Geçen haziran ayında gastronomi dünyasının en en prestijli ödüllerinden ‘Basque Culinary World Prize’a değer görülen sosyal girişimci şef Ebru Baybara Demir ile hem kendi hikâyesini konuştuk hem de gastronomi dünyası kazanını kaynattık. İyi bir şef olmak başarı için yeterli midir? Dünyadaki restoran eğilimleri nereye gidiyor? Başarılı girişimci kimdir? Sunum mu önemli yoksa ürün mü?
#AR-GETürkiye’nin ilk sıfır atık lokantası Zamarot 1890, ülke çapında yürüttüğü kompost projesiyle adından sıkça söz ettiren şef Ebru Baybara Demir tarafından Mardin’de açılıyor. Restoran sadece atıksız felsefesine bağlı kalmıyor, aynı zamanda misafirlerine lezzet odaklı özel bir deneyim sunarak yeni nesil restorancılık anlayışına da ülkemizde öncülük ediyor.
#MardinKONYA Ovası'na kuraklık tehlikesine karşı susuz tarım için ekilen ata tohumu olan 'Sorgül' buğdayı, filizlenip büyümeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Altınova Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ne ait 40 dekarlık alana bu yıl deneme amaçlı ekilen 'Sorgül' buğdayından verim alınırsa, yapılacak teknik çalışmaların ardından ekimin ova geneline yayılması planlanıyor.
#KonyaKuraklık tehlikesine karşı Konya Ovası'na susuz tarım ürünü ve ata tohumu olan 'Sorgül' buğdayı ekildi. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, 'Sorgül' buğdayının 40 dönüm araziye deneme amaçlı ekildiğini belirterek, ''Ana vatanı Mardin olan 'Sorgül' buğdayımızı toprakla buluşturduk. Deneme yapılıyor. Ayrıca buradaki enstitümüzde de teknik çalışması yapılacak. Çiftçilerimize eğitim çalışmalarımız olacak'' dedi.
#Konya OvasıKimi Amerika’da Türk kahvesini tanıtıyor, kimi şehir bostanında şeflere sebze üretiyor. 21 yıldır Anadolu’yu köy köy dolaşıp bilgi toplayan da var, asırlar öncesinden kalan mutfak bilgilerini Osmanlıcadan çevirmeye hayatını adamış olan da… Bu hafta yeme-içme kültürümüzün kadın kahramanlarından bazılarıyla tanıştırayım sizleri...
#YazarSosyal girişimci Ebru Baybara Demir, koronavirüs nedeniyle turizm durunca Mardin’de çevresindeki kadınlar birlikte sabun üretimi arttırdı. Sorgül buğdayı projesini de büyüten Ebru Baybara Demir, yaptıkları çalışmaları 29 Nisan’da online bir toplantıda Avrupa’ya anlatmaya hazırlanıyor.
#GazetehaberleriBask Dünya Aşçılık Ödülleri’nde dünyanın ilk 10 şefi arasına giren Mardinli Şef Ebru Baybara Demir ve Brezilyalı Şef David Hertz dünyadaki iklim değişikliğine dikkat çekmek için Şanlıurfa’da bir araya gelerek buradaki kadınlarla yufka açıp, pişirdi.
#HarranBir yılı daha geride bırakırken geçen yılın en heyecan verici gurme rotalarını ve başarılı gastronomi etkinliklerini sizlerle paylaşmak isterim. Aromatik otlarla 4 günde hazırlanan sos, ayvalı lahmacun, vişneli küflü peynir, lüfer tuzlama ve ardından yola çıkılacak daha nice yemek var.
#GASTRONOMİSusuz tarımla elde edilebiliyor; proteini yüksek, glüteni yok denecek kadar az... Atalık bir buğday çeşidi olan sorgülü belki hepiniz duymadınız ama şu kadarını söyleyeyim, bu sert taneli durum buğdayını şu an Türkiye’nin önemli pastanelerinden bazıları kullanıyor, hatta makarna firmaları da özel ürün çıkartmak için sırada... İşte bütün bunlar, şef Ebru Baybara Demir’in başarısı. Nasıl mı? Anlatayım...
#Ebru Baybara Demir