İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) iş birliğinde ‘Sürdürülebilir Tabiat Dostu Çocuk Festivali’ düzenlendi. Festivale katılan öğrenciler, geri dönüşüm malzemeleriyle yaptıkları eserleri çevre konusunda farkındalık yaratmak için sergiledi.
#İstanbul İl Milli Eğitim MüdürlüğüAnne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekSon dönemde meteoroloji bültenlerinde ve hava takip uygulamalarında sıklıkla karşımıza çıkan bir kavram var: UV indeksi. Özellikle içinde bulunduğumuz yaz aylarında UV indeks değerini kontrol etmeden dışarı çıkmamak gerekiyor. Peki UV indeksi altında gördüğümüz sayılar ne anlama geliyor?
#SağlıkFederal Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), Alman ekonomisinin durumu konusunda endişeli olduğunu söyledi. Habeck, Reuters haber ajansının hükümet kaynaklarına dayanarak verdiği federal hükümetin büyüme tahminini aşağıya doğru revize edeceği yönündeki haberini de bir anlamda teyit etmiş oldu.
#AVRUPADAN HABERSoğuk havayla birlikte ısınma maliyetleri gider kaleminde kendini hissettirmeye başlayacak. Hanelerde alınabilecek önlemlerle bu maliyetleri düşürmek mümkün. Kombi ve petek bakımını düzenli yaptırarak yüzde 30, binalarda yalıtım yaptırarak ise yüzde 50’ye varan oranlarda enerji giderleri düşürülebiliyor. Peki bu önlemlerin maliyeti ne?
#Soğuk HavaTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, şap aşısı hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, Nisan sonu itibarıyla hayvanlardaki şap hastalığının sönümleneceğini söyledi. Kirişci aşılamaların hızla devam ettiğini ve insana bulaşmasının söz konusu olmadığını söyledi.
#Vahit KirişciFederal Meclis’teki bütçe görüşmelerinin ikinci günü tartışmalara sahne oldu. CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz, hükümeti ülkeyi enerji konusunda çıkmaza sürüklemekle suçladı. CDU/CSU’nun yenilenebilir enerjiye yatırımları yıllarca ihmal ettiğini söyleyen Başbakan Scholz ise “Böyle yapan partilerin bizi eleştirme hakkı yoktur” dedi.
#Almanya Yenilenebilir EnerjiKoronavirüs salgınının ilk görüldüğü yer olan Çin’in Wuhan kendi dünyada en uzun süre karantina uygulanan yer olmuştu. Pandeminin üzerinden iki yıldan fazla geçtikten sonra, dünya yavaş yavaş salgının etkilerini unutmaya başlamışken Wuhan’dan gelen iki ayrı haber dünyayı bir kez daha alarma geçirdi…
#WuhanTüm dünya pandeminin yavaş yavaş endemiye döndüğünü kabul edip önlemleri hafifletirken, Ocak 2020’den bu yana tam bir karantina içine giren ve hiç aşılama yapmayan iki ülkeden biri olan ‘kapalı kutu’ Kuzey Kore’nin bundan sonraki adımları tartışılıyor. Aşı görmemiş bir ülkede karantinanın kalkması ne anlama gelecek? İşte pandeminin başından bugüne Kuzey Kore…
#Kuzey KoreHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Murat Akova, tüm dünyada hızla artan BA.2 varyantı ve Avrupa'da endişelere yol açan Delta-Omicron karışımı "Deltacron" hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Akova, Omicron'un alt varyantı BA.2'nin hafif seyrettiğini söyledi.
#KoronavirüsGeçen yıl enerji fiyatları özellikle Avrupa'da hızlı arttı, fiyat artışları 1970'leri andıran bir "enerji krizi" tartışmasını başlattı. Belki, yine bir "enerji krizinden" söz etmeye izin verecek düzeyde fiyat artışları, tedarik sorunları söz konusu ama bu kez karşımızda 1970'lerden çok farklı bir durum var. Öte yandan IEA bu basıncın etkilerinin 2024 yılına kadar uzayabileceğini düşünüyor.
#Doğal Gaz2020 yılının yaz aylarında ABD'de ve Türkiye dahil dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan, bir anda şeytani elitlerin gardırop satar gibi çocuk ticareti yaptığına inanmaya başladı. Çok büyük bir kısmı ne pahasına olursa olsun bu çocukları kurtarmaya çalışıyor, "Ya doğruysa?" düşüncesiyle bu iddiaları paylaşmaktan zarar gelmeyeceğini düşünüyordu. Halbuki gerçek çok farklıydı ve bu iyi niyet taşları, o çocuklar için cehenneme giden yolu oluşturuyordu. Korkunç iddiaların odağındaki çocuklar ve aileleri, yaşadıklarını anlattı...
#WayfairSalgın hastalıklarla başlayan 'sürekli alarm durumunda olma hali' sosyal endişeyle birleşince ortaya kronikleşen bir yorgunluk hali çıktı. Bu ruh halinden kurtulmak için uyusak olmuyor, dinlenmeye çalışsak yeterli gelmiyor. Peki, giderek yaygınlaşan bu yorgunlukla nasıl başa çıkacağız? Üzerine çeşitli araştırmalar yapılan bu konuyu uzmanlara sorduk...
#Kronik YorgunlukSonbaharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları hissedilir derecede düştü. Kaşıntı, hapşırma ve nefes darlığı gibi bazı alerji belirtilerinde de artışlar yaşanıyor. Alerjilerin bu denli artmasındaki en önemli etken ise mikroskop altında görülebilen 250-350 mikrometre büyüklüğündeki toz akarları… Peki bu canlılardan korunmak için hangi önlemleri almak gerekiyor?
#Sonbahar AlerjisiUzun bir tatil arasından sonra tüm okurlarımızı yeniden saygıyla selamlıyoruz. Daha önce de olduğu gibi yeni yayın döneminde de sağlık, emeklilik, sosyal güvenlik ve ilginizi çeken her konuda soru ve yorumlarınızı HÜRDANIŞ köşesine, gerek elektronik posta adresine (hurdanis@hurriyet.de) gerekse posta adresine (Hürdanış Köşesi, An der Brücke 20-22, 64546 Mörfelden-Walldorf) gönderebilirsiniz.
#AlmanyaNormalde ısırmayan karasinekler bazı günler bacaklarımızı sokar ya... İşte onlar aslında kara sinek değil. İstanbul bir süredir adeta sineklerin buluşma noktası oldu. Son dönemde 'baldırsokan sineği' ile bir kez daha gündeme gelen sinek problemini uzmanlarla enine boyuna konuştuk. Sayıları neden arttı? Sağlığımıza ne gibi zararları var? Önlem almak için neler yapılmalı? Hepsinin ve daha fazlasının cevabı haberimizde...
#Cilt SağlığıSıradan görünüşlü, sessiz, sakin tavırlı bir adam, nasıl dünyanın en büyük metamfetamin operasyonlarından birinin arkasındaki beyin haline geldi? İşte karşınızda günümüzün Pablo Escobar'ı diye nitelendirilen, El Chapo'yla karşılaştırılan Tse Chi Lop'un film gibi hikayesi…
#Tse Chi LopEymir Gölü’ndeki kirliliğe benzer görüntünün sebebiyle ilgili olarak EKOSAM Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, “Su sıcaklığının aşırı artması ve siyanobakteri denilen bitkisel plankton türlerinin aşırı artışından kaynaklanıyor” dedi.
#ANKARA