi.
#Güney AfrikaGüney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela için düzenlenen cenaze törenine 53’ü halen görevde eskilerle birlikte 100’ün üzerinde devlet ve hükümet başkanı katıldı. Güney Afrika, organizasyonu son derece zor olan bu törene dünyanın çeşitli ülkelerinden katılmak isteyen heyetlerdeki sayının az tutulmasını rica etti. Türkiye’nin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la temsil edildiği cenaze törenine ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff kendilerinden önceki Başkanları da davet etti. İngiltere Başbakanı David Cameron da ondan önce görev yapan başbakanları törene katılacaklar listesine aldı. Buraya kadar her şey iyi, peki Johannesburg’a hangi uçaklarla ve nasıl gidildi? Detaylara bir göz atalım.
Güney Afrika’da beyazları üstün tutan Apartheid rejimine karşı isyan ederek efsaneleşen Nelson Mandela’nın (95) ölümünün ardından ülkesinin tüm insanları birbirine sarılıp onun için ağladı. Ülkede hem gözyaşı hem de şarkı ve danslarla uğurlanıyor. Eşitlik için 27 yıl hapisten sonra Nobel ödülü alan, başkan seçilen Mandela’nın ölümü tüm dünyada manşetlere çıktı. NYT, “Mandela olmasa Obama da olmazdı” dedi. 15 Aralık’taki cenazesi tarihe geçebilir.
#Nelson MandelaGüney Afrikalılar, efsanevi lider Nelson Mandela'nın yasını dans ederek tutuyor. Birçok Güney Afrikalı, Mandela’nın hapisten çıktıktan sonra kaldığı Soweto’daki evinin önünde şarkı söyleyip dans ediyor. Afrika kültüründe önemli bir yeri olan dans, sevinçte ve hüzünde uygulanan bir gelenek.
#Nelson MandelaGüney Afrika’da gerçekleştirdiğimiz ziyaretin ilk bölümü Cape Town’da tamamlandı. Bir buçuk yıl önce Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti’ndeki çalışmalarda birlikte bulunduğumuz arkadaşlarımın bir bölümüne sordum: “Bizdeki Kürt sorunu açısından, karşılaştırılmalı çözüm örneklerinde hangisi daha öne çıkıyor: Kuzey İrlanda mı; Güney Afrika mı?”