solunum yolu haberleri sayfasında solunum yolu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5877 solunum yolu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Akciğerler asla dinlenmez. İnsan fizyolojisinin birçok harikasından biri olan ritmik bir değiş tokuşla karbondioksiti dışarı atarken, yaşam veren oksijenin vücudumuza akmasını sağlarlar. Peki, Akciğere iyi gelen bitkiler ve bitki çayları nelerdir detayları ile derledik.
#Akciğer"Heimlichmanevrası" olarak adlandırılan ve solunum yolunun yemek ya da yabancıbir cisimle tıkanması sonucu boğulmayı engellemek için kullanılantekniğin mucidi ABD'li doktor Henry Heimlich, 96 yaşındahayatını kaybetti. Heimlich manevrası ile şimdiye kadar sadece ABD'de binlerce insanın hayatının kurtarıldığı belirtiliyor.
#Heimlich ManevrasıTıpkı bizim gibi hayvan dostlarımız da mevsim geçişlerinde bir uyum süreci yaşıyor. Bahar aylarında tüyleri daha çok dökülmeye başlıyor, hormonları değişiyor ve bu yüzden daha enerjik oluyorlar. Polenler onları da rahatsız edebiliyor. Pire ve kene gibi parazitler de cabası…
#KediUzmanlar, 9 günlük bayram tatilinin zehir olmaması için önemli uyarılarda bulundu: “Özellikle kronik hastalar bayramlaşırken sarılıp kucaklaşmasın. Korona bitmiş olsa da grip salgınına yakalanmamak için sosyal mesafeyi ihmal etmeyin.”
#Tevfik ÖzlüSıcak hava cuma günü yurdu terk edecek. Bayramda birçok bölgede yağışlı havanın etkili olması bekleniyor. Peki gün gün bayramda beklenen hava durumu nasıl olacak? CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, detayları canlı yayında aktardı. Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde Ramazan Bayramı'nda yağışlı olacağını söyleyen Prof. Dr. Şen, "Bu yağmur gök gürültülü, sağanak şeklinde olacak. Bugün ve yarın toz var Türkiye'de. Toz, cuma günü yağmurla birlikte çamur olarak inecek" diye konuştu.
#MeteorolojiTürkiye’yi etkisi altına alması beklenen çöl tozu, hava kalitesini düşürerek solunum yolu hastalıklarını tetikleyebiliyor, akciğerlerdeki dokuya zarar verebilir. Bu dönemde özellikle astım ve KOAH başta olmak üzere risk grubundaki bireylerin çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, çöl tozunun sağlık üzerindeki etkileri ve korunma yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
#SağlıkBahar ayları kimileri için doğayla buluşmak demek. Fakat alerjisi olanlarla astım ve KOAH hastaları için durum farklı. Çünkü polenler, nem artışı ve hava değişimiyle artan solunum yolu enfeksiyonlarıyla yaşamak pek kolay değil. Uzmanlardan alerjikler için bahar tavsiyeleri aldık: “Polen ve çöl tozları yoğunsa maske takın, bağışıklığınızı güçlendirin.”
#Hazan Aköz IşıkSon dönemde zatürre çok sık görülmeye başlandı. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Kronik hastalıkları olan kişilerde zatürre daha sık görülüyor. Grip, COVID-19, kızamık da zatürreye çeviriyor. Kızamık salgını başlarsa bu COVID-19’a benzemez. Zatürreden ölümler daha da artar” dedi.
#ZatürreBursa’da, 5 yaşındaki Erdal Gazioğlu, gribal enfeksiyon sonrası gelişen zatürre nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu acı olay, zatürrenin tehlikesini bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar, üst solunum enfeksiyonlarının zatürre ile karıştırılmasının, hastalığın ciddiyetinin göz ardı edilmesine neden olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ise dünya genelinde her yıl yaklaşık 450 milyon kişinin zatürreye yakalandığını ve ülkemizde ise son bir aydır sayının arttığını belirtiyor. Peki zatürrede ölüme bile neden olan bu artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Belirtileri neler ve aşı ne kadar etkili?
#Sağlıkİki yaşındaki Juwan, oldukça sağlıklı bir bebekti. Bir gün tanıdık bir yetişkin tarafından öpüldü ve ondan sonra hayatı sonsuza kadar değişti. Kendisini öpen yetişkinden virüs kapan bebek, görme yetisini kaybetti. Peki basit bir öpücük nasıl bir bebeğin hayatıyla oynayabiliyor? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Pınar Karadeniz ile tüm merak edilenleri konuştum.
#Herpes Simpleksİstanbul'da etkili olan mevsim normallerinin üzerindeki sıcak hava dalgası pazar günü pik yapacak. Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, 110 yıllık sıcaklık rekorunun kırılacağını belirtti. Salı gününden itibaren de megakentte tekrar kış şartları etkili olacak ve sıcaklıklarda 15 ila 20 derece arasında düşüş bekleniyor. Çevre Bakanlığı, Meteoroloji, AKOM, ve İstanbul Valiliği'nden peş peşe uyarılar geldi.
