DANIŞTAY'ın 'acele kamulaştırma' kararının iptal edilmesine rağmen Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde termik santral yapılması için imza toplanmasına tepki gösteren Muhtar Mustafa Akın da 'Yırca'da Termik Santral İstemiyoruz' çağrısıyla imza kampanyası başlattı.
#Termik SantralMANİSA'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu'nun aldığı 'acele kamulaştırma' kararı Danıştay tarafından, esastan iptal edilmesine rağmen tartışmalar bitmedi. Son olarak Yırcalı olduklarını söyleyen bir grup, termik santral yapımına destek istemek için Enerji Bakanı Taner Yıldız'ı ziyaret etti. Buna tepki gösteren Yırca Muhtarı Mustafa Akın, "O kişiler şirketten aldıkları para, faiziyle geri istendiği için böyle davranıyorlar. Ayrıca onların arasında gerçek Yırcalı yok. Biz buradayız imza topluyoruz ve açıkca Enerji Bakanımızdan randevu istiyoruz. Bir de bizi dinlesin" dedi.
Manisa Soma’da termik santral yapımı için kesilen 6 bin zeytin ağacı Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Kolin şirketinin yapacağı termik santral için Danıştay ve Manisa 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı. Köylüler en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytin ağaçlarının kesilmemesi için eylemler düzenledi. Canlı yayında gözyaşları döktü. Bugün ise Soma Yırcalı köyünden bir başka grup köylerinde ‘termik santral’ yapılması için topladıkları 4 binden fazla imzayı Enerji Bakanı Taner Yıldız’a sundu. AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ise, “Tapusu kendisinde olan hemşerilerimiz bu santralin burada yapılmasına Manisa'nın gelişmesi adına olumlu baktılar" şeklinde konuştu. Yırca Köyü muhtarı ise, " Paraları yiyenler ve sahte Yırcalılar bunlar" dedi.
Soma AŞ’nin devlete kömür diye gönderdiği taşlar Yırca köyünde adeta küçük dağlar oluştururken, köylülerin de en önemli geçim kaynağı oldu. Köylüler, karda kışta 8 saat çalışıp, taşların arasından ayıkladıkları kömürü çuvalı 11 liradan satarak hayata tutunmaya çalışıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dün 29 Aralık 2014 tarihinde Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından alınan kararla birlikte İztuzu Sahili’nin işletmesinin DALÇEV isimli firmaya verildiğini açıklamıştı. Ortaca Belediyesi Avukatı Berna Babaoğlu ise 29 Aralık tarihinde bakanlığa tebliğ edilen kararın 22 Aralık 2014’te alındığını söyledi. Babaoğlu 25 Aralık’ta İztuzu için yapılan ihale için Ortaca 1.Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı alındığını ifade ederek bu kararın hukuken 22 Aralık tarihli kararın üzerinde olduğunu dolayısıyla, ihaleyi kazanan DALÇEV’in İztuzu Sahili’ne giremeyeceğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise sahil için alınan son mahkeme kararıyla ilgili olarak, "Mahkeme kararı henüz bize ulaşmadı ama hukuk neyi emrederse onu yaparız, dur derse dururuz, yürü derse yürürüz" diye konuştu.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, dün bakanlığının 2014 yılı faaliyetlerini değerlendirdiği basın toplantısında, kayıp-kaçak bedelleri ile ilgili 2008 yılında özelleştirmeden sonra muhasebe ayrıştırmasını hedefleyen bir çalışma yapıldığını, vatandaşın faturasında herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.
Danıştay'ın Soma Yırca'da aldığı yürütmeyi durdurma kararından sonra şimdi de Manisa 2.İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı. Kolin Şirketler Grubunun Soma Yırca'da yapılacak olan termik santral için 'acele kamulaştırma kararını' durduran Danıştay'dan sonra şimdi de köylülerden saklanan 'ÇED olumlu kararının' yürütmesi durduruldu.
İZMİR'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nde, yapımına başlanan Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi'nde, ağaçların kesilmeye başlamasıyla doğayı korumak için nöbete başlayan, çevreciler ve köylüler, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi ardından türbinin kurulacağı alanda piknik yaptı. Kendilerine destek verenler için mayalı hamurun kızgın yağda pişirilmesi ile hazırlanan 'pişi' yapan direnişin sembollerinden 68 yaşındaki Emine Nalcıoğlu, "Ağaçlarımız için çok üzüldük. Onlar benimle büyüyen ağaçlar. Ağaçlarımıza bize bıraksınlar. Santrali başka yerde yapsınlar" dedi.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, zeytin ağacı kesmenin 60 lira olan cezasının 50 bin liraya çıkarılması için yasa teklifi verdi. Özel, Soma Yırca’da olduğu gibi ihtilaflı alanda kesilen her bir zeytin ağacı için ise 500 bin lira ceza önerdi.
- TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Soğancı, Ordu’nun Fatsa ilçesinde bir firma tarafından siyanürle altın madeni çıkarılmasına tepki gösteren vatandaşları eylem çadırında ziyaret etti - Soğancı: "Bin 600 hektarlık alanda çalışma ve 3 bin 400 hektar alanda arama yapacak olan şirket yetkilileri hakkında dava açtık"
Soma Yırca’da termik santral yapmak için 6 bin zeytin ağacını bir gecede dozerlerle yerle bir etmesiyle kamuoyunun hedefi haline gelen Kolin Şirketler Grubu Enerji Grup Başkanı Murat Zekeriya Aydın, “Çok ciddi bir rahatsızlığımız var. Köylüler için ciddi üzüntü duyuyoruz. Para ikinci planda. Keşke oradaki vatandaşlarla çok daha iyi bir iletişim içerisinde olabilseydik. Süreci böyle çok daha iyi yönetmiş olurduk” dedi.
Danıştay, sanılanın aksine Soma-Yırca'ya termik santral yapılamayacağına ilişkin kararı özel güvenlik terörü yaşanmadan, köylüler avukatlar dövülmeden, gazlanmadan, 6 bin ağaç kesilmeden önce vermişti. Ancak Kolin şirketinin, kararın açıklanmasından bir gün önce ağaçları kesmesi, "Karar önceden şirkete sızdırıldı mı, fiili durum yaratmak için de ağaçları mı kestiler" şüphesine neden oldu. Avukatlar, "Danıştay sistemi şeffaf olsa, kısa kararı avukatlar hemen öğrenebilseydi bütün bunlar yaşanmazdı" diyerek kararların Anayasa Mahkemesi'nde olduğu gibi kamuoyuna açıklanmasını istediler.