Güncelleme Tarihi:
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, virüsün develerden insanlara geçtiğini söyledi. Ülke genelinde 2,5-3 milyon hacının gelmeye başladığını hatırlatan Ünal, ‘’Çok yakın temas olacak. Bütün dünya tetikte bekliyor. Bulguları halsizlik, üst salonumun yolu enfeksiyonu, hapşırık ateş ve burun akıntısı ile başlar. Sonra bildiğimiz zatürre tablosuna döner. Öksürük artar, hafif bir balgam ilave olur. Salonum yolu yetmezliği, akciğer yetmezliği tablosuyla ölüme yol açar. Yüzde 35-40 ölüm oranı var.’’ dedi.
Halk arasında yoğun endişeye yol açan Mers diğer adıyla Corona virüsü Orta Doğu Solunum Sendromu’dur. Bu virüs 2012 yılında Suudi Arabistan'da tespit edilmiştir. Bu virüsle enfekte olan insanların çoğunda ağır akut solunum sistemi rahatsızlıkları gelişmiştir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gözlemlenmiştir. Bu virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık olarak yarısı hayatını kaybetmiştir. Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır.
Yaygın virüslerdendir. Mers virüsleri çoğu zaman hafiften orta dereceye üst solunum sistemi enfeksiyonlarına yol açarlar. Bulaşma yolları, görüldüğü mevsimler, semptomları da diğer üst solunum sistemi enfeksiyonları gibidir.
Virüse karşı koruyucu herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Enfeksiyon riskini azaltmanın başlıca yolları ise;
İHA