#Hava Durumu138 ülkedeki, 40 bin hava kalitesi izleme istasyonu verilerini analiz eden ve dünya genelindeki hava kirliliği oranlarını inceleyen IQAir’in 2024 Dünya Hava Kalitesi Raporu dün açıklandı. Rapora göre, hava kirliliğinin en yüksek olduğu ilk 5 ülke; Çad, Kongo, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan. Türkiye’de ise hava kirliliği 15.3 ortalaması ile kanser, Alzheimer gibi pek çok hastalığa neden olan PM 2.5 seviyelerinde. Dünya listesinde “en sağlıksız hava” kategorisinde 67., Avrupa’da ise 6. sıradayız. Yetmezmiş gibi bugün itibarıyla tüm yurtta hava sıcaklıkları da pazartesiye kadar 4 ile 8 derece arasında artacak. Dahası Afrika’dan Sahra Çölü’nden gelen ve şu an Güney ve Doğu Avrupa’da hâkim olan çöl tozları, 1 hafta boyunca Türkiye’de de etkisini gösterecek, nefes almak zorlaşacak. Peki ne yapmalı? İşte yanıtı.
#ÇölMeteoroloji'den yapılan son dakika uyarılarına göre Suriye'den Türkiye'ye toz taşınımı geliyor. Peki toz taşınımı ne zaman gelecek, nerelerde etkili olacak? CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında "Bu tozun bir özelliği yüzeyden geldiği için içerisinde mantar ve bakteri taşıyabilir. Mantar ve bakteri taşıdığı zaman teneffüs ettiğimizde ciğerlerimizde veya bronşlarımızda bir takım problemler yaratabilir. Çok yoğun olduğu zamanlarda maske takmadan dışarı çıkılmasın. İki-üç gün pencereleri açmayalım" uyarısında bulundu. Peki, toz taşınımı ne zaman gelecek ve hangi illerde etkili olacak? İşte, Prof. Dr. Orhan Şen'in yarın için dikkat çektiği 3 il uyarısı!
#Meteoroloji10 günü devirdim, hastayım. Boğaz ağrısı, halsizlik, burun ve sağ kulakta tıkanıklık ile yoğun öksürük var. Onca ilaç ve takviyeye rağmen iyileşemiyorum da. Adeta, ‘geçmeyen’ bir hastalık ile mücadele ediyorum. Ve biliyorum yalnız değilim. Herkes hasta. İyi de ne oldu bu virüslere? Ne değişti de bizi bu kadar çok ve uzun hasta eder oldular? Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği İnfeksiyon Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, virüslerin COVID öncesine göre yapıca değiştiğini ve artık ‘yeni’ bir grip türü ile karşı karşıya olduğumuzu söylüyor. Şu anda ise dört farklı karma virüs saldırısı altındayız. Yani biri bitiyor diğeri başlıyor.
#COVIDNe zaman zihnimi ve bedenimi dinlendirmek istesem Afyonkarahisar’ın yolunu tutarım. Termal suları, dingin atmosferi ve kültürel zenginlikleriyle şifadan fazlasını verir bu kent. Bu defa zeytin hasadımızı yapıp yorgunluğumuzu termalde atarken ‘hangi sağlık sorunları için termal şifalar bulabiliriz’ uzmanına danıştım…
#AfyonkarahisarSol dirseğinde kanama ve sinir ödemi saptanan Yiğitcan Saybir, üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle Shane Larkin, sağ dirseğinde kemik ödemi tespit edilen Cedi Osman ile Erkan Yılmaz, İzlanda maçı kadrosuna alınmadı.
#A Milli Erkek Basketbol TakımıVatikan lideri Papa Francis'in, "bronşit" tedavisi için kaldırıldığı hastanede solunum yollarında "çoklu bakteriyel enfeksiyon" tespit edildiği açıklandı. "Karmaşık" klinik rahatsızlığı nedeniyle tedavisinin devam edeceği açıklanan Papa'nın, hafta sonu düzenleyeeği ayin iptal edildi. Vatikan'dan yapılan açıklamada, Papa'nın kahvaltı yaptığı ve gazete okuduğu bildirildi.
#Papa FrancisHer insanın hayatı boyunca bir kez dahi olsa ses kısıklığı yaşadığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Ses kısıklığının en sık nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır” diyerek ses kısıklığında nelerin yapılabileceği hakkında önemli tavsiyelerde bulundu:
#1Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü uzun süre geçmeyen öksürükle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir. Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla alakalı grip ilaçlarını almanın bir faydası olmayacaktır" ifadelerini kullandı.
#Uzun Süreli ÖksürükGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü uzun süre geçmeyen öksürükle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir. Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla alakalı grip ilaçlarını almanın bir faydası olmayacaktır" ifadelerini kullandı.
#ÖksürükHastalık mevsimi gelip çatınca aklımıza hep bağışıklık sistemini güçlendirmek geliyor. Bunun için vitamin takviyelerinden soğuk sularda yüzmeye pek çok tavsiye veriliyor. Peki bu tavsiyelerin hangisine kulak verelim? Bilim bu işe ne diyor?
#Sağlık