Güncelleme Tarihi:
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Karlıkaya, kırsal ve kentsel alanlar arasındaki hava kirliliği farkının ortadan kalktığını belirterek, ''İnsanların daha rahat nefes alabilmesi ve kronik hava yolu hastalarının tedavisi için uygun yerlere GARD ormanı kurulmalıdır'' dedi.
Karlıkaya, yaptığı açıklamada, erişkinlerde erken ölümlerin en büyük nedeninin kronik hastalıklar olduğunu ifade ederek, Kronik Solunum Yolu Hastalıklarına Karşı Küresel İşbirliği (GARD) kapsamında Edirne'de özel orman oluşturulacağını söyledi. ''Bu ormanlar dünyada sivil toplum örgütleri tarafından ve devlet vizyonu olarak birçok ülkede kuruldu'' diyen Karlıkaya, ''Bu çerçevede Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği'nin de çabalarıyla Edirne'nin merkezindeki alana GARD ormanı kurulacak'' diye konuştu.
''Havayı özgürce solumak insani bir haktır''
KOAH, astım, tüberküloz, suçiçeği zatürresi, akciğer kanaması, akciğere kanser yayılımı, akciğer patlaması ve tütüne bağlı üst solunum yolu hastalıklarının hava yolu hastalıkları arasında yer aldığına dikkati çeken Karlıkaya, seçilmiş ağaçlardan oluşan GARD ormanlarının söz konusu hastalıkların tedavisine yardımcı olduğunu bildirdi.
Karlıkaya, kırsal ve kentsel alanlar arasındaki hava kirliliği farkının ortadan kalktığına işaret ederek, şunları söyledi:
''İnsanların daha rahat nefes alabilmesi ve kronik hava yolu hastalarının tedavisi için uygun yerlere GARD ormanı kurulmalıdır. GARD ormanları diğer ormanlardan farklı olarak polen yönünden daha seçici ve solunum yollarına zararsız ağaçlar içeriyor. Bu tip ormanların kurulması aşamasında botanik hocalarımızdan görüşler aldık.
Solunum yollarına zararı olmayan ağaçların listesini istedik. Astım, KOAH ve benzeri hastalıkları olan kişiler polenlerden etkilenmeden bu ormanlarda güzelce vakit geçirebilecek. Kronik hava yolu hastaları GARD ormanıyla şifa bulacak.''
''Bu ormanda ağaçlar özel seçilmiştir''
Edirne Orman İşletme Müdürü Önder Terzi de GARD ormanının kronik solunum yolu hastalıklarına karşı küresel işbirliği çerçevesinde kurulacağını anlattı.
Solunum yolu hastalarının GARD ormanında sağlığına kavuşacağını vurgulayan Terzi, şunları belirtti:
''13,5 metrekarelik alana 177 ağaçtan oluşan özel bir orman oluşturulacak. Ormanda akçaağaç, süs eriği, çınar, ıhlamur ve huş gibi solunum hastalıklarına etkisi olmayan türler kullanılmıştır. Polenleriyle solunum hastalarına zarar vermeyen bu ağaçlar özellikle soğuk bölge ikliminin ağaçlarıdır.
Bu ormanda ağaçlar özel seçilmiştir. Biz de işletme müdürlüğümüz olarak dikim aşamasında elimizden gelen yardımı yapacağız.''
A.